“Το δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας”

27/8/20 | 1 | 0 | 357 εμφανίσεις

Τη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις για την Αν.Μεσόγειο εκφράζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Γκάλερ. Επισημαίνει ωστόσο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) o Γερμανός πολιτικός αναφέρεται αναλυτικά στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) των εμπλεκομένων χωρών. Το πρώτο ερώτημα που καλείται να απαντήσει είναι και το πιο σημαντικό, αυτή τη στιγμή: Οδεύουν Ελλάδα και Τουρκία προς μία πολεμική αντιπαράθεση; “Εν τελει δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό”, λέει ο Μίχαελ Γκάλερ. “Επί δεκαετίες βλέπουμε ότι κάθε τόσο επικρατεί ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όταν τίθεται ζήτημα οριοθέτησης των εκάστοτε εδαφών. Επί του παρόντος το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών ενισχύεται και βέβαια πυροδοτείται από τα ευρήματα των γεωτρήσεων και τα οικονομικά συμφέροντα που αυτά συνεπάγονται. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα, νομίζω, ότι είναι σημαντικό να αρχίσει διάλογος, να επιτευχθεί αποκλιμάκωση, αλλά επίσης και ότι ως ΕΕ επιδεικνύουμε πρωτίστως αλληλεγγύη προς τους Έλληνες εταίρους μας”.

Αν όμως πραγματικά παραβιάζονται ευρωπαϊκά σύνορα, όπως επισημαίνουν Ελλάδα και Τουρκία, δεν θα έπρεπε η ΕΕ να αντιδράσει με πιο εμφατικό τρόπο; Αυτό είναι το επόμενο ερώτημα της Γερμανίδας δημοσιογράφου. Απαντώντας ο Μίχαελ Γκάλερ αναφέρεται στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, την οποία και επικροτεί: “Πιστεύω ότι σωστά πράττει ο υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τις δύο πρωτεύουσες και καλεί σε διάλογο και αποκλιμάκωση. Έχουμε μία κατάσταση όπου σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, είναι καταρχάς σαφές ότι και τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ, κατά συνέπεια πρόκειται για την ελληνική ΑΟΖ. Εκκινώντας από αυτό το σημείο, ακόμη και αν η Ελλάδα έχει δίκιο, προκύπτει μία υποχρέωση να συμβάλει κανείς στην αποκλιμάκωση. Κατά την άποψή μου το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών και η προσπάθειά του να επιδράσει και στις δύο πλευρές, είναι η ορθή προσέγγιση”.

“Ναι, υπάρχει παραβίαση συνόρων”

Μπορούν να αποδώσουν οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες προς την Άγκυρα;Μπορούν να αποδώσουν οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες προς την Άγκυρα;

Διευκρινιστικό ερώτημα: Τελικά, υπάρχει παραβίαση συνόρων, ναι ή όχι; “Ναι”, απαντά ο Γερμανός ευρωβουλευτής. “Η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες στον πυθμένα της θάλασσας με το σκάφος Ορούτς Ρέις και σε χωρικά ύδατα (σημείωση “Ανιχνεύσεων: μάλλον υπάρχει κάποια παρανόηση. Δεν πρόκειται για χωρικά ύδατα) που σε κάθε περίπτωση δεν ανήκουν στην Τουρκία, αλλά στην ΑΟΖ της Ελλάδας”. Η δημοσιογράφος της Γερμανικής Ραδιοφωνίας επισημαίνει ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ προκαλεί αντιδράσεις στην Τουρκία, ενώ από την πλευρά του ο Μίχαελ Γκάλερ επισημαίνει ότι είχε προηγηθεί μία συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης, η οποία δεν εδράζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Στη συνέχεια ο Γερμανός πολιτικός καταθέτει τη δική του πρόταση για μία άμεση επιχείρηση αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο: “Ακριβώς επειδή το δίκαιο είναι εμφανώς με το μέρος της Ελλάδας, η Ελλάδα έχει τη νομική βεβαιότητα ότι ορθώς πράττει. Αλλά αυτό συνεπάγεται και την υποχρέωση να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και κατά την άποψή μου αυτό είναι εφικτό. Βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, εν είδει συμβιβασμού, ότι το τουρκικό πλοίο παραμένει, αλλά σταματά αμέσως τις έρευνες (…) Από κει και πέρα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, κατά τη γνώμη μου, πως ό,τι και αν εξορύσσεται στην περιοχή, όποιος και αν είναι αρμόδιος, οι δύο πλευρές δεν θα επωφεληθούν παρά μόνο αφού προηγουμένως διευθετηθεί το ζήτημα”.

Δεν αποκλείονται οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Το δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας, επισημαίνει ο Μίχαελ ΓκάλερΤο δίκαιο είναι με το μέρος της Ελλάδας, επισημαίνει ο Μίχαελ Γκάλερ

Τι θα γίνει όμως, αν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειας διαμεσολάβησης και αποκλιμάκωσης; Παραμένει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας; “Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που επιθυμούμε, αλλά δεν μπορεί και να το αποκλείσει κανείς, εάν η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνονται έτσι τα πράγματα…”

Αν Κάτριν Μπούισκερ (DLF)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

Category: Διπλωματία, Κυριο Θεμα

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Γιατί δεν συνήγειραν για τέτοιες δηλώσεις και τους σοσιαλδημοκρατες ,Πράσινους και Αριστερούς ευρωβουλευτές (μερικοί κακόβουλοι λένε ότι όλοι αυτοί εκπροσωπούν τις ΗΠΑ στην Ευρωπαική Ένωση) οι δικοί μας ομόφρονές τους ευρωβουλευτές -ιδίως ο μόνιμος σχεδόν Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και κτηματίας στην Ελλάδα κ.Παπαδημούλης ;;;.
  Δεν τους ενοχλεί η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου εδώ και 25 ημέρες;;;.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  26/9/20 | (0 σχόλια)
  Protagon Team 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 «Μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με έναν τρόπο πραγματιστικό», ισχυρίζεται η αρμόδια επίτροπος. Θα είναι ευθύνη εκείνων που οραματίζονται μια «Ευρώπη-φρούριο» ο επαναπατρισμός όλων όσοι αποβιβάζονται ή ξεβράζονται στα ελληνικά νησιά ή στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας