Πέραν των ανταλλαγών επισκέψεων (που συνεχίζονται) Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών, διοικητών σε παραμεθόριες μονάδες, στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, έγινε χθες ακόμα ένα βήμα στρατιωτικής συνεννόησης.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Χούπης συναντήθηκε με τον Τούρκο αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μετίν Γκιουράκ. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων (που έγινε στην Αλβανία) και οι δύο στρατηγοί συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή, ώστε να προλαβαίνουν κάποιες ανεπιθύμητες καταστάσεις. Δηλαδή με δυο λόγια «κόκκινο τηλέφωνο» και στα ανώτατα στρατιωτικά επιτελεία των δύο χωρών.

Αλλά ο στρατηγός Χούπης είχε και άλλες ενδιαφέρουσες συναντήσεις, όπως με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας. Στο καρτελάκι του έγραφε «Βόρεια Μακεδονία» και ο στρατηγός Χούπης υπενθύμισε ότι ο εναέριος χώρος της γείτονος φυλάσσεται από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και ότι πολλές φορές Έλληνες εκπαιδευτές εκπαιδεύουν στρατιωτικούς από την Βόρειο Μακεδονία. Την φρούρηση του εναερίου χώρου της Αλβανίας έχει επίσης αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία, μαζί με την Ιταλία, στα πλαίσια της συνεργασίας με τα Δυτικά Βαλκάνια.

https://www.tovima.gr/2024/06/08/stiles/vimatodotis/to-kokkino-tilefono-ton-arxigon-enoplon-dynameon-elladas-kai-tourkias/