Το μακρύ χέρι του Ερντογάν στη Γερμανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ισλαμιστικές και εθνικιστικές οργανώσεις αυξάνουν την επιρροή της Άγκυρας στη Γερμανία, επισημαίνει η εφημερίδα Die Welt. Δημοσίευμα για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

    
Türkei Präsident Recep Tayyip Erdogan bei Memur-Sen-Treffen in Antalya 

Για «σύνοδο κορυφής» στο γερμανικό λόμπι του Ερντογάν κάνει λόγο η εφημερίδα Die Welt. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Όλοι βγήκαν φωτογραφία με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Κεμάλ Εργκίν, επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας Μιλί Γκιορούς με έδρα την Κολωνία, ο συνάδελφός του Καζίμ Τουρκμέν από την Ισλαμοτουρκική Ένωση Θρησκευμάτων Ditib, ο Ντουρμούς Γιλντιρίμ, πρόεδρος του ακροδεξιού συνδέσμου των Γκρίζων Λύκων Atib, ο Κιοκσάλ Κους, νέος επικεφαλής της οργάνωσης UID που κάνει λόμπι στην Ευρώπη για το κυβερνών κόμμα AKP. Αυτοί και άλλοι εκπρόσωποι γερμανο-τουρκικών οργανώσεων ταξίδεψαν στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα και έγιναν δεκτοί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Φωτογραφίες από τη συνάντηση έχει αναρτήσει η τουρκική κυβέρνηση στο διαδίκτυο. Το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έγινε γνωστό. Ωστόσο το ταξίδι αυτό, με ιδιαίτερο πολιτικό χαρακτήρα, είναι ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλει το τουρκικό κυβερνητικό κόμμα AKP να ασκήσει επιρροή στην τουρκική κοινότητα της Γερμανίας».

Η εφημερίδα του Βερολίνου υπενθυμίζει ότι «τον περασμένο Νοέμβριο το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το αίτημα που υπέγραφαν από κοινού Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, ζητώντας από τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει την απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων. Σημαντικά νομικά προσκόμματα έχουν εμποδίσει μέχρι στιγμής την υλοποίηση του αιτήματος. Σύμφωνα με έρευνα που έχει διενεργήσει η American Jewish Committee στο Βερολίνο τα μέλη του εθνικιστικού κινήματος ανέρχονται σε 18.500. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση είναι η μεγαλύτερη ακροδεξιά οργάνωση στη Γερμανία. Η έκθεση των Υπηρεσιών για την Προστασία του Συντάγματος (για την οργάνωση) το 2019 κάνει λόγο για διαφορετικές εκφάνσεις, που κυμαίνονται από τον κλασικό ρατσισμό μέχρι τiς παρυφές του ισλαμισμού».

Επιτόκια α-λα-Ερντογάν

Κεντρική τράπεζα, ΤουρκίαΜαριονέτα του Ερντογάν η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία;

Την ίδια στιγμή η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εστιάζει στη νομισματική πολιτική που ασκεί ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτσίογλου: «Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας θα διέθετε τα απαραίτητα εργαλεία για να σταθεροποιήσει την κατάσταση (της οικονομίας). Ωστόσο, δεν είναι τίποτε αλλο από μία μαριονέτα του Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στα χαμηλά επιτόκια, προκειμένου να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «στην τουρκική κοινή γνώμη ο διορισμός του Καβτσίογλου δεν προκάλεσε θετική εντύπωση. Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ασκούν κριτική, όχι μόνο για την ελλιπή τεχνοκρατική του κατάρτιση, αλλά και γιατί αντιμετωπίζει αιτιάσεις περί λογοκλοπής στη διδακτορική του διατριβή».

«Δεν τα παρατάει» ο γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο

Αντόνιο Γκουτέρες, γ.γ. του ΟΗΕΟ γ.γ. του ΟΗΕ λέει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού

Στο ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό αναφέρεται η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Τις δυσκολίες του εγχειρήματος υπενθυμίζει ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου: «Ο τετραγωνισμός της νήσου». Μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει: «Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έβαλε στον νου του να επιτύχει το αδύνατο και απέτυχε μεγαλοπρεπώς, όπως αναμενόταν. Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν μετά από τρεις ημέρες οι συνομιλίες για το Κυπριακό που είχε συγκαλέσει στη Γενεύη ο γενικός γραμματέας». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου «ήταν μάλλον σαφές, πριν καν αρχίσουν οι άτυπες συνομιλίες, ότι οι πιθανότητες επιτυχίας τους θα ήταν ελάχιστες».

«Ωστόσο» καταλήγει η Süddeutsche Zeitung, «ο Γκουτέρες θέλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επανένωση της νήσου, που παραμένει διαιρεμένη από το 1974. ‘Δεν τα παρατάω’ δηλώνει ο ίδιος στη Γενεύη, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Σε δύο με τρεις μήνες αναμένεται να συγκαλέσει νέο, ανεπίσημο γύρο συνομιλιών. Ο γενικός γραμματέας παραμένει αισιόδοξος και υποστηρίζει ότι ‘ο τετραγωνισμός του κύκλου μπορεί να είναι αδύνατος στη γεωμετρία, αλλά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην πολιτική».

Γιάννης Παπαδημητρίου 

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα