Το Ιράκ λόγω της σφαγής στο Ζάχο δεν συμμετέχει στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης στην Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Το Ιράκ ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρθηκε από τους επερχόμενους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης που είχε προγραμματίσει στη συμμετοχή του στην Τουρκία τον Αύγουστο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον φονικό βομβαρδισμό του θέρετρου στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, για την οποία η Βαγδάτη κατηγόρησε την Άγκυρα.

Μια δήλωση που εξέδωσε η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας εξήγησε ότι η κίνηση ήταν «Σε διαμαρτυρία για το αθώο Ιρακινό αίμα που χύθηκε στην πόλη Ζάχο…

Το Εκτελεστικό Γραφείο της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Ιράκ αποφάσισε, στην έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα το πρωί, να αποσυρθεί από τους πέμπτους «Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης».

Η αποχώρηση ήταν σύμφωνη με τη στάση της ιρακινής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου καθώς και της πλειοψηφίας των Ιρακινών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στις 20 Ιουλίου, το τουριστικό θέρετρο Μπάραχ στην περιοχή Ζάχο της επαρχίας Ντουχόκ του Κουρδιστάν δέχτηκε τουρκικές αεροπορικές επιδρομές που σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα πολίτες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Πολλά από τα θύματα ήταν Ιρακινοί από τα νότια της χώρας.

Εκατοντάδες Ιρακινοί τουρίστες έρχονται στην κουρδική περιοχή κατά τη διάρκεια της αιχμής του καλοκαιριού, όπου ο καιρός είναι σχετικά πιο δροσερός από την υπόλοιπη χώρα.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά Αλ-Καντίμι καταδίκασε τη σφαγή των αμάχων: «Οι τουρκικές δυνάμεις διέπραξαν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ».

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε ότι η Άγκυρα βρισκόταν πίσω από την επίθεση και αντ’ αυτού υπέδειξε ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) ευθύνεται. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση μετά από μια εξέγερση πολλών δεκαετιών κατά της Άγκυρας.

«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να μην κάνει σχόλια επηρεασμένη από τη ρητορική και την προπαγάνδα της ειδεχθούς τρομοκρατικής οργάνωσης και να συνεργαστεί για να αποκαλύψει τους δράστες αυτής της σκληρής πράξης», ανέφερε το υπουργείο αναφερόμενο στο PKK.

Μια μέρα μετά το περιστατικό, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε ορισμένες επαρχίες του Ιράκ. Στη Βαγδάτη διαδηλωτές περικύκλωσαν την τουρκική πρεσβεία και κατέβασαν τις τουρκικές σημαίες.

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα