Το Ιραν διαψεύδει ότι διεξάγει πόλεμο δι αντιπροσώπων κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει ομάδα πληρεξουσίων μαχητών στην περιοχή της Μ.Ανατολής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Amir Abdullahian  επισκέφθηκε τη Γενεύη την περασμένη Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, για να συνομιλήσει με αξιωματούχους του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα, προκειμένου να σταματήσουν τα εγκλήματα των Σιωνιστών και να επιταχυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαιστινιακό λαό. Παραχώρησε  επίσης, συνέντευξη στο αμερικανικό κανάλι CBS για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και στη Γάζα.

Στην αρχή αυτής της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος ανέφερε  ότι ένα από τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα έγινε στόχος ενός drone της Υεμένης και όπως γνωρίζουμε, οι αντάρτες Χούθι υποστηρίζονται από το Ιράν, παρόλο που αυτό ισχυρίζεται  ότι δεν επιθυμεί να επεκταθεί ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στην περιοχή. Ρώτησε λοιπόν ο δημοσιογράφος τον Ιρανό ΥΠΕΞ: «Οι Χούτι έχουν υποσχεθεί ότι θα στοχοποιήσουν αμερικανικούς στόχους  στην Ερυθρά Θάλασσα. Κατά τη γνώμη σας, τι μήνυμα έχει αυτή η πράξη για όλο τον κόσμον, όταν το Ιράν ισχυρίζεται ότι δεν επιδιώκει να επεκτείνει τον πόλεμο;»

Απαντώντας στην ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε: «Από την αρχή αυτής της κρίσης είπαμε ότι δεν επιδιώκουμε να διευρύνουμε το εύρος του πολέμου. Φυσικά και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα ανακοινώσει ότι δεν επιδιώκουν να διευρύνουν το εύρος του πολέμου, αλλά αντίθετα με αυτές τις δηλώσεις, βλέπουμε ότι η Αμερική αύξησε την ένταση του πολέμου μέσω της εκτεταμένης βοήθειας της στο ισραηλινό καθεστώς.

Δήλωσε επίσης ότι οι Χούτι δεν είναι αντάρτες, αλλά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και του σημερινού πολιτικού συστήματος της Υεμένης, προσθέτοντας: «Η Υεμένη έχει τις δικές της πολιτικές. Παίρνουν αποφάσεις και ενεργούν σύμφωνα με τα συμφέροντα τους. Φυσικά, δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν θα μείνουν αδιάφοροι στη γενοκτονία στη Γάζα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Fars, ο «Σιέντ Αμπντούλ Μαλίκ Μπαντρ αλ-Ντιν αλ Χούθι» ο ηγέτης του κινήματος Ανσαρουλάχ της Υεμένης δήλωσε ότι «δεν θα διστάσουμε να στοχοποιήσουμε τα ισραηλινά πλοία». Πρόσφατα, ένα ισραηλινό πλοίο καταλήφθηκε  από το Ανσαρουλάχ. Ο ταξίαρχος Yahya Saree, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης, ανακοίνωσε επίσης, σε δήλωσή του ότι ο στρατός της Υεμένης θα επιτεθεί στα ισραηλινά πλοία για να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό από εδώ και στο εξής.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε: “Λέτε λοιπόν ότι το Ιράν υποστηρίζει τους Χούτι, αλλά δεν αποδέχεστε την ευθύνη για τις ενέργειες τους;” Ο Amir Abdullahian απάντησε: «Έχουμε στενές σχέσεις με όλες τις ομάδες και τα κόμματα στην Υεμένη. Μεταξύ άλλων, έχουμε μια ισορροπημένη σχέση με τους Χούτι και τον Ανσαρουλάχ, αλλά η ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι Χούτι και οι Ανσαρουλάχ στην Υεμένη και τις αποφάσεις που λαμβάνει και ανακοινώνει η Σαναά με διαφάνεια, είναι δική τους ευθύνη. Φυσικά, έχουμε ήδη, προειδοποιήσει ότι εάν συνεχιστούν τα εγκλήματα πολέμου κατά της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, η διεύρυνση της εμβέλειας του πολέμου θα είναι αναπόφευκτη.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε ερώτηση «τι γίνεται με τις ομάδες που επιτίθενται στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ και τη Συρία;». Είναι το Ιράν υπεύθυνο για αυτές τις επιθέσεις;». Δήλωσε: «Είμαστε διαφανείς. Όταν ο στρατηγός Σουλεϊμανί δολοφονήθηκε με εντολή Τραμπ, το Ιράν στόχευσε την αμερικανική βάση στο Άιν αλ Άσαντ με 13 βαλλιστικούς πυραύλους και εμείς το ανακοινώσαμε επίσημα και αποδεχθήκαμε την ευθύνη. Στην τρέχουσα κατάσταση της γενοκτονίας και του εγκλήματος πολέμου στη Γάζα, πολιτικά ρεύματα σε αραβικές χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ λαμβάνουν αποφάσεις και αναλαμβάνουν δράση για να υποστηρίξουν τους Άραβες συμπατριώτες τους.

Ο δημοσιογράφος έθεσε το ερώτημα: «φαίνεται ότι υποστηρίζετε πως το Ιράν υποστηρίζει ομάδες όπως οι Χούτι ή ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις ενέργειες τους;». Ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Οι ομάδες που ενήργησαν ενάντια στα συμφέροντα της Αμερικής στο Ιράκ και τη Συρία πήραν τις δικές τους αποφάσεις και έδρασαν με βάση τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις τους. Η αμερικανική πλευρά μας έχει δώσει μηνύματα σχετικά με αυτό τις προηγούμενες ημέρες και έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι το Ιράν δεν έχει καμία ομάδα πληρεξουσίων στην περιοχή».

Και συνέχισε: «Αλλά σχετικά με το γιατί αυτές οι ομάδες δρουν εναντίον της Αμερικής, για παράδειγμα, στο Ιράκ, αυτή η χώρα βρισκόταν υπό την κατοχή του αμερικανικού στρατού για χρόνια. Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής σκοτώθηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες Ιρακινοί. Ομάδες κινητοποιήθηκαν για να πολεμήσουν το ISIS στο Ιράκ. Ομοίως, κινητοποιήθηκαν στη Συρία για να πολεμήσουν το ISIS. Λοιπόν, τώρα παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και ενεργούν.”

Ο Amir Abdullahian πρόσθεσε: «Το επισημάναμε  στην αμερικανική πλευρά ξεκάθαρα. Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται πλέον ανοιχτά στο πλευρό του ισραηλινού καθεστώτος κατοχής. Τώρα, από όλες τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, παρέχονται στο ισραηλινό καθεστώς όπλα, συμπεριλαμβανομένων των απαγορευμένων. Αυτό σημαίνει ότι η Αμερική εμπλέκεται ανοιχτά στον πόλεμο κατά της Γάζας και στη γενοκτονία των παλαιστίνιων. Φυσικά, ο Λευκός Οίκος μας στέλνει μηνύματα και ισχυρίζεται ότι δεν επιδιώκει να επεκτείνει το εύρος του πολέμου και προσπαθεί να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και να σταματήσει τον πόλεμο, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή, η Αμερική δεν έχει δείξει ποτέ τη θέληση να σταματήσει τον πόλεμο, αλλά έχει αυξήσει την ένταση του πολέμου».

Ο δημοσιογράφος του CBS ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών εάν  «έπαιξε το Ιράν κάποιο ρόλο στην προετοιμασία της Χαμάς για να πραγματοποιήσει την επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου και το γνώριζε;». Ο Amir Abdullahian είπε: «Δεν γνωρίζαμε αυτή την απόφαση και τη δράση της Χαμάς. Ήταν μια καθαρά παλαιστινιακή απόφαση».

Γιατί δεν ρωτάτε και δεν λέτε τίποτα για τις παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά;

Ο επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας απάντησε στην ερώτηση του δημοσιογράφου, «Είναι αλήθεια ότι ο ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είπε στη Χαμάς ότι εφόσον δεν ενημέρωσε το Ιράν πριν από αυτή την ενέργεια, τότε το Ιράν δεν θα μπει στον πόλεμο;».

«Θεωρούμε τη Χαμάς απελευθερωτικό κίνημα ενάντια στην κατοχή. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η κατάσταση που υπάρχει σε σχέση με το ισραηλινό καθεστώς είναι η κατάσταση της κατοχικής δύναμης και της κατεχόμενης χώρας της Παλαιστίνης».

Δήλωσε επίσης ότι τα κατεχόμενα έχουν τους δικούς τους νόμους στη λογική του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο λαός της κατεχόμενης χώρας μπορεί ακόμη και να συμμετάσχει σε ένοπλο πόλεμο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, και είπε:

«Είμαστε ενάντια στη δολοφονία γυναικών και παιδιών οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά θεωρούμε τις ενέργειες της Χαμάς ως παλαιστινιακής απελευθερωτικής ομάδας κατά της κατοχής, πλήρως εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

«Λοιπόν, λέτε ότι αυτό που έκανε η Χαμάς είναι δικαιολογημένο, σκοτώνοντας αμάχους, γυναίκες και παιδιά και κρατώντας ομήρους;» ρώτησε ο δημοσιογράφος. Ο Amir Abdullahian δήλωσε: «Είμαστε ενάντια στο να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά οπουδήποτε στον κόσμο. Ας υποθέσουμε όμως ότι 1400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα πάρουμε εκδίκηση. Μέχρι στιγμής, έχουν σκοτώσει 14.500 Παλαιστίνιες γυναίκες, παιδιά και πολίτες στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ποια είναι η συνάφεια εδώ»;

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου, ο υπουργός Εξωτερικών ρώτησε: «Αυτή είναι η δικαιολογία για τη δράση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου;». «Ως παλαιστινιακό απελευθερωτικό κίνημα, η Χαμάς έχει το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα ενάντια στην κατοχή. Η Χαμάς έχει αιχμαλωτίσει δεκάδες Ισραηλινούς στρατιώτες. Όμως το ισραηλινό καθεστώς έχει σκοτώσει 4.400 παιδιά στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μέχρι στιγμής. Γιατί δεν ρωτάτε και δεν μιλάτε για Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά; Το ισραηλινό καθεστώς σκότωσε 50 συναδέλφους σας δημοσιογράφους σε βομβαρδισμούς. Δείτε και τις δύο όψεις του νομίσματος».

Ο δημοσιογράφος ρώτησε: “Τι γίνεται με τους βιασμούς ;” Είναι δικαιολογημένη η επίθεση της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων;» Σχετικά, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: Δεν υπήρξε καμία παράβαση. Η άμυνα είναι απέναντι στο φαινόμενο της κατοχής. Πώς λέγεται η επιθετικότητα που πραγματοποιεί το Ισραήλ; Πώς λέγεται η καταστροφή του 40% της Γάζας; Είναι βιασμός ή φιλία; Ο εκτοπισμός περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων στη βόρεια Γάζα ονομάζεται επιθετικότητα ή όχι; Το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη. Το διεθνές δίκαιο, που τυγχάνει να έχει γραφτεί στην Αμερική και τη Δύση, δίνει το δικαίωμα στους πολίτες της κατεχόμενης χώρας να φέρουν όπλα και να αμυνθούν. Έχουν πάει να πολεμήσουν με τον στρατό και να τους συλλάβουν. Δεν εγκρίνουμε τη δολοφονία γυναικών και παιδιών πουθενά, αλλά καταδικάστε επίσης, τη δολοφονία περισσότερων από 8.000 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών σε λιγότερο από 40 ημέρες στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Ο δημοσιογράφος του CBS ρώτησε τον Amir Abdullahian: “Υπονοείτε ότι η Χαμάς έκανε ένα στρατηγικό ή ηθικό λάθος σκοτώνοντας αμάχους;” Και εκείνος απάντησε: «Η Χαμάς χρησιμοποίησε το δικαίωμα της στη νόμιμη άμυνα για να απαντήσει σε 75 χρόνια βιασμού και δολοφονίας γυναικών και παιδιών από το ισραηλινό καθεστώς. Για παράδειγμα, όταν η Γερμανία εισέβαλε στη Γαλλία, ποια ήταν η εντύπωση της Δύσης; Αναγνώρισαν το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας στη Γερμανία; Η Χαμάς έχει το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και έχει χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου. Τώρα σε ρωτάω. Ποια λογική είναι συμβατή με τη δολοφονία 14.500 αμάχων μέσα σε 40 ημέρες; Τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας στο διεθνές δίκαιο από τις ΗΠΑ και το ισραηλινό καθεστώς; Τι κάνει η Αμερική δίπλα στο Ισραήλ;! Γιατί όλες οι βάσεις…

Ο δημοσιογράφος απάντησε: «Η δουλειά μου είναι να μην δικαιολογώ τίποτα. Είμαι δημοσιογράφος. Η δουλειά μου είναι να κάνω ερωτήσεις».

Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε: «Επιτρέψτε μου να επιστρέψω στην ερώτηση που έκανα πριν. Είναι αλήθεια ότι ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης είπε στη Χαμάς ότι αφού δεν μας είχατε ενημερώσει και προειδοποιήσει (για την επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου), επομένως δεν θα μπούμε στον πόλεμο;

Ο Amir Abdullahian απάντησε: «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

Ο δημοσιογράφος ρώτησε επίσης: “Είναι ακόμα δυνατό να πάμε σε πόλεμο;” Και ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Προειδοποιήσαμε πριν από τέσσερις εβδομάδες ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος και η γενοκτονία στη Γάζα, η διεύρυνση της εμβέλειας του πολέμου είναι αναπόφευκτη. Αυτό συνέβη τώρα στην περιοχή. Όπως αναφέρετε, ο Λίβανος, το Ιράκ, η Συρία και η Υεμένη έχουν μπει στον πόλεμο. Αυτό δείχνει ότι ο πόλεμος έχει εξαπλωθεί, αλλά πώς θα ενεργήσει το Ιράν, θα αποφασίσουμε για κάθε θέμα στην ώρα του. Η εκτίμηση μας είναι ότι οι δυνάμεις της αντίστασης στην Παλαιστίνη και στην περιοχή μπορούν να καθορίσουν την τύχη αυτού του πολέμου και φυσικά, συνεχίζουμε την πολιτική μας στήριξη στην αντίσταση κατά της κατοχής».

Ο δημοσιογράφος ρώτησε, “Κύριε Υπουργέ, πόσο απέχει το Ιράν από την κατασκευή μιας ατομικής βόμβας;” Χρόνια, μήνες ή εβδομάδες;» Ο Amir Abdullahian δήλωσε: «Νομίζω ότι η κατάσταση έχει αλλάξει τώρα. Το κύριο ερώτημα της διεθνούς κοινότητας είναι γιατί ο υπουργός του ισραηλινού καθεστώτος ζήτησε από το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει πυρηνική βόμβα εναντίον των κατοίκων της Γάζας; Στην πρόσφατη συνάντηση των αρχηγών ισλαμικών και αραβικών χωρών, το τελικό ψήφισμα αναφέρει ότι το Ισραήλ αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια, επειδή διαθέτει και πυρηνικά όπλα και τείνει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Γάζας. Ως εκ τούτου, το ερώτημα πότε πρέπει να αποπυρηνικοποιηθεί το Ισραήλ τίθεται τώρα στη διεθνή κοινότητα, η κύρια απειλή είναι εκεί.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ απάντησε, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι εντελώς ειρηνικό. Δεν έχουμε καμία πρόθεση ή σχέδιο να αποκτήσουμε πυρηνική βόμβα.

https://www.farsnews.ir/news/14020830000675/امیرعبداللهیان-هیچ-گروه-نیابتی-در-منطقه-نداریم

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα