Το Βερολίνο δεν θέλει εμπόδια από τη Σόφια για τα Σκόπια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Το Βερολίνο με νέα κριτήρια για τα Σκόπια, η ΕΕ στέλνει βοήθεια 120 εκατομμυρίων ευρώ», γράφει το δημοσίευμα.

Σκόπια.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκολα Ντιμίτροφ, χθες είχε αρκετές συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ, για πρώτη φορά από τότε που διορίστηκε σε αυτήν τη θέση.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Μίχαελ Ροθ, του οποίου η χώρα κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ο Ντιμίτροφ και ο Ροθ συζήτησαν την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου της ΕΕ για τη βοήθεια στη Βόρεια Μακεδονία και την προοπτική διεξαγωγής της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης τον Δεκέμβριο, που είναι ο δεδηλωμένος στόχος της γερμανικής προεδρίας.

Ο Ροθ  επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στην επίτευξη του στόχου.

Ο βουλγαρικός αποκλεισμός για τη γλώσσα και την ιστορία

Αναφέρθηκε επίσης στο βουλγαρικό αποκλεισμό της Βόρειας Μακεδονίας λόγω της γλώσσας και της ιστορίας της.

Την περασμένη εβδομάδα, αρκετά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ένα έγγραφο από τη Σόφια που στάλθηκε στα κράτη μέλη ζητώντας παραχωρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία σχετικά με την ταυτότητα και τα ιστορικά ζητήματα.

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να εισάγουν νέους όρους και κριτήρια.

«Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως έντιμους διαμεσολαβητές για να χτίσουμε σταθερές γέφυρες για όλους και να συζητήσουμε θέματα με τους Βουλγάρους εταίρους μας, επειδή πρέπει να εργαστούμε βάσει των όσων έχουμε συμφωνήσει μαζί, δεν πρέπει να εισαγάγουμε πρόσθετα κριτήρια και προϋποθέσεις που δεν περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου (από Μάρτιο έως Νοέμβριο), δήλωσε ο υπουργός Ροθ.

Η γερμανική προεδρία δίνει προσοχή στα Βαλκάνια

«Τέλος, μετά από πολύ καιρό, καταφέραμε να σημειώσουμε πρόοδο με τη Βόρεια Μακεδονία στην Ευρώπη, η γερμανική Προεδρία δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε ό, τι συμβαίνει στα Δυτικά Βαλκάνια.

»Επιπλέον, θέλουμε να δούμε τη δέσμευση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να είναι σε θέση να βασίζονται σε εμάς», δήλωσε ο Ροθ στο πρακτορείο μέσων ενημέρωσης (Mia) των Σκοπίων.

Τόνισε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος υπό την κροατική Προεδρία τον Μάρτιο, όταν τα κράτη μέλη, μετά από αρκετές καθυστερήσεις, συμφώνησαν τελικά να δώσουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, και ότι στόχος της Γερμανίας ήταν να πραγματοποιήσει την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη τον Δεκέμβριο, φέτος.

Η Γερμανία καλεί όλους να εργαστούν «με εποικοδομητικό πνεύμα», μια φράση που απευθύνεται στη Βουλγαρία.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι η αυλή μας, αλλά η εσωτερική αυλή μας, και προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών, ιδίως εκείνων που είναι στενοί γείτονες, να δώσουν μια ευρωπαϊκή προοπτική για να καταστήσουν την περιοχή τόπο ειρήνης, σταθερότητας και συμφιλίωσης», είπε.

Telma

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα