Το νέο άνοιγμα Ερντογάν στο Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Αγκυρα επιχειρεί να προωθήσει πάγιους στόχους της, παρά την κατάσταση που επικρατεί, λόγω του σεισμού, στο εσωτερικό – Τι εκτιμούν αναλυτές σχετικά με τη φερόμενη πρόταση Ερντογάν για εξαγωγή ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας.

Διαρροές «Τούρκων αξιωματούχων» περί του ενδεχομένου εξαγωγής ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας επανέφεραν το ζήτημα στην επιφάνεια, στον απόηχο της συνάντησης που είχαν στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελι Κοέν με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι μετέφεραν ότι ο κ. Ερντογάν επανέλαβε πως η Τουρκία διαθέτει εγκαταστάσεις και μπορεί να βοηθήσει στην εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Κατά τα ίδια δημοσιεύματα (κυρίως του «Αμιχαϊ Στάιν»), ο κ. Κοέν φέρεται να είπε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί. Αποτελεί άξιο αναφοράς το ότι αυτές οι διαρροές είναι σχεδόν πανομοιότυπες με ανάλογες που είχαν γίνει τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο κ. Ερντογάν είχε τότε συναντηθεί στην Αγκυρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιτσχάκ Χέρτσογκ. Αλλοι αναλυτές στον ισραηλινό Τύπο, όπως ο Μπαράκ Ντέιβιντ της «Χάαρετζ», εκτιμούσαν ότι πρόκειται για σενάριο με πολλές δυσκολίες, το οποίο τελικώς δεν θα ευοδωθεί.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε από τον Ισραηλινό ομόλογό του για τον ενεργειακό σχεδιασμό του Ισραήλ το ερχόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, οι τουρκικές διαρροές είναι ενδεικτικές της προσπάθειας που καταβάλλει η Αγκυρα ώστε να εκμεταλλευθεί την παρούσα συγκυρία για να προωθήσει παλαιούς στόχους της, παρά την κατάσταση που επικρατεί –λόγω του σεισμού– στο εσωτερικό.

Παλαιό σχέδιο

Η Αγκυρα επιχειρεί να προωθήσει πάγιους στόχους της, παρά την κατάσταση που επικρατεί – λόγω του σεισμού– στο εσωτερικό.

Η διαμεσολάβηση της Τουρκίας για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αποτελεί ένα παλαιό σχέδιο της Αγκυρας και έχει –ανεπιτυχώς– τεθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμα και εν μέσω τουρκοϊσραηλινής έντασης.

Ειδικότερα, πριν από το ναυάγιο της διάσκεψης του Κραν Μοντανά για την επίλυση του Κυπριακού το 2017, ένα σχέδιο με ιδεατό σενάριο μια ενοποιημένη Κύπρο περιελάμβανε μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της μεγαλονήσου προς την Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη.

Δεδομένου του ότι χερσαία ένας αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία είναι μάλλον αδύνατος, καθώς θα πρέπει να διασχίσει τη Συρία ή τον Λίβανο και τη Συρία μαζί, μοναδική πιθανότητα είναι να υπάρξει κάποια συνεργασία στον τομέα του LNG.

 

Το νέο άνοιγμα Ερντογάν στο Ισραήλ-3

Αυτή τη στιγμή το ισραηλινό φυσικό αέριο εξάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη και αλλού κατά κύριο λόγο μέσω της Αιγύπτου. Ανάμεσα στο Κάιρο και στην Ιερουσαλήμ υπάρχει πάρα πολύ στενή συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, γεγονός το οποίο έχει εκφραστεί και μέσω της συμμετοχής των δύο χωρών στο ενεργειακό φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Στο EMGF συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.

Μία από τις ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με τη συνεργασία στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβάνει και το κατά πόσο ρεαλιστικό είναι το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο EMGF κάποια στιγμή και η Τουρκία.

Καθημερινή

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το Ισραήλ αργά ή γρήγορα θα συνεργαστεί με την Τουρκία και θα πουλήσει την Ελλάδα. Οι Εβραίοι είναι φιλοχρήματοι και οπορτιουνιστές.
    Ο Μπλίνκεν θα προωθήσει την ένταξη της Τουρκίας στο EMGF και θα σαμποτάρει τον East med. Οι Αμερικανοί θέλουν να δώσουν στην Τουρκία για πάρουν “ηρεμία”

    • ” Οι Εβραίοι είναι φιλοχρήματοι και οπορτιουνιστές”

      Ξέρεις εσύ κανέναν που να μην είναι, όταν κοιτάζει το συμφέρον τής χώρας του;

    • Σού πέρασε άραγε ποτέ από το μυαλό, γιατί το Ισραήλ να ξανασυνεργαστεί με τούς παλιού του συνεργάτες; Μήπως εκείνοι πρόσφεραν καλύτερη συνεργασία από τούς ανεπρόκοπους νέους του; Και τι πάει να πει “θα πουλήσει”; Την έχει αγοράσει ποτέ, ή μήπως μάς έταξε αποκλειστικότητα; Τι διάολο, αντισημιτισμός τον 21ο αιώνα;

  2. Η κατανόηση των διεθνών σχέσεων είναι δύσπεπτη για πολλούς.
    Η κουλτούρα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με του Ισραήλ.
    Η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά τη φιλία ενώ το Ισραήλ το συμφέρον. Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά η έκφραση “αυτός είναι Εβραίος” εκφράζει την κουλτούρα της εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ.

    • Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν φιλίες, παρά μόνο συμφέροντα. Το συμφέρον τους υποστηρίζουν όλοι και οι Ισραηλινοί δεν αποτελούν εξαίρεση. Το “αυτός είναι Εβραίος” δεν έχει καμμία σχέση με την εξωτερική πολιτική. Αφορά στο ατομικό συμφέρον. Και πάλι θα πω ότι αντισημιτισμός τον 21ο αιώνα είναι τουλάχιστον βλακώδης.

      Από την άλλη, το Ισραήλ είναι το μόνο δυτικού τύπου κράτος τής περιοχής, το οποίο μάλιστα έχει προοδεύσει σε όλους τούς τομείς κι έχει αποδείξει την σθεναρή πολιτική του βούληση να επιβιώσει. Σε όλους τούς πολέμους με τούς Άραβες έχει νικήσει και μετά τον πόλεμο τού 1967 (“Πόλεμος των Έξη Ημερών), κατάφερε να φέρει τις ΗΠΑ με το μέρος του, αποδεικνύοντας ότι είναι αξιοπιστότερος σύμμαχος από τούς Άραβες, που μέχρι τότε είχαν την υποστήριξη των Αμερικανών. Μήπως θα ήταν καλύτερα να το μιμηθούμε, εμείς που έχομε ένα κράτος ανεπρόκοπο εδώ και 200 χρόνια;

      Τούτων ούτως εχόντων, αν δεν έχομε συνεργασία με το Ισραήλ, τότε ποιον προτείνετε εσείς για συνεργάτη; Τούς Τούρκους, ή τούς Άραβες, που κι αυτοί έχουν πια όλοι συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ; Δώστε κάποια απάντηση/λύση, διότι ασφαλώς δεν μπορούμε να πορευτούμε χωρίς συνεργάτες/συμμάχους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα