Ιούνιος 20, 2022. Ελλάδα.
Αν και η Τουρκία και το Ιράν ανταγωνίζονται πολιτικά σε μια ευρύτερη περιοχή από το Ιράκ και τη Συρία έως τον Λίβανο και από τον Περσικό Κόλπο μέχρι το Αφγανιστάν, οι χώρες καταφέρνουν να αναπτύξουν τις εμπορικές και ενεργειακές τους σχέσεις, οι οποίες φθάνουν σε ιστορικό υψηλό λόγω των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, γράφει η ρωσική Regnum.
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Γιτζάκ Χέρτζογκ τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Χέρτζογκ ευχαρίστησε την τουρκική πλευρά «για τις προσπάθειες καταστολής τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στην Τουρκία».
Υπήρξαν επίσης πληροφορίες ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία στις 23 Ιουνίου. Η επίσκεψη αυτή προετοιμαζόταν στα τέλη Μαΐου, αλλά αναβλήθηκε.
Αυτή τη φορά συνδέεται με γεγονότα έκτακτου χαρακτήρα και όχι μόνο με τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών που έχει ξεκινήσει.
Αυτό αφορά πρωτίστως τη συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής.
Γεγονός είναι ότι την παραμονή των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας έδωσαν στην Τουρκία μηνύματα για πιθανές επιθέσεις από το Ιράν σε Ισραηλινούς πολίτες σε τουρκικό έδαφος.
Εκτεταμένο Ιρανικό Δίκτυο στην Τουρκία
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στην Κωνσταντινούπολη προετοιμάζονταν τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η ισραηλινή The Jerusalem Post ανέφερε ορισμένες λεπτομέρειες.
Αποδεικνύεται ότι κάποιος Χουσεΐν Ταγίπ, ο οποίος ηγείται των πληροφοριών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), έφτασε στην Τουρκία. Ειδικεύεται στο «κυνήγι Ισραηλινών αμάχων».
Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών κατάφεραν όχι μόνο να πάρουν τέτοιες πληροφορίες, αλλά και, όπως τονίζει η εφημερίδα, «να εντοπίσουν εκτεταμένο ιρανικό τρομοκρατικό πυρήνα στην Τουρκία».
Στη συνέχεια υπήρξαν ενδιαφέρουσες ιστορίες στις οποίες η Μοσάντ οργάνωσε την απομάκρυνση ορισμένων Ισραηλινών πολιτών από την Τουρκία.
Η τουρκική Αντικατασκοπεία
Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική αντικατασκοπεία έλαβε επίσης τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα και τα μέρη – Ισραήλ και Τουρκία – εξέφρασαν αμοιβαία ικανοποίηση για το κοινό έργο που επιτελέστηκε, το οποίο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών της τις δύο χώρες».
Ταυτόχρονα, τα μέρη συμφώνησαν να «να συνεχίσουν να εργάζονται για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».
Όμως ερωτήματα παραμένουν.
Άλλωστε, η υπηρεσία πληροφοριών του IRGC πολύ σπάνια χρησιμοποιεί το έδαφος της Τουρκίας για επιχειρησιακές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου.
Δεν ήταν η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών που είπε στη Μοσάντ για την προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ακριβώς το αντίθετο.
Εάν η υπηρεσία πληροφοριών του IRGC ετοίμαζε πράγματι κάτι σε αυτή τη χώρα, τότε δεν θα μπορούσε να είναι για την προετοιμασία κάποιου είδους τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά για το κυνήγι κάποιου ειδικού ατόμου από το Ισραήλ, που ενδιαφέρει το IRGC.
Στόχος η διατάραξη σχέσεων Ισραήλ Τουρκίας
Μιλώντας πιο επιφανειακά, η Τεχεράνη θα μπορούσε να προετοιμάζει ενέργειες με στόχο να υπονομεύσει τις διαδικασίες προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Από την άλλη, η επιχείρηση της Μοσάντ στην Τουρκία θα μπορούσε να είχε οργανωθεί, αφού δεν υπάρχουν αναφορές για συγκεκριμένες κρατήσεις και συλλήψεις Ιρανών στην Τουρκία.
Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ αποφάσισε να εκτοξεύσει μια «νάρκη» στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράν.
Το Ισραήλ είναι καχύποπτο για τις συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Ιράκ μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, γεγονός που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα σχέδιά του για τη δημιουργία ενός αντιιρανικού μετώπου Ισραήλ-Σουνιτών.
Τότε, αντί για τη Σαουδική Αραβία, ο ρόλος των «βασικών σουνιτών» στη Μέση Ανατολή θα ανατεθεί στους Τούρκους.
Με μια λέξη, υπάρχουν πολλά «σκοτεινά σημεία» σε όλη αυτή την ιστορία για τις ιρανικές τρομοκρατικές συνωμοσίες κατά των Ισραηλινών στην Τουρκία.
Κοινός στόχος η εξόντωση των Κούρδων αυτονομιστών
Επιπλέον, αν και η Τουρκία και το Ιράν ανταγωνίζονται στην πολιτική σφαίρα στην περιοχή από το Ιράκ έως τη Συρία και τον Λίβανο και από τον Περσικό Κόλπο μέχρι το Αφγανιστάν, οι χώρες καταφέρνουν να αναπτύξουν τις εμπορικές και ενεργειακές τους σχέσεις, οι όγκοι των οποίων έχουν φτάσει στο ιστορικό μέγιστο λόγω διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, που δεν του επέτρεψαν να εισέλθει σε πολλές αγορές του κόσμου.
Επιπλέον, η Άγκυρα και η Τεχεράνη φαίνεται ότι κατέληξαν σε μια άρρητη συμφωνία για την καταπολέμηση ενός κοινού εχθρού, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν- PKK και της ιρανικής πτέρυγας του, του Κόμματος Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν.
Και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να μην διαταραχθεί η τουριστική περίοδος, έχει ήδη δηλώσει ότι «η χώρα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διαμονή των πολιτών όλων των χωρών στη δημοκρατία».
Στάνισλαβ Ταράσοφ- regnum.ru