Το Ιράν θεωρεί ότι πέτυχε στην κινητοποίησή του κατά του Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Ιράν υποστηρίζει ότι πέτυχαν οι διπλωματικές του προσπάθειες να κινητοποιήσει τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες ενάντια του Ισραήλ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Nasser Kanaani δήλωσε, ότι από την έναρξη του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα, το Ιράν έχει επικεντρωθεί στη διακοπή του πολέμου, στην άρση του αποκλεισμού, ώστε να ανοίξει αμέσως ένας διάδρομος για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα και την αντιμετώπιση της πολιτικής αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είχε τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογο του και μια καλή συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στο Ριάντ μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, ανέφερε ο Kanaani.

Εξήγησε περαιτέρω ότι το άνοιγμα της διάβασης της Ράφα ήταν μεταξύ των βασικών σημείων της ατζέντας  των συνομιλιών του Ιράν με την Αίγυπτο.

Είπε επίσης ότι η διεξαγωγή της συνόδου κορυφής του OIC ήταν επιτυχής, προσθέτοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα των διπλωματικών προσπαθειών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν καθώς και της εποικοδομητικής συνεργασίας της Σαουδικής Αραβίας.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν παρουσίασε τα σημεία της στις συναντήσεις εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη του τελικού ψηφίσματος και στο τέλος της συνάντησης, οι επιφυλάξεις του Ιράν στάλθηκαν επίσημα στη γραμματεία αυτού του οργανισμού», σημείωσε ο εκπρόσωπος. Έσπευσε όμως να προσθέσει, ότι αν και η συνάντηση ήταν απαραίτητη, δεν ήταν αρκετή.

«Το παλαιστινιακό έθνος σημείωσε, αναμένει ότι οι ισλαμικές κυβερνήσεις, εκτός από τη διεξαγωγή συναντήσεων και την έκδοση σταθερών δηλώσεων, να λάβουν και πρακτικά μέτρα», προσθέτοντας ότι η διακοπή των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με το Σιωνιστικό καθεστώς και η απέλαση των πρεσβευτών του καθεστώτος θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της  ατζέντας των ισλαμικών κυβερνήσεων.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη αποτρεπτικής παγκόσμιας απάντησης στις ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος, επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία στη Γάζα στοχοποιούνται και βασικές υπηρεσίες όπως το νερό, το ρεύμα και τα καύσιμα διακόπτονται.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι δηλώσεις της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) απευθύνονται στις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, τονίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να δράσει ενάντια στο άγριο καθεστώς που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και ότι η Ουάσιγκτον είναι συνένοχος στη διάπραξη ανείπωτων εγκλημάτων.

Ο Kanaani εξέφρασε επίσης την ελπίδα του Ιράν ότι ο κόσμος θα παρέμβει για να αποτρέψει αυτά τα εγκλήματα και να βοηθήσει τον λαό της Γάζας. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις που μέχρι στιγμής έχουν εμποδίσει την κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εκπληρώσει τα ειρηνευτικά του καθήκοντα.

Παρά τη σημαντική βοήθεια που έστειλε το Ιράν και άλλες χώρες στη Γάζα, η βοήθεια δεν έφτασε στον λαό λόγω της παρέμβασης του Σιωνιστικού καθεστώτος. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας αποθηκεύεται στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το ποσό της βοήθειας μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό, γεγονός που υποδηλώνει παραβίαση όλων των διεθνών ανθρωπιστικών νόμων και αρχών από το σιωνιστικό καθεστώς. Εξέφρασε την προσδοκία του Ιράν από την Αίγυπτο να καταβάλει πιο σημαντικές προσπάθειες για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ένα θέμα που αποτέλεσε σημείο συζήτησης στις συνομιλίες με την αιγυπτιακή πλευρά.

Σχέσεις μεταξύ Ιράν και Αιγύπτου

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις Ιράν-Αιγύπτου, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πρόσφατη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών στο Ριάντ έχει μεγάλη σημασία και ότι θεωρείται σημαντικό γεγονός για την ενίσχυση των αμοιβαίων πολιτικών δεσμών.

Ο Kanaani σημείωσε ότι η ιρανική πλευρά έχει θετική αξιολόγηση για τη συνάντηση στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών του OIC στο Ριάντ. Οι υπουργοί Εξωτερικών και των δύο χωρών έχουν επιφορτιστεί να κάνουν πρακτικά βήματα και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, υποστηρίζοντας ότι οι ιρανικές αρχές θεωρούν την ενίσχυση των δεσμών επωφελής και για τις δύο χώρες, ακόμη και για άλλα κράτη της περιοχής της Δυτικής Ασίας.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, οι δύο πρόεδροι είχαν καλές συζητήσεις για το παλαιστινιακό ζήτημα και τη σημασία του ανοίγματος της συνοριακής διέλευσης της Ράφα.

Όσον αφορά τον διορισμό του πρεσβευτή του Ιράν στην Υεμένη, είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία σχεδιάζει να στείλει έναν απεσταλμένο στην αραβική χώρα, η βελτίωση των συνθηκών στο πληγωμένο από τον πόλεμο έθνος προφανώς θα ανοίξει το δρόμο για το διορισμό και την αποστολή πρεσβευτή.

Επίσκεψη αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν στο Ιράν

Όσον αφορά την επίσκεψη αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν στο Ιράν, σημείωσε ότι αυτό ήταν ένα πολλά υποσχόμενο ταξίδι και υπεγράφησαν πέντε μνημόνια συνεννόησης, που επικεντρώνονται κυρίως στις εμπορικές ανταλλαγές, και η επίσκεψη παρείχε στις δύο χώρες μια νέα ευκαιρία να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σύμφωνα με τα αμοιβαία συμφέροντα τους.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι οι Ιρανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι συζήτησαν το θέμα των δικαιωμάτων νερού του ποταμού Χελμάντ στο Αφγανιστάν.

Η υποστήριξη του Ιράν στην παλαιστινιακή αντίσταση δεν είναι μυστικό

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Kanaani δήλωσε ότι η υποστήριξη του Ιράν στην παλαιστινιακή αντίσταση ενάντια στο παράνομο σιωνιστικό καθεστώς «δεν είναι μυστικό και δεν το κρύβουμε». «Έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι οι αντιστασιακές ομάδες στην περιοχή δεν λαμβάνουν εντολές από το Ιράν, ούτε δίνουμε εντολές», δήλωσε, καλώντας τις ΗΠΑ να διορθώσουν τις δικές τους «απαράδεκτες» ενέργειες για την υποστήριξη του Σιωνιστικού καθεστώτος αντί να προβάλλουν αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι το Ιράν εξέφρασε την ανησυχία του για την εξάπλωση του πολέμου από την αρχή και προειδοποίησε ότι η συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ στα εγκλήματα του Σιωνιστικού καθεστώτος και η αντίθεση στην καθιέρωση εκεχειρίας μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα νέων μετώπων . «Οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι μόνο με την άμεση διακοπή των δολοφονιών, την άρση του ολοκληρωτικού αποκλεισμού και την απόσυρση του στρατού από την περιοχή μπορούν να αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης του πολέμου σε άλλες περιοχές».

Ο Kanaani επανέλαβε τη θέση του Ιράν για το ζήτημα της Παλαιστίνης, λέγοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία πιστεύει στον σχηματισμό ενός ενιαίου παλαιστινιακού κράτους από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα.

«Ο Αγιατολάχ Ebrahim Raisi το τόνισε επίσης στο Ριάντ ότι η διπλωματική λύση που υποστηρίζει το Ιράν, η οποία έχει υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη, είναι η διεξαγωγή ενός συνολικού δημοψηφίσματος που θα περιλαμβάνει όλους τους Παλαιστίνιους πολίτες. Η θέση του Ιράν όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα είναι σαφής και δεν έχει αλλάξει».

Ο Kanaani ανέφερε ότι παρά τα μηνύματα των Αμερικανών αξιωματούχων που έδειχναν ότι δεν επιδιώκουν να επεκτείνουν τον πόλεμο και παροτρύνουν το Ιράν να αποτρέψει την κλιμάκωση, οι επιτόπιες ενέργειες των ΗΠΑ έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα μηνύματα. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λογοδοτήσουν για την υποστήριξή τους στο Σιωνιστικό καθεστώς και την αποτυχία τους να υιοθετήσουν ψήφισμα για τον τερματισμό των επιθέσεων του καθεστώτος.

Επισήμανε την αντίφαση στη στάση αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης και ορισμένων υποστηρικτών του Σιωνιστικού καθεστώτος, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι η ώρα για κατάπαυση του πυρός παρά την προκλητική κατάσταση. Ο Kanaani τόνισε ότι ο τερματισμός του πολέμου του Σιωνιστικού καθεστώτος κατά της Γάζας είναι παγκόσμιο αίτημα.

Τόνισε ότι περισσότερες από 50 χώρες ανακοίνωσαν στο Ριάντ την επιθυμία τους για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και περισσότερες από 120 χώρες εξέφρασαν στα Ηνωμένα Έθνη την επιθυμία τους να τερματίσουν τον πόλεμο. Η παγκόσμια κοινότητα συνεχίζει να εκφράζει αυτό το αίτημα, ωστόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν συμμορφώνονται. Αυτό, είπε ο Kanaani, υπογραμμίζει το παγκόσμιο αίτημα για τερματισμό του πολέμου.

Σχέσεις ασφαλείας Ιράν και Ιράκ

Όσον αφορά τους δεσμούς ασφαλείας μεταξύ Ιράν και Ιράκ, ο Kanaani δήλωσε ότι οι ιρακινές αρχές παρείχαν στο Ιράν ενημερώσεις σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ασφαλείας. Πρόσφατα τόνισαν την ενίσχυση των εγκαταστάσεων ασφαλείας στις συνοριακές περιοχές με το βορειοδυτικό Ιράν. Όλα τα θέματα που τέθηκαν από την κοινή επιτροπή ασφαλείας των δύο χωρών θα επιδιωχθούν.

Κατάσταση Hamid Nouri

Για το θέμα της κατάστασης του Hamid Nouri, ο διπλωμάτης διευκρίνισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει ξεκάθαρη στάση. Η Τεχεράνη απαιτεί την άνευ όρων απελευθέρωση του Nouri από τη φυλακή και την κατάλληλη δίκη. Το Ιράν ελπίζει σε δίκαιη ετυμηγορία μετά τη μακρά δικαστική διαδικασία για τον Ιρανό πολίτη. Ιρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν με συνέπεια αυτό το θέμα στις συζητήσεις τους με τις σουηδικές αρχές.

Μήνυμα του Ρώσου προέδρου στον Ιρανό ομόλογό του

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ένα μήνυμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ιρανό ομόλογο του, Ebrahim Raisi. Σημείωσε ότι η ανταλλαγή διπλωματικών μηνυμάτων μεταξύ Ιράν και Ρωσίας δεν είναι ασυνήθιστη, καθώς οι αρχηγοί των δύο χωρών έχουν διάφορα θέματα να συζητήσουν. Ως εκ τούτου, η παράδοση του μηνύματος του Προέδρου Poutin στον Ιρανό ομόλογο του αποτελεί μέρος της καθημερινής διπλωματικής τους σχέσης.

https://english.khabaronline.ir/news/196465/Iran-says-had-success-in-mobilizing-Muslim-world-against-Israel

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα