Το Ισλαμικό Κράτος δεν νικήθηκε ακόμα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη και η αναβίωση της ισλαμιστικής απειλής κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο. Ακόμη οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομική ζωή με έμφαση στον πολιτισμό.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: «Οι Ευρωπαίοι και όλοι όσοι απειλούνται από ισλαμιστές δεν πρέπει να πιστεύουν ότι αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει πλέον, μόνο επειδή το Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα είναι κυρίως μεμονωμένοι δράστες, οι οποίοι υποκινούμενοι και κατάλληλα ιδεολογικά οπλισμένοι, προχωρούν στις δολοφονίες. Συχνά είναι γνωστοί στις αρχές. Το κακό που προκαλούν αυτοί οι άνθρωποι είναι αρκετά μεγάλο ακόμη και αν δεν φαίνονται ικανοί να επιτεθούν σε στρατηγικούς στόχους. Σε κάθε περίπτωση η ισλαμιστική τρομοκρατία δεν πρέπει να κατατρώει τις κοινωνίες μας».

Δύσκολοι καιροί για εξεγέρσεις

H Βιέννη την επόμενη μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης H Βιέννη την επόμενη μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης

Η ΤΑΖ του Βερολίνου σε πρωτοσέλιδο άρθρο της αναφέρεται στην τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: «Αυτός ο παράξενος συνδυασμός κορωνοϊού και τρομοκρατίας είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό της εποχή μας. Ο ιός, η τρομοκρατία – ένα μόνο πράγμα θα ήταν αρκετό για να υποβάλει μια κοινωνία σε μια τεράστια δοκιμασία άγχους.Το ένα ενισχύει το άλλο: το αίσθημα ότι ο αστικός χώρος, ότι «εκεί έξω», είναι ένα επικίνδυνο μέρος. Και προσθέτει ένα αίσθημα απελπισίας. Η τρομοκρατία και η τζιχαντιστική πολεμική ενάντια σε μια ετερογενή κοινωνία ελευθερίας ξυπνούν την αυθόρμητη επιθυμία να ενωθούμε όλοι μαζί, να σταλεί ένα τεράστιο μήνυμα ψυχολογικής αλληλοϋποστήριξης ως κοινωνία. Ωστόσο, σε περιόδους πανδημίας κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Όπως έγραψε και μια δημοσιογράφος στη Βιέννη στο Twitter “να ξεσηκωθούμε μετά από μια τρομοκρατική επίθεση – απομόνωση εξαιτίας του κορωνοϊού. Όλα αυτά είναι πάρα πολλά”».

Η εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger γράφει για το ίδιο θέμα «Πρώτα απ’ όλα, το Ισλαμικό Κράτος αποδυναμώθηκε αλλά δεν νικήθηκε. Ο δράστης στη Βιέννη πρόσκειται προφανώς σε αυτήν την εγκληματική οργάνωση. Ήταν γνωστός στις αυστριακές αρχές ασφαλείας, ακριβώς όπως ο δολοφόνος στη Δρέσδη ήταν γνωστός στους Γερμανούς. Σε ένα συνταγματικό κράτος όμως απαγορεύεται να φυλακίζεις προληπτικά. Το να παρακολουθείς διαρκώς καθέναν από αυτούς φέρνει την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες στα όριά τους. Άρα η απόλυτη ασφάλεια είναι μια ουτοπία».

Σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα του πολιτισμού

Κινηματογράφος στο Αμβούργο Κινηματογράφος στο Αμβούργο

Το θέμα της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο καλύπτοντας διάφορες πτυχές. Ανάμεσα σε αυτές, οι συνέπειες στην οικονομία και ειδικότερα στον τομέα του πολιτισμού. Η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Mια επίσκεψη σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών με καλό εξαερισμό ή μια έκθεση με έλεγχο στην είσοδο θα ήταν πιο επικίνδυνη από μια διαδρομή με το μετρό ή μια επίσκεψη στην εκκλησία; Δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα, αλλά μάλλον το ακριβώς αντίθετο φαίνεται εύλογο. Εάν ο δημόσιος τομέας δεν θέλει να θεωρείται ότι χρησιμοποιεί τον πολιτισμό μόνο για μια πολιτική συμβολικού χαρακτήρα, θα πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο από το κλείσιμο. Ακόμη περισσότερο από τα κρατικά πολιτιστικά ιδρύματα, οι μεμονωμένοι καλλιτέχνες, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα ανεξάρτητα θέατρα χρειάζονται αξιόπιστη βοήθεια. Είναι αμφίβολο εάν οι παροχές- έως και 75% αποζημίωση για τις απώλειες του Νοεμβρίου – είναι επαρκείς. 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εργάζονται στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Χρειάζονται μια προοπτική τώρα. Διαφορετικά, η χώρα σύντομα θα γίνει πιο φτωχή σε διανοητικό επίπεδο».

Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα