Το καλό πρόσωπο της Τουρκίας θα δούμε στο Βίλνιους;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη 

Με έντονη κινητικότητα και πολλές παρασκηνιακές επαφές συνεχίζεται η προετοιμασία της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Πρώτη μετεκλογική συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη.

Άποψη της ΚωνσταντινούποληςΕικόνα: Givaga/Zoonar/picture alliance 

Πρώτος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σαφώς η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Έτσι ένα ανατολίτικο παζάρι με την Άγκυρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως στη σκιά του καψίματος του Κορανίου, ο Ερντογάν ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων για να πάρει ως αντάλλαγμα όσα περισσότερα γίνεται.
Σε αυτό το πλαίσιο και στο περιθώριο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη μετεκλογική συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη. Τα μηνύματα που έρχονται και από τις δύο πλευρές, μέχρι στιγμής είναι θετικά και βρίσκονται σε τελείως αντίθετο κλίμα μετά από την μεγάλη περίοδο κρίσης στην οποία βρέθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών.Ταυτόχρονα επικρατεί ηρεμία και στο Αιγαίο όπου οι παραβιάσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Τι συνέβη όμως ξαφνικά και άλλαξαν τόσο πολύ τα πράγματα; Σαφώς καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αλλάξει τις θέσεις της. Είναι ξεκάθαρο όμως πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν ομαλότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και με κάθε τρόπο δείχνουν πως επιθυμούν εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Η κακή οικονομία της Τουρκίας πιέζει τον Ερντογάν

Ταγίπ Εντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης
Ταγίπ Εντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κωνσταντινούπολη, 13.03.2023Εικόνα: Murat Cetin/Turkish Presidential Press Service/AFP

Ο Ταγίπ Ερντογάν που καλείται τώρα, μετά τις εκλογές, να αντιμετωπίσει το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που μαστίζει την Τουρκία, οφείλει και πάλι να βρει τα πατήματά του με τη Δύση. Η ορθολογική οικονομική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει ο νέος τσάρος της τουρκικής οικονομίας απαιτεί και καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όπως και με τη Δύση. Ήδη βλέπουμε τα πρώτα βήματα με την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου. Έτσι και η Άγκυρα με την Αθήνα θα επιχειρήσουν μία επαναπροσέγγιση. Στην συνάντηση θα είναι παρόντες και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν. Από πλευράς της Τουρκίας θα συμμετέχει ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου.

Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να παραβρίσκεται και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, αυτή η συνάντηση θα είναι μία αρχή και θα ανατεθεί στους υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ίσως ένα από τα πρώτα βήματα να είναι η συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μπορεί ένας απώτερος στόχος να είναι ένα συνυποσχετικό για να μεταφερθούν τα θέματα θαλάσσιων ζωνών στη Χάγη. Όμως να μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές φτάσαμε στην πηγή και νερό δεν ήπιαμε. Έτσι ακόμη και η απαρχή μιας περιόδου καλού κλίματος θα μπορούσε να βοηθήσει σε περαιτέρω εξελίξεις.

DW

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Τουρκία έχει ένα μόνο πρόσωπο. Αυτό του λύκου που θέλει να επιτίθεται.
    Φαίνεται όμως να επιλέγεται από Ελλάδα και Τουρκία η στρατηγική των “παγωμένων διαφορών” για τη μείωση των εντάσεων.
    Το ΝΑΤΟ για την Τουρκία αποτελούσε πάντα χώρος προώθησης των συμφερόντων της. Η Ελλάδα εν αντιθέσει ξορκίζει το ΝΑΤΟ ελέω της αριστεράς και της Κύπρου.
    Όμως από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μέλος θα πρέπει να συμμετέχει κανονικά στο πολιτικό και επιχειρηματικό πεδίο για να διεκδικεί με αξιώσεις.
    Αυτό το εντός και εκτός μάλλον βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.
    Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Κύπρος. Να υποβάλει αίτηση ένταξης και να προωθήσει την επανένωση. Οι ΗΠΑ έχουν στην υψηλότερη βαθμίδα της εξωτερικής τους πολιτικής το ΝΑΤΟ.
    Όποιος θέλουν μπαίνει, αυτό έκαναν και στη Σκανδιναβία. Έκλεισαν άλλο ένα. δρόμο της Ρωσίας.
    Ρεαλισμός στο Κυπριακό δεν είναι η ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ άλλα η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τώρα που είναι στριμωγμένη η Τουρκία οικονομικά και στα εξοπλιστικά το timing της αίτησης είναι καλό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα