Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως υπάρχει μια γενική τάση να κατηγορείται πάντα η Ρωσία για τα πάντα, απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες ότι η Μόσχα μπορεί να βρίσκεται πίσω από μια σημαντική διαρροή εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για ορισμένες χώρες, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες της διαρροής δεκάδων απόρρητων εγγράφων, συνέπειες που αφορούν τόσο τη λειτουργία κυβερνητικών υπηρεσιών όσο και τις σχέσεις με άλλες χώρες. Τα έγγραφα, την αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιώσει το Reuters από ανεξάρτητη πηγή, περιλαμβάνουν πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων για τις απώλειες των δύο πλευρών και άλλες λεπτομέρειες.

Ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας και αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε πως υποψιάζονται πως αυτός που τα διέρρευσε μπορεί να είναι Αμερικανός, με δεδομένο το εύρος των θεμάτων που καλύπτουν τα έγγραφα, δεν αποκλείουν όμως οι δράστες να πρόσκεινται στη Ρωσία. Πρώην αξιωματούχος της CIA δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό η Μόσχα να ενορχήστρωσε τη διαρροή ώστε να προκαλέσει σύγχυση και ενδεχόμενες διαιρέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της.

Όταν ρωτήθηκε για τις κατηγορίες ότι η Ρωσία μπορεί να φέρει την ευθύνη, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο σε αυτό με κανέναν τρόπο. Εσείς και εγώ γνωρίζουμε πως υπάρχει πράγματι μια τάση να κατηγορείται πάντα και για τα πάντα η Ρωσία. Είναι, γενικά, μία αρρώστια».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να έχει κατασκοπεύσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πεσκόφ, που χαρακτήρισε τις διαρροές «πολύ ενδιαφέρουσες», είπε πως αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Όμως το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκοπεύουν διάφορους αρχηγούς κρατών, ιδίως σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για πολύ καιρό τώρα, έχει προκύψει κατ’ επανάληψη, προκαλώντας διάφορες σκανδαλώδεις καταστάσεις», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε, επίσης, πως η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να απαντά σε αυτό που αποκάλεσε επανειλημμένες «προκλήσεις» εναντίον της και να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν.

Σε βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως όλοι θα πρέπει να σεβαστούν την Κίνα και τις ενέργειές της που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. «Σε μια πολύ μικρή χρονική περίοδο, εσείς και εγώ έχουμε γίνει μάρτυρες κατ΄επανάληψη ενεργειών που ήταν προκλητικές προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Και, φυσικά, η Κίνα έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να απαντά σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της διεξαγωγής στρατιωτικών γυμνασίων σε αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», είπε.

Ο Πεσκόφ υπαινίχθηκε επίσης πως η Γαλλία, ο πρόεδρος της οποίας Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε την Κίνα για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα, δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία καθώς το Παρίσι «είναι έμμεσα και άμεσα εμπλεκόμενο σε αυτή τη σύγκρουση στο πλευρό της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να φανταστούμε οποιεσδήποτε διαμεσολαβητικές προσπάθειες εδώ».

https://www.militaire.gr/to-kremlino-apanta-gia-tis-diarroes-aporriton-apo-ipa-kai-apokleiei-ti-gallia-gia-diamesolavisi-sto-oykraniko/