Το Ιράν  και οι πληρεξούσιοι του δεν θα συμμετάσχουν στη σύγκρουση με το Ισραήλ προς το παρόν. 

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Ένα μήνα μετά την έκρηξη της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν εξέδωσαν μια σειρά απειλών, η σημαντικότερη από τις οποίες ήταν μια προειδοποίηση προς το Ισραήλ σχετικά με την επίθεση του στη Λωρίδα της Γάζας. Καθώς οι επίγειες δυνάμεις του Ισραήλ πιέζουν βαθύτερα στη Γάζα στην προσπάθεια τους να καταστρέψουν τη Χαμάς, οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν πραγματοποιήσει τις λεκτικές απειλές τους.

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, οι ιρανικές αρχές εξέδωσαν αρκετές απειλές κατά του Ισραήλ. Οι περισσότερες από αυτές  προέρχονται από πληρεξούσιους της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή και σε αντίθεση με το παρελθόν, το ίδιο το Ισραήλ σπάνια έχει απειληθεί άμεσα.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχουν μιλήσει λιγότερο για την υπόσχεση του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ να καταστρέψει το Ισραήλ. Ο Mohsen Rezaei, ο πρώην διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), φορούσε στολή Basiji αντί της στολής του IRGC όταν έκανε απειλές, πιθανώς για να μην θεωρηθούν επίσημες δηλώσεις.

Ο Χασάν Νασράλα, ο γενικός γραμματέας του κινήματος της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, έχει υποδείξει ότι οι πολιτοφυλακές υπό τις διαταγές του δεν θα εμπλακούν στη σύγκρουση στο παρόν στάδιο.

Οι ιρανικές αρχές είχαν χαρακτηρίσει προηγουμένως μια χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα ως «κόκκινη γραμμή», αλλά δεν έκαναν κανένα σχόλιο μετά την έναρξη της επίθεσης.

Ταυτόχρονα με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, δυνάμεις πληρεξουσίων της Ισλαμικής Δημοκρατίας στόχευσαν θέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του IRGC απείλησε να επιτεθεί σε βάσεις που στεγάζουν αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν επικοινωνίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο υποστράτηγος Hossein Salami, ο αρχηγός του IRGC, δήλωσε: «Εάν οι Ισραηλινοί επιχειρήσουν να εισέλθουν στη Γάζα, θα τους καταπιούν και θα ταφούν εκεί». Ο Salami χαρακτήρισε τη σύγκρουση στη Γάζα ως «την αρχική φάση της επικείμενης πτώσης του Ισραήλ».

Πιο σαφείς απειλές προήλθαν από τον Ταξίαρχο Αλί Φαντάβι, τον αναπληρωτή διοικητή του IRGC, ο οποίος προειδοποίησε ότι εάν το Ισραήλ ξεκινήσει χερσαία επίθεση στη Γάζα, ο «Άξονας της Αντίστασης», οι ευθυγραμμισμένες ένοπλες ομάδες της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, θα αντεπιτεθούν και οι Φρουροί της Επανάστασης θα εξαπέλυαν πυραυλικές επιθέσεις στην ισραηλινή πόλη Χάιφα.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο υποστράτηγος Mohsen Rezaei, ο πρώην διοικητής του IRGC, πρότεινε ότι οι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός ενιαίου ισλαμικού στρατού. Ο Ρεζάι κατέστησε σαφές ότι οι επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή ήταν έργο «ομάδων αντίστασης» και θεώρησε την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας ως κόκκινη γραμμή για την Ισλαμική Δημοκρατία. Ερωτηθείς για τη στολή του Basij, ο Rezaei εξήγησε: “Το να φοράς μια στολή Basij σημαίνει ετοιμότητα, καθώς πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά δεν τον φοβόμαστε.”

Η πιθανή εξάπλωση της σύγκρουσης σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στις ομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Hossein Ami-Abdollahian. Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν τόνισε ότι «το παράθυρο για πολιτικές λύσεις κλείνει και η πιθανότητα επέκτασης της σύγκρουσης σε άλλα μέτωπα πλησιάζει αναπόφευκτη». Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι παλαιστινιακές ομάδες και άλλες δυνάμεις του «Άξονα της Αντίστασης» είναι προετοιμασμένες για οποιοδήποτε σενάριο.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη υπογράμμισε επίσης ότι εάν η σύγκρουση στη Γάζα δεν σταματήσει, «η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο».

Εν τω μεταξύ, προέκυψαν αναφορές σχετικά με το μήνυμα του Ιράν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέροντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «επιθυμεί να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, αλλά εάν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα συνεχιστούν, μπορεί να αναγκαστεί να παρέμβει».

Καθώς το Ισραήλ συνέχιζε την επίθεση του στη Γάζα, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης εκτόξευσαν ρουκέτες στο Ισραήλ και ομάδες που υποστηρίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία στόχευσαν αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του IRGC, ταξίαρχος Ραμζάν Σαρίφ, προειδοποίησε ότι «τα χέρια που δεν μπορούν να φτάσουν [το Ισραήλ] έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στις αμερικανικές δυνάμεις».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε ένα άμεσο μήνυμα στον Χαμενεΐ, προειδοποιώντας τον να μην στοχοποιήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είπε ότι ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σε θέσεις ομάδων που συνδέονται με το IRGC στην ανατολική Συρία. .

Έχουν προκύψει αναφορές σχετικά με δύο μηνύματα που απηύθυνε η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με τον Amir-Abdollahian, τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ιράν και άλλα μέρη να επιδείξουν «συγκράτηση» και είπαν «δεν θέλουμε πόλεμο».

Ο Kamal Kharazi, επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων του Ιράν, είπε ότι η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν: «Για να αποτραπεί η εξάπλωση του πολέμου, πρέπει να αποτρέψετε τη συνέχιση των ενεργειών του Ισραήλ».

Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, είπε σε μια ομιλία ότι «λάβαμε μηνύματα ότι αν συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας στο νότο, η Αμερική θα βομβαρδίσει το Ιράν».

Παρά την εντατικοποίηση της έντασης στην περιοχή, τα τελευταία σχόλια Ιρανών αξιωματούχων είναι λιγότερο ενδεικτικά μιας άμεσης απειλής για το Ισραήλ και υποδηλώνουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία και οι πληρεξούσιοι της δεν θα συμμετάσχουν στη σύγκρουση προς το παρόν.

https://iranwire.com/en/politics/122245-israel-crossed-irans-red-line-in-gaza-war-so-what/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα