Το ευρωπαϊκό μέλλον και ο ρόλος της Ελλάδας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αρωμα αισιοδοξίας, παρά τα μεγάλα προβλήματα και τις διαγραφόμενες προκλήσεις, για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης καθώς και για τη θέση και τον ρόλο της χώρας μας στην Ε.Ε., απέπνεαν οι τοποθετήσεις προσωπικοτήτων της πολιτικής ζωής σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης – 40 χρόνια η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Για την ανάγκη αναστοχασμού αναφορικά με το «τι κάναμε λάθος» αλλά και αναζήτησης «προοπτικής για το πού θέλουμε να πάμε» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Mιλτ. Βαρβιτσιώτης. Και αφού υποστήριξε ότι υπήρξε συντονισμός στο εσωτερικό της Ευρώπης αναφορικά με τα ζητήματα που ανέκυψαν εν μέσω πανδημίας, σημείωσε παράλληλα ότι «ενδεχομένως τα λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης μέσα από μια πολύ σφιχτή και περιοριστική πολιτική, αντιμετωπίστηκαν σε αυτή την οικονομική κρίση με μια επεκτατική πολιτική και μια εγγύηση από την πλευρά της Ε.Ε. που οδηγούν σε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης».

«Η ελληνική κοινωνία φαντασιώνεται πολλές φορές μια δική της αντίληψη περί Ανατολής, αλλά, όταν καλείται να κάνει κρίσιμες επιλογές, έστω με δισταγμούς και λάθη, κάνει δυτικές στρατηγικές επιλογές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ευ. Βενιζέλος, για να προσθέσει ότι παρά τα πολύ ταραγμένα τελευταία δέκα χρόνια των μνημονίων, «η ελληνική κοινή γνώμη έκανε μία σταθερή και σαφή φιλοευρωπαϊκή επιλογή, να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ». Ως προς το ευρωπαϊκό μέλλον, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό κυρίως από τις εξελίξεις σχετικά με το Αφγανιστάν, και από την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία.

Για έναν εν εξελίξει εντός της Ε.Ε. πόλεμο στα μέτωπα των θεσμών και της δημοκρατίας, της οικονομίας και των ιδεών, μίλησε από την πλευρά του ο κ. Γ. Κατρούγκαλος.

Στην επισήμανση ότι η «χώρα έκανε σωστές στρατηγικές επιλογές που καθόρισαν την ευρωπαϊκή της πορεία», προέβη μεταξύ άλλων ο κ. Λ. Τσούκαλης (πρόεδρος του Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ) συμπληρώνοντας ότι «η Ευρώπη έχει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις κρίσεις», με την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή στην παρέμβασή της να προβλέπει πως η διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα.
“Καθημερινή”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα