Το μεταναστευτικό και η «τραμποποίηση» της πολιτικής

Η επίθεση στο Ασάφενμπουργκ επαναφέρει το ζήτημα της μετανάστευσης στο επίκεντρο έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Επίσης, ένα ιστορικό ελληνικό εστιατόριο στην Κολωνία στον γερμανικό τοπικό Τύπο.

Στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στο ΑσάφενμπουργκΕικόνα: Daniel Löb/dpa/picture alliance

Στο Ασάφενμπουργκ ένας 28χρονος Αφγανός επιτέθηκε με μαχαίρι σε ομάδα παιδιών και νηπιαγωγών σε δημόσιο πάρκο. Ο απολογισμός είναι δύο νεκροί, ανάμεσά τους ένα δίχρονο, και τρεις βαριά τραυματίες. Η πολιτική ρητορική ενόψει ομοσπονδιακών εκλογών στρέφεται ακόμη εντονότερα στο μεταναστευτικό, αφήνοντας για την ώρα τουλάχιστον τα υπόλοιπα ζητήματα στην άκρη. O γερμανικός Τύπος βάζει στο μικροσκόπιο τις πολιτικές προεκτάσεις.

«Μέχρι στιγμής, η προεκλογική εκστρατεία έχει επικεντρωθεί σε οικονομικά ζητήματα και στο πώς θα αντιμετωπιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ – τώρα η φρικιαστική επίθεση με μαχαίρι στο Ασάφενμπουργκ είναι πιθανό να θέσει ένα νέο θέμα στο επίκεντρο. Σχεδόν ένα μήνα πριν από τις εκλογές, οι πολιτικοί διαφωνούν και πάλι για τη μεταναστευτική πολιτική και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας», παρατηρεί το Spiegel.

Αστυνομικά οχήματα στην πόλη Ασάφεντμπουργκ
Δύο νεκροί, εκ των οποίων ένα δίχρονο, από την επίθεση στο ΑσάφενμπουργκΕικόνα: Daniel Vogl/dpa/picture alliance

«Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε αποτελεσματικότερα τέτοιες εγκληματικές πράξεις; Αυτό θα πρέπει να είναι το βασικό ερώτημα σε όλες τις συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα αναφορικά με τις συνέπειες. Όμως, οι πολιτικές απαιτήσεις και οι υποσχέσεις για αυστηροποίηση των μέτρων ασύλου, εισόδου και απέλασης, με γνώμονα την προεκλογική εκστρατεία, έχουν απομακρυνθεί πλέον εντελώς από αυτόν τον στόχο», σχολιάζει η Frankfurter Rundschau στις στήλες τις. Για τις άμεσες πολιτικές αντιδράσεις και συγκεκριμένα αυτή του Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς γράφει επίσης: «Ακόμη πιο επικίνδυνες είναι οι ξαφνικές πολιτικές κρίσεις, όπως αυτή που προκάλεσε ο καγκελάριος, ο οποίος -αν και γνωρίζει ότι δεν υπάρχει εξτρεμιστικό υπόβαθρο στο Άσαφενμπουργκ- κάνει λόγο για τρομοκρατία εξαγγέλλοντας άμεση αντίδραση. Με τον τρόπο αυτό καταφεύγει στην κύρια μέθοδο που χρησιμοποιούν οι δεξιοί λαϊκιστές: Ριζοσπαστικές και βεβιασμένες καταδίκες, διατυμπανίζοντας απλοϊκές απαντήσεις που υπόσχονται ψεύτικες λύσεις. Αυτό απέχει πολύ από την ψυχραιμία που κατά τα άλλα είναι τόσο προσφιλής στον Σολτς, ενώ καλλιεργεί τον φόβο και τη διχόνια. Η Τραμπικοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας έχει ξεκινήσει.

Ντόναλντ Τραμπ και Όλαφ Σολτς
Για «τραμποποίηση» της γερμανικής πολιτικής κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος, μετά τις δηλώσεις ΣολτςΕικόνα: Evan Vucci/AP/ – und Ben Kriemann/PIC ONE/picture-alliance

Και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει επίσης τις πολιτικές προεκτάσεις: «Οι άνθρωποι, με τους φόβους και τις ανησυχίες που τους διακατέχουν, έχουν από καιρό τώρα γυρίσει την πλάτη τους στην τωρινή κυβέρνηση. Οι πολίτες αμφιβάλλουν για την ικανότητα του κράτους να δράσει και φοβούνται μήπως χάσουν τον έλεγχο. Οι λαϊκιστές του AfD, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εργαλειοποιήσουν την επίθεση για τους δικούς τους σκοπούς με απλές λύσεις, ενδέχεται να επωφεληθούν. Η αρχηγός του AfD Αλίς Βάιντελ έγραψε ήδη στο Χ, χρησιμοποιώντας το γνωστό λεξιλόγιο του κόμματος. (…) Αλλά η αλήθεια είναι: πρόκειται για μια προεκλογική εκστρατεία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κανείς δεν λαμβάνει υπόψη του κανέναν εδώ. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα τώρα θα πρέπει να είναι να δοθούν απαντήσεις – είναι πολλά που διακυβεύονται».

«Πού ακριβώς έγκειται η αποτυχία του κράτους είναι τώρα το αντικείμενο του διαλόγου και των προεκλογικών εκστρατειών. Η υπόθεση φαντάζει ξεκάθαρη και αυτό όχι μόνο για την ακροδεξιά: Μητέρα όλων των κακών είναι η μετανάστευση», σχολιάζει η taz, συμπληρώνοντας πως «για τους ακροδεξιούς και τους συντηρητικούς φαίνεται σαφές ότι το δικαίωμα στο άσυλο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, έχει τελειώσει». Η αριστερή εφημερίδα καταλήγει ωστόσο ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μια συζήτηση για το πώς η κοινωνική ένταξη μπορεί να αλλάξει και να λειτουργήσει καλύτερα. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό μέσα στο σημερινό μείγμα προεκλογικής εκστρατείας, σοκ και οργής. Παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητο. Εξάλλου, η συμπόνια και η αγάπη προς τον πλησίον δεν είναι αριστερά συνθήματα, αλλά χριστιανικές αξίες, οι δικές μας αξίες».

Ένα κoμμάτι μετανάστευσης, ιστορίας και ελληνικής κουζίνας

χωριάτικη σαλάτα
H ελληνική κουζίνα άρχισε να γίνεται γνωστή στους Γερμανούς τη δεκαετία του 1980Εικόνα: Katerina Solovyeva/Zoonar/picture alliance

Μία άλλη διάσταση στο φαινόμενο της μετανάστευσης δίνει ο τοπικός Τύπος στην Κολωνία. Στην ιστορία 40 ετών του ελληνικού εστιατορίου Filos στην Κολωνία αναφέρεται η τοπική εφημερίδα, Kölner Stadtanzeiger, δίνοντας και μία γεύση… κοινωνίας, από τη δεκαετία του 1980 στην πόλη.

«Μεταξύ 1960 και 1974, δύο από τα εννέα εκατομμύρια κατοίκους της Ελλάδας μετανάστευσαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπενθυμίζει το δημοσίευμα. Οι γονείς του σημερινού ιδιοκτήτη, Kώστα Φωτιάδη, ανήκαν σε εκείνη την γενιά μεταναστών. Ο ίδιος άνοιξε το εστιατόριο το 1982 και τώρα πρόκειται να βγει στην σύνταξη – το εστιατόριο ωστόσο θα παραμείνει ανοιχτό, καθώς θα το αναλάβει ο συνέταιρός του, Γεώργιος Μιλούσης.

«Το ελληνικό φαγητό στην Κολωνία ήταν τότε σχετικά καινούργιο, αλλά υπήρχε ήδη μια προοδευτική κοινότητα στη νότια Κολωνία, όπου είχε γίνει η κατάληψη του εργοστασίου Stollwerk. Επιπλέον, η οικονομικά προσιτή Ελλάδα ήταν ήδη δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους φοιτητές εκείνη την εποχή. Και ήθελαν να έχουν και λίγη από αυτή την ελληνική ατμόσφαιρα στο σπίτι τους. (…) Με την πάροδο των δεκαετιών, το Filos εξελίχθηκε σε τόπο συνάντησης γειτόνων και διάσημων προσωπικοτήτων της Κολωνίας».

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι θα γίνει τελικά με τούς λαθρομετανάστες στην Κρήτη; Καιρού βοηθούντος, το νησί δέχεται καθημερινή λαθροεισβολή, ενώ το κράτος δεν κάνει απολύτως τίποτε για την προστασία του και την ασφάλεια των πολιτών.

    Χωρίς τέλος οι αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη – 140 μετανάστες σε μία ημέρα

  2. Σφακιανάκης για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη: «798 μετανάστες το 2023, 4.850 μετανάστες το 2024»

    Η ανικανότητα/απροθυμία τού κράτους να φυλάξει τα νότια σύνορα τής χώρας, δεν θα έχει καλή εξέλιξη. Δεν θέλω να γίνω Κασσάνδρα, όμως, ενώ προέβλεπε πάντα τα δυσάρεστα, ας μην λησμονούμε ότι έβγαινε σωστή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
39,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Τελευταία Άρθρα