Χάρτης του Bloomberg που δείχνει τις διαφορές ατην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο δικηγόρος και νομικός εμπειρογνώμονας «Thuraya Al-Twaibi» δήλωσε στην εφημερίδα Sada Al-Eqtisadiah ότι την Τρίτη, το Εφετείο Τρίπολης αποφάσισε να ακυρώσει την εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με την Τουρκία.
Δικαστική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι το Εφετείο της Τρίπολης, το οποίο εξέδωσε την απόφαση τη Δευτέρα, άφησε ανοιχτή την πόρτα για την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη βάση στην οποία στήριξε την απόφασή του. Η συμφωνία είχε απορριφθεί επίσης, από το λιβυκό Κοινοβούλιο, το οποίο εδρεύει στα ανατολικά της χώρας και υποστηρίζει μια εναλλακτική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Fathi Bashaga.
Πέντε δικηγόροι είχαν καταθέσει προσφυγή στο Εφετείο κατά της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης (GNU) με την Τουρκία, σχετικά με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.

Οι δικηγόροι είχαν υποστηρίξει ότι η «Πολιτική Συμφωνία της Λιβύης» εμποδίζει την κυβέρνηση Debeiba να συνάψει οποιεσδήποτε διεθνείς συμφωνίες, σημειώνοντας ότι «η συμφωνία που υπογράφηκε με την Τουρκία ονομάστηκε μνημόνιο κατανόησης, αλλά είναι μια πλήρης και ευρείας εμβέλειας συμφωνία υδρογονανθράκων».
Η συμφωνία περιελάμβανε τη δυνατότητα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ύδατα, που η Άγκυρα και η Τρίπολη ισχυρίζονται ότι τους ανήκουν, ενώ η Αίγυπτος και η Ελλάδα δήλωσαν επίσης, ότι ανήκουν και σε αυτές.
O Debeiba έχει επισημάνει ότι υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στα περιφερειακά ύδατα νοτίως της Κρήτης, υποστηρίζοντας ότι : “Εμείς έχουμε πραγματικό πρόβλημα με ορισμένα κράτη και υπάρχει δικαστήριο μεταξύ μας.Έχουμε διαφορά για τα περιφερειακά ύδατα μεταξύ Λιβύης και Κρήτης”.
“Εκείνοι άρχισαν να κάνουν έρευνες σε αυτά και εμείς δεν το επιτρέπουμε. Εμείς θα συνεργαστούμε με τους φίλους μας και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας, το δικαίωμα της Λιβύης στα περιφερειακά ύδατα νότια της Κρήτης και στα ύδατα της Μεσογείου”.
“Εγώ δεν μπορώ να δώσω το μερίδιό μου, το μερίδιο της Λιβύης σε άλλη χώρα. Σε αυτό το θέμα δεν υποχωρούμε ούτε μια σπιθαμή. Για τα δικαιώματά μας θα θυσιαστούμε όπως κάναμε και παλαιότερα με τους Ιταλούς. Οποιοσδήποτε διαμοιρασμός που μας συμφέρει δεν θα τον εγκαταλείψουμε. Το μερίδιό μας θα το υπερασπιστούμε”.
“Δεν με ενδιαφέρει που ορισμένες χώρες αποκηρύσσουν την υπογραφή του μνημονίου με την τουρκική πλευρά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η άποψη του λιβυκού λαού”.
“Θα γίνουν έρευνες για πετρέλαιο βάσει του “θαλασσίου” μνημονίου που συνήφθει με την Τουρκία και δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τα δικαιώματά μας”.
Υποστήριξε επίσης, ότι το μνημόνιο θα ενισχύσει την έρευνα και την εκμετάλλευση για το μεγάλο πλούτο σε πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. “Το μνημόνιο που υπεγράφη με την τουρκική πλευρά, το συζητούσαμε επί ένα ολόκληρο χρόνο για να μην υποπέσουμε σε λάθη. Το Υπουργείο Πετρελαίου είχε απορίες και παρατηρήσεις για το μνημόνιο, οι οποίες συμπεριλήφθησαν σε αυτό”.
“Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες του κόσμου με την οποία συνεργαζόμαστε, όπως κάνουμε και με τις λοιπές χώρες. Είναι δικαίωμά μας, όπως είναι και δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να συνάπτει μνημόνια με τις άλλες χώρες για να είναι δυνατή η ύπαρξη συνεργασίας. Έτσι κάνουν όλες οι χώρες όταν συμπίπτουν τα συμφέροντα τους”.
“Η μεσόγειος είναι σημαντική θάλασσα όπου θα κάνουμε έρευνες στα χωρικά μας ύδατα. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, γι’ αυτό θα πρέπει να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες για την εκμετάλλευση του πλούτου μας. Αυτό αποτελεί μέρος του μνημονίου μας με την Τουρκία. Παράλληλα, θα συνεργαστούμε μέσω συμφωνιών με όλες τις χώρες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ήτοι την έρευνα, την εξόρυξη και την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου”.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των άρθρων του μνημονίου επεσήμανε ότι το πρώτο άρθρο στοχεύει στην ενίσχυση της διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, νομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών στον τομέα αυτό, όπου τα δύο μέρη συνεργάζονται σύμφωνα με τους εθνικούς τους νόμους και κανονισμούς και ανταλλάσσουν πληροφορίες και τις αντίστοιχες εμπειρίες τους, για να επωφεληθούν από το παρόν κείμενο.
Το δεύτερο άρθρο προσδιορίζει τους τομείς συνεργασίας που περιλαμβάνουν: έργα και πόρους που σχετίζονται με τους τομείς των πόρων υδρογονανθράκων, την παραγωγή και το εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

Τόνισε ότι τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν το κοινό τους ενδιαφέρον για εξερεύνηση, ανάπτυξη και κοινή παραγωγή των δύο χωρών και την ανάπτυξη και παραγωγή χερσαίων και θαλάσσιων πόρων και για τις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι το λιβυκό μέρος εγγυάται ότι η National Oil Corporation (ΝΟC) θα προσκαλέσει την τουρκική εταιρεία TPI, συμπεριλαμβανομένων των συνδικάτων που συμμετέχουν στην τουρκική εταιρεία για να συζητήσουν στους τομείς της εξερεύνησης και της παραγωγής.
Πρόσθεσε επίσης, ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) θα συνάψει με τουρκικές εταιρείες τις απαραίτητες συμφωνίες για την επίτευξη εργασιών πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης, της απογραφής και της παραγωγής στα χερσαία και υπεράκτια πεδία, στα οποία προτιμούν να εργάζονται οι δύο πλευρές.
Και συνέχισε, «τα δύο μέρη θα πρέπει να ενθαρρύνουν την ίδρυση εταιρειών και υπηρεσιών σε αυτόν τον τομέα, να υποστηρίξουν το έργο των σκαφών σεισμικής έρευνας για την εξερεύνηση υδατανθράκων και να αναπτύξουν συστήματα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου ως πλαίσιο για ένα κοινό έργο για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των λιβυκών και τουρκικών θεσμών».
Το τρίτο άρθρο, σύμφωνα με τον Debaiba, αφορά στις επενδύσεις, όπου τα δύο μέρη συμφωνούν να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη δημιουργία κοινών έργων και τη διατήρηση της εμπιστευτικότητας των αποτελεσμάτων της συνεργασίας.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης Debaiba, αν και εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να αγνοήσει τη δικαστική απόφαση, η οποία όμως απονομιμοποιεί κάθε προσπάθεια της για ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2022 πολύ περισσότερο, όταν στη Λιβύη κορυφώνονται οι προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για εξεύρεση πολιτικής συνεννόησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.