Το επικίνδυνο κενό ασφαλείας.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πολλοί άνθρωποι, αν όχι όλοι έχουν δύο ή τρεις ηλικίες. Τη νεότητά τους, τη μέση ηλικία τους και την ωριμότητα, ας την πούμε έτσι.
Ακόμη και οι μαρξιστές, διαχωρίζουν τα έργα του Μάρξ σε έργα νεότητας και ύστερου Μάρξ. Και είναι πολύ διαφορετικά.
Νεαροί, ήμασταν κατά του ιμπεριαλισμού, των Αμερικανών, κλπ.Καλά κάναμε.
Στην ύστερη ζωή μας μας απασχολεί το θέμα, κυρίως, της ασφάλειάς μας. Τα μεγέθη με τον κύριο γείτονα που μας απειλεί είναι αρνητικά σε βάρος μας. Η ασφάλεια είναι το κύριο ζητούμενο και πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: πως διασφαλίζεται η ασφάλεια της χώρας και του λαού της.
Υπάρχουν δύομιση δυνατότητες.
Η πρώτη είναι η ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε βαθμό υψηλό. Χρειάζεται χρόνο και αρκετό χρήμα. Η απειλή, όμως, είναι άμεση και χρήματα δεν υπάρχουν πολλά.
Η μισή δυνατότητα είναι συμμαχίες τύπου τριμερών με Ισραήλ και Αίγυπτο. Καλές, γενικώς, αλλά την κρίσιμη στιγμή δεν θα αποδώσουν.
Η τρίτη είναι η στρατηγική σχέση με δυνάμεις ή υπερδυνάμεις που θα περιλαμβάνει και στρατιωτική παράμετρο.
Απο αυτήν την άποψη, η υποχώρηση των ΗΠΑ και ο κλασικός απομονωτισμός τους δεν βοηθά. Η παρουσία τους στην περιοχή, διασφάλιζε μια ισορροπία πολλές φορές δύσκολα και με επώδυνο τρόπο για την Ελλάδα. Οι παρεμβάσεις τους στην άσκηση της ελληνικής πολιτικής είτε εξωτερικής είτε αμυντικής ήταν- και είναι- άμεσες αλλά λίγο πολύ η Ελλάδα δεν έχει απολέσει ως σήμερα έδαφος. Τα Ίμια αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση.
Οι Αμερικανοί τα έχουν κάνει μαντάρα και στα εσωτερικά τους και στην ευρύτερη περιοχή που μας αφορά.
Στο εσωτερικό μαλώνουν κομματικά, κάτι που δεν συνάδει με το ρόλο μεγάλης δύναμης.
Στην ευρύτερη περιοχή μας, όπου αναμίχθηκαν για να εφαρμόσουν την πολιτική εκδημοκρατισμού της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής απέτυχαν και φεύγουν κακήν κακώς.
Στο Ιράκ έριξαν τον Σαντάμ, επικαλούμενοι ψευδή στοιχεία για να δικαιολογήσουν την επέμβασή τους και αποσταθεροποίησαν τη χώρα αλλά και ευρύτερα την περιοχή. Ο Σαντάμ είχε επιφέρει κάποια ισορροπία.
Στην Αίγυπτο έριξαν τον Μπουμπάρακ, (με εκλογές που έγιναν με αμερικανική πίεση) ήρθε ο ισλαμιστής Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων και χρειάστηκε να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα για να αποκατασταθούν, κάπως, οι γεωπολιτικές ισορροπίες.
Στη Λιβύη έριξαν τον Καντάφι και βλέπουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής τους.
Στη Συρία επιχείρησαν να διώξουν τον Άσσαντ, ο οποίος, μετά απο έναν οκτάχρονο πόλεμο βγαίνει ενδυναμωμένος. Έφεραν, μάλιστα, και τη Ρωσία στη χώρα με σημαντικές βάσεις και καθοριστικό ρόλο.
Μετά απο όλα αυτά- και άλλα- αποχωρούν με το επιβαρυντικό για το πρεστίζ της υπερδύναμης στοιχείο ότι εγκατέλειψαν και τους Συμμάχους τους, και το κενό που αφήνουν διεκδικείται, κυρίως, απο την Τουρκία.
Η Αίγυπτος δεν μπορεί να το καλύψει. Το Ισραήλ, επίσης, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε έναν τέτοιο ρόλο. Η Σαουδική Αραβία είναι στρατιωτικά νάνος. Και το Ιράν έχει απομονωθεί.
Η ανάδυση της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη αποτελεί κύρια απειλή για τον ελληνισμό.
Η παρουσία των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιφέρει κάποια ισορροπία αλλά οι Αμερικανοί αποσύρονται.
Η μερική σύνδεση αμερικανικών συμφερόντων με την Ελλάδα, όπως π.χ. στην Αλεξανδρούπολη, είναι κάτι αλλά δεν αρκεί.
Σ αυτό το μείζον ερώτημα χρειάζεται μια πολιτική απάντηση.
Προς το παρόν, τα πολιτικά κόμματα δεν την έχουν. Μηδέ της κυβέρνησης εξαιρουμένης. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί λύση στην προβολή σκληρής ισχύος, σε περίπτωση που χρειαστεί.
Δεν μπορεί, όμως, να συνεχίζεται αυτό το κενό. Είναι επικίνδυνο.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μηπως με την χθεσινη εξαιρετικη ομιλια του πρωην πρωθυπουργου κ. Κωστα Καραμανλη για τα 80χρονα της Εταιρεισς Μακεδονικων Σπουδων θα γινει η σοβαρωτερη προσπαθεια για πληρωση του κενου ,που συνεχιζεται και ειναι επικινδυνο καθως καταληγετε στο αρθρο σας,αγαπητες Ανιχνευσεις ;;;.
    Νωριτερα παντως με τις προηγουμενες πολιτικες και πασης φυσεως ηγεσιες αυτο ηταν αδυνατο να σχεδιασθει και να εφαρμοσθει.
    Και τωρα ειναι αμφιβολο να σχειδασθει και να επιτυχει , κυριως γιατι το ”κοκορακι” που νικηθηκε στις τελευταιες εκλογες ”παιζει” με διχαστικες ιδεες και ενεργειες και θα δυσκολευθει πολυ να ”υποταχθει” στην ενωτικη συγκαταβαση του σε ολα τα θεματα, κυριως τα εξωτερικα.
    Ισως ενας γηραιοτερος ”κοκορας” πειθαναγκασει και τα δυο σημερινα κοκορακια να ”κατεβασουν τα φτερα τους ” για την σωτηρια της Πατριδος , γιατι οι καιροι ου μενετοι.

  2. Πέραν των αναφερομένων πραγματικών διαπιστώσεων θα ήθελα να συμπληρώσω την πίστη του Ελληνικού Λαού στα όσια και τα ιερά του γένους μας. Είναι πολύ επίκαιρο το εορταστικό επετειακό τριήμερο στην Πόλη μας που αποδεικνύει περίτρανα την προετοιμασία και τη συμμετοχή του Λαού στους αγώνες του Έθνους μας. Δυστυχώς σήμερα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο από πλευράς ιθυνόντων και αυτό αποδεικνύεται από τον ελαχιστότατο αριθμό διαμερισμάτων των πολυκατοικίων που ανήρτησαν την Ελληνική Σημαία. Ιδιαίτερα στο κέντρο η ανυπαρξία ήταν εκκωφαντική. Η περίοδος που διέρχεται η Πατρίδα μας με τόσα Εθνικά προβλήματα να έχουν συσσωρευθεί θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί και προετοιμασθεί ο Λαός μας και να δείξει το ηθικό του με την συντριπτική συμμετοχή στην ανάρτηση της Σημαίας ώστε να στολισθεί η Πόλη μας με την γαλανόλευκη. Σε αυτή την αδιαφορία φέρουν ευθύνη η Κεντρική Κυβέρνηση. τα ΜΜΕ, οι Δημοσιογράφοι,η τοπική αυτοδιοίκηση και πολλοί άλλοι. Ας ελπίσουμε το φαινόμενο να ανατραπεί,με κατάλληλη ενημέρωση και ενεργειες, την 25 Μαρ και κυρίως στην επέτειο των 200 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα