Το Ισλαμικό Κράτος σε Οικονομική Κρίση

22/2/17 | 0 | 0 | 502 εμφανίσεις

του Γιώργου Μουρουζίδη, ταξίαρχου ε.α.

Από πού χρηματοδοτείται το Ισλαμικό κράτος (ΙΚ) ;  Με ποιο τρόπο συντηρείται η  πιο εύρωστη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο ;

Το κλισέ που κυκλοφορεί ότι, παράνομες τράπεζες βρίσκονται πίσω από το ΙΚ, δεν επιβεβαιώνεται. Oι  απαγωγές και το λαθρεμπόριο, έχουν αναφερθεί ως οι κύριες πηγές χρηματοδότησης, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις γι΄ αυτό.

Το κύριο μέρος χρηματοδότησης προέρχεται από φόρους και εισφορές που επιβάλλονται στους πληθυσμούς που ελέγχει το IΚ.

Οι πωλήσεις πετρελαίου έρχονται στην δεύτερη θέση, ενώ ακολουθούν τα έσοδα  από τις λεηλασίες, τις κατασχέσεις και τα πρόστιμα,

Κατά την διάρκεια του 2014 το ΙΚ συγκέντρωσε 300 – 400 εκατομμύρια δολάρια από φόρους και πρόστιμα, ενώ το 2015 το έσοδα αυτά ανήλθαν στα 800 εκατομμύρια δολάρια

Το ΙΚ αποτελεί μια τρομοκρατική οργάνωση διαφορετική από προηγούμενες, οι οποίες κατά βάση χρηματοδοτούνταν από εξωτερικές  « ανεπιβεβαίωτες » πηγές. Οποιαδήποτε προσπάθεια ανάλυσης του μοντέλου χρηματοδότησης του ΙΚ, βάσει παραδοσιακών προσεγγίσεων, κινδυνεύει να προκαλέσει σοβαρές παρερμηνείες.

Το οικονομικό μοντέλο του ΙΚ θα μπορούσε να περιγραφεί ως εξής: Αποστέλλονταν αρχικά ένα γκρούπ στην περιοχή που επρόκειτο να καταληφθεί, προκειμένου να διεισδύσει στην κοινωνία και να οργανώσει  δίκτυα πληροφοριών. Τα δίκτυα ήταν σημαντικά για στρατιωτικούς λόγους, αλλά επίσης χρησιμοποιούνταν για κάθε μορφής ανηλεείς εκβιασμούς  του πληθυσμού. Νέοι  φόροι, πρόστιμα και διάφορες άλλες οικονομικές ποινές, επιβάλλονταν σε 8 εκατομμύρια κατοίκους και απέφεραν  εκατοντάδες εκατομμύρια ως έσοδα.

Μια άλλη πηγή εσόδων αποτελούν οι δημεύσεις περιουσιών και οι μεταπωλήσεις γής, κατοικιών, αυτοκινήτων, αλλά και χρυσαφικών.

Το οικονομικό μοντέλο του IK ανατράπηκε, όταν άρχισε να χάνει έδαφος σε στρατηγική και χώρο. Aπό το καλοκαίρι του 2014 μέχρι το Νοέμβριο του 2016, το έδαφος το οποίο ελέγχει το ΙΚ, συρρικνώθηκε στο Ιράκ κατά 62 %, ενώ στην Συρία έπεσε στο 30 %.

Το χαλιφάτο συρρικνώνεται και αντίστοιχα περιορίζονται τα έσοδα του, η οικονομία της ληστρικής εκμετάλλευσης δεν αποδίδει πλέον. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΙΚ μειώθηκε από τα 970 εκ $ έως 1,89 δις $ ο 2014, σε 520 έως 870 εκ $ πέρυσι.

Επιπλέον προβλέπεται περαιτέρω μείωση των εσόδων του ΙΚ, καθώς διαφαίνεται ότι θα χάσει τον έλεγχο της Μοσούλης. Επιπλέον η Ιρακινή κυβέρνηση σταμάτησε να καταβάλει τους μισθούς των πολιτικών υπαλλήλων στην Μοσούλη και σε άλλες περιοχές που ελέγχονται από το ΙΚ, διότι τα χρήματα αυτά κατέληγαν στο ΙΚ. Ακόμα από το 2015 η Αμερικανική αεροπορία βομβαρδίζει αυτοσχέδια διυλιστήρια και πετρελαιοφόρα πλοία του ΙΚ. Τέλος συνεχίζεται η προσπάθεια περιορισμού του λαθρεμπορίου στα τουρκικά σύνορα.

H μείωση των εσόδων του ΙΚ δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσει την δραστηριότητα της οργάνωσης  στην Ευρώπη, διότι το κόστος των τρομοκρατικών  επιθέσεων είναι χαμηλό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η επίθεση της 13 Νοε 2015 στο Παρίσι κόστισε 20.000 Ευρώ.

 

http://www.spiegel.de/international/world/islamic-state-finances-are-bad-and-getting-worse-a-1135453.html

 

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    19/9/20 | (1 σχόλια)
    Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, καθώς ο αόρατος εχθρός όχι μόνο δεν υποχώρησε το καλοκαίρι, αλλά επανήλθε δριμύτερος. Ηχώρα βρίσκεται και πάλι μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας