Το Ισραήλ στη βαλκανική σκακιέρα

13/9/20 | 6 | 0 | 589 εμφανίσεις

 

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Σε μια κακόγουστη, σκηνικά, τελετή στον Λευκό Οίκο μάθαμε πως η Σερβία και το Κόσοβο ήρθαν σε κάποιου είδους συμφωνία για τη διακίνηση οικονομικών αγαθών, και πως το Ισραήλ θα είναι παρόν στα Βαλκάνια.

Η Σερβία θα μεταφέρει την πρεσβεία της στα Ιεροσόλυμα, και το Κόσοβο θα αναγνωρίσει το Ισραήλ.

Το ότι επέκειτο ένα είδος συμφωνίας μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου δεν ήταν άγνωστο. Άλλωστε συζητείται εδώ και καιρό. Το ερώτημα ήταν ποια μορφή θα είχε. Η Ουάσινγκτον επιδίωκε να υπάρξει, παράλληλα, και μια ανταλλαγή εδαφών (Πρέσεβο, Μπουγάνοβατς, τα οποία ανήκουν σήμερα στη Σερβία και έχουν αλβανική πλειοψηφία, με Βόρειο Κοσυφοπέδιο, περιοχή Μιτρόβιτσας, όπου ο πληθυσμός είναι σερβικός).

Κάτι τέτοιο δεν περιελήφθη στη συμφωνία.

Το Βερολίνο θα πρέπει να είναι ικανοποιημένο ως προς αυτό. Επιδίωκε συμφωνία χωρίς άλλη αλλαγή συνόρων. Και τώρα;

1. Η ΡΩΣΙΑ: Εκείνη που έδειξε να δυστροπεί από την πρώτη στιγμή, και μάλιστα διπλωματικά άγαρμπα, είναι η Μόσχα. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανήρτησε στο twitter μια σουρεαλιστική φωτογραφία με την –πράγματι– αποκάλυψη του Τράμβιου ασυνειδήτου. Μπροστά από το κομψό γραφείο του Αμερικανού προέδρου, κάθεται σε μια ιεροεξεταστική καρέκλα ο Σέρβος πρόεδρος ο οποίος προσπαθεί να βολέψει το πανύψηλο κορμί του. Κάτω από τη φωτογραφία αυτή η Ζαχάροβα πρόσθεσε τη γνωστή εικόνα της Σάρον Στόουν από το Βασικό ένστικτο.

Η Μόσχα ενοχλήθηκε πολύ, και δικαίως. Η Σερβία ήταν η μόνη χώρα που της είχε απομείνει στα Βαλκάνια για να μπορεί να έχει παρουσία και να ασκεί πολιτική στην περιοχή. Με το Αμερικανικό –και ισραηλινό– άνοιγμα του Βελιγραδίου, η βαλκανική πολιτική της Μόσχας δυσκολεύει. Η υπογραφή της συμφωνίας δεν σημαίνει πως η Σερβία εγκαταλείπει τη Ρωσία. Αλλά ότι αποδέχεται να είναι περισσότερο πολυπαραγοντικό το παιχνίδι.

Η παρουσία του Ισραήλ θα γείρει την πλάστιγγα προς την Ουάσινγκτον.

2. Η ΕΥΡΩΠΗ: Η δεύτερη που έδειξε να ενοχλείται είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιτίμησε τη Σερβία διότι υπέγραψε τη μεταφορά της πρωτεύουσάς της στα Ιεροσόλυμα ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι σαφές ότι περιλαμβάνεται στη συμφωνία, αφού την ώρα που την ανακοίνωνε ο Τραμπ, ο Βούτσιτς έψαχνε τα χαρτιά του να δει αν πράγματι υπάρχει τέτοια αναφορά.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαφορά Παλαιστινίων-Ισραήλ είναι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα τα Ιεροσόλυμα. Αποδέχεται επίσης η ΕΕ και το Ισραήλ να έχει πρωτεύουσα τα Ιεροσόλυμα.

Η παρουσία του Ισραήλ στα Βαλκάνια θα είναι υπέρ της Ουάσινγκτον, και αυτό θέτει περαιτέρω εμπόδια στη βαλκανική πολιτική της ΕΕ. Μπορεί να επιδιώκει να κάνει μέλη της το σύνολο των χωρών των Βαλκανίων, αλλά η βαλκανική πολιτική της είναι ακόμη θολή. Κυρίως, όμως, υπονομεύεται από την παρουσία δυνάμεων όπως το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα αναπτυχθεί στο μαλακό υπογάστριο της Ένωσης.

3. Η ΤΟΥΡΚΙΑ: Η άλλη δύναμη που θα έχει προβλήματα με την ισραηλινή παρουσία είναι η Τουρκία. Παρόλο που η Άγκυρα εργάζεται επίμονα και μεθοδικά, κυρίως με το μουσουλμανικό στοιχείο, η ισραηλινή παρουσία, σε στενή συνεργασία με την Ουάσινγκτον, θα δημιουργήσει ισορροπίες ανεπιθύμητες στην Άγκυρα. Ούτως ή άλλως το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεργαστεί με τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων. Θα δημιουργήσει όμως αντίρροπες δυνάμεις στην επιδίωξη και των βαλκανικών μουσουλμανικών θυλάκων και παραγόντων εκτός της περιοχής όπως η Τουρκία και το Ιράν.

Το σημαντικότερο για να αντιληφθούμε τη βαλκανική πολιτική του Ισραήλ είναι το γεγονός ότι στους τελευταίους γιουγκοσλαβικούς πολέμους πήρε πάντα φιλοσερβικές θέσεις. Και αυτό σημαίνει πολλά.

4. Η ΕΛΛΑΔΑ: Πριν από μερικά χρόνια, με πρόταση του τότε Έλληνα πρέσβη, προσκλήθηκα μαζί με άλλους δύο συναδέλφους σε μια αραβική χώρα. Στο πρόγραμμα της ενημέρωσής μας ήταν και μια συνάντηση με ανώτερο αξιωματούχο για μια ελεύθερη συζήτηση. Και εκεί διαπίστωσα για πρώτη φορά αραβικούς σχεδιασμούς για οικονομική συνεργασία με το Ισραήλ. (Για να σας φύγει η απορία, δεν πρόκειται για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.)

Στην εύλογη ερώτηση «δεν ανησυχείτε για αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους;», η απάντηση ήταν: «Μα πρώτοι οι Παλαιστίνιοι συνεργάστηκαν και συνεργάζονται με το Ισραήλ οικονομικά. Όλα τα αραβικά κράτη έχουν μια μορφή συνεργασίας μαζί του. Δεν θα υπάρξει καμιά αντίδραση». Θα μπορούσα να πω πως ο συνομιλητής μας εξεπλάγη από την αφέλεια της ερώτησης.

Η υπόθεση του Παλαιστινιακού άρχισε να εκφυλίζεται στο εσωτερικό του αραβικού κόσμου. Και μάλιστα, πολύ διαφορετικές ήταν οι προσεγγίσεις των μεσογειακών αραβικών χωρών από τις χώρες του Κόλπου.

Από θέση αρχής λοιπόν, και επειδή επισκέφθηκα τα παλαιστινιακά εδάφη και έχω φίλους Παλαιστίνιους, υποστηρίζω το αίτημά τους για ανεξάρτητη πατρίδα. Δεν φαίνεται να την αποκτούν διότι προδόθηκαν από τις ηγεσίες τους, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.

Είναι λάθος τους που μέσα στην απόγνωσή τους υποστηρίζουν τη Χαμάς και λάθος της Χαμάς που ταυτίζει την τύχη του λαού που εκπροσωπεί με τον Ερντογάν.

Τη θέση ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος υποστηρίζει και η Αθήνα.

Για λόγους λοιπόν και πολιτικού συμφέροντος και ανθρωπιστικής θεώρησης του προβλήματος, η Ελλάδα υποστηρίζει το παλαιστινιακό αίτημα. Αλλά η θέση αυτή δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις σχέσεις με το Ισραήλ.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ αναγκαστικά θα τεθούν στο τραπέζι για εμβάθυνση και με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και λόγω του ισραηλινού ενδιαφέροντος για τα Βαλκάνια.

Τα Βαλκάνια αποτελούν ζωτικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Η Αθήνα από μια αίσθηση «επαρχιωτισμού» τα σνομπάρει και δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά. Δεν επιτρέπει όμως ούτε και τη Θεσσαλονίκη να αναπτύξει δραστηριότητα.

Το ισραηλινό ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια και τη Θεσσαλονίκη δημιουργεί νέες προϋποθέσεις. Η πόλη πρέπει να τις αξιοποιήσει.

Category: Διπλωματία, Κυριο Θεμα

( 6 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Κων/νος Α. Καραγιαννίδης says:

  Χαίρετε κ. Σαββίδη! Πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό άρθρο!

  Όσον αφορά τις προοπτικές μίας πολιτικής της ΕΕ για τα Βαλκάνια, θεωρείτε ότι υπάρχει αποδοχή κοινών αρχών από τα μέλη της και κοινή στόχευση των πλέον ισχυρών εξ αυτών;

  Η γαλλική αρνησικυρία για τα δυτικά Βαλκάνια, το 2019, δεν ήταν αποκαλυπτική για την διάσταση απόψεων και προτεραιοτήτων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, στην περιοχή του Αίμου; Φρονείτε ότι η γαλλική ενέργεια ήταν αποσπασματική κίνηση τακτικής, ή υποκρύπτει ευρύτερη σύγκρουση συμφερόντων, που θα εκτυλίσσεται συν τω χρόνω;

  Μήπως, εν τέλει, θα ήταν περισσότερο συμφέρουσα για εμάς μία συμπόρευση με τον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ, από μία προσκόλληση σε γερμανικής (πιθανότατα) εμπνεύσεως “ευρωπαϊκή” πολιτική;

 2. 2
  anixneuseis says:

  Νομίζω αυτό στο οποίο καταλήγετε λέω.

 3. 3
  Κων/νος Α. Καραγιαννίδης says:

  Δεν ξέρω αν τα ερωτήματά μου εξελήφθησαν ως ρητορικά, αλλά δεν ήταν τέτοια.

  Δεν κατέληξα σε συγκεκριμένο συμπέρασμα, εξέφρασα απλώς μία πιθανή κατεύθυνση πολιτικής, υπό την αίρεση ότι η ΕΕ δεν θα μπορέσει να διαμορφώσει πραγματικά κοινή γραμμή, αλλά θα εξακολουθούν να ευδοκιμούν σε αυτήν αντίρροπες επιδιώξεις (κυρίως μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας), που θα εξασθενούν, εν τέλει, την ισχύ και της ΕΕ και εκάστου μεμονωμένου δρώντος εντός της.

  Θα έχουμε, όμως, και σε ποιόν βαθμό, το περιθώριο αυτονομήσεως, αν υπάρξει σύμπνοια στους ισχυρούς της ΕΕ;

  Επ’ αυτού ζήτησα τις εκτιμήσεις σας.

  Και πιο συγκεκριμένα:
  Α) Πόσο πιθανό θεωρείτε να καταλήξει η ΕΕ σε κοινώς αποδεκτή πολιτική για τα Βαλκάνια, δεδομένης και της πρόσφατης γαλλικής αρνησικυρίας;
  Β) Βάσει του Α):
  Β1) Πόσο πιθανή είναι μια υποθετική κοινή ευρωπϊκή πολιτική να αντίκειται στα συμφέροντα ΗΠΑ-Ισραήλ, στην περιοχή;
  Β2) Τί περιθώρια ελιγμών θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα, ευρισκόμενη μεταξύ των δύο πόλων (ΕΕ και ΗΠΑ);

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 4. 4
  anixneuseis says:

  Η Ελλάδα είναι πρωτίστως δεμένη με τις ΗΠΑ. Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στα βαλκάνια θα υπάρχει ως ενός σημείου. Το σημείο αυτό δεν θα μας φέρνει σε αντιπαράθεση μεταξύ Ε.Ε.-ΗΠΑ.

 5. 5
  Μαρία Μ. says:

  Τι ευχάριστη έκπληξη το άρθρο σας!

 6. 6
  Μίλτος says:

  «Το Ισραήλ θα αναπτυχθεί στο μαλακό υπογάστριο της Ένωσης.»

  Τό μικρομέγαλο ισραηλ(τής παγκόσμιας επιβολής του,
  κατά τό αρχαίο σχέδιο* τών, τρελλών από ανωριμότητα/ναρκισσισμό, μακάμπι/σιωνιστών…)

  από Τίγρη-Εφράτη καί Νείλο, μέχρι Δούναβι
  -ποιά €υρώπη, τώρα… χάντρα στό κομπολόϊ του, όπως καί οί εβραιοκρατούμενες ΗΠΑ!…-
  επιδιώκει νά καταπιεί τήν Κύπρο, τήν Κρήτη, τή Θεσσαλονίκη
  κι όλη τή Μακεδονία μέ τή βαλκανική ενδοχώρα της,

  λέω εγώ…

  *
  τρελλοί καί παλαβοί μέσα στίς χιλιετίες τής ιστορίας τού ανθρώπου,
  οί εβραίοι σταυρωτήδες τής Ζωής,

  ώς έκ τής λατρείας τού χρυσίου(golden calf),
  τήν οποίαν ίδρυσε ό μεγάλος αδελφός τού Μωϋσή, Ααρών, κατ’ απαίτησή τους
  καί τήν οποία δέν εγκατέλειψαν ποτέ, μέχρι καί τώρα πού μιλάμε
  -αιμοδιψείς, ώς χρυσοδιψείς, κατέστησαν πολύ νωρίς μισητοί μεταξύ τών εθνών, γι’ αυτό
  χρησιμοποιούν έκτοτε «παραλλαγή καί απόκρυψη» κάθε είδους…

  «εξαπατώντας επικρατούμε»,

  σήμερα, ακόμη
  τό μισάνθρωπο συλλογικό τους μότο…

  καί γιά νά μή γκσεχνιώμαστε:

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  27/9/20 | (4 σχόλια)
  του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας