ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

της κ. Marilou Papa*

Από το 2001 μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επέφεραν μια σχετική ηρεμία εντός Αφγανιστάν. Το γεγονός αυτό βοήθησε τον κύριο Ξι Τζιπινγκ από της εκλογής του το 2012 μέχρι σήμερα να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδια των οικονομικών διαδρομών του BRΙ (Belt and Road Initiative) που γιγάντωσαν μέχρι τις ημέρες μας την Κίνα.

Η Κίνα , μέσω των επενδύσεων κεφαλαίων της BRΙ , μέσω ελέγχου των ντόπιων πολιτικών ελίτ αλλά και της αγοράς μεγάλων εκτάσεων γαιών τους, έχει εξαρτήσει πλήρως από αυτήν τα κράτη της Κεντρικής Ασίας , Κιργιστάν, Καζακστάν, (που δεν συνορεύουν με το Αφγανιστάν) και Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν που συνορεύουν με το Αφγανισταν και νέμεται τους φυσικούς πόρους τους, δηλαδή τόσο τους υδρογονάνθρακες τους όσο και τις σπάνιες γαίες τους. (* Ας σημειωθεί ότι σε τέτοιο βαθμό έλεγχε τις παραπάνω πρώην σοβιετίες η Κίνα, ώστε σιγά σιγά άρχισε να παραγκωνίζει και αυτήν την πολιτικοστρατιωτική επιρροή της ίδιας της Ρωσίας, πουλώντας στα παραπάνω κράτη κινέζικο πολεμικό εξοπλισμό και τεχνολογία ).

Αυτά συμβαίνουν στον Βορρά του Αφγανιστάν. Στο Νότο-Νοτιοανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν βρίσκεται το Πακιστάν , όπου επίσης η Κίνα έχει διεισδύσει με 40δις$ δανεισμό κι επενδύσεις 1 ,58 δις$ έργων BRΙ κι ελέγχει και αυτό το κράτος, το οποίο έχει τροφοδοτήσει και με πυρηνικά.

Νοτιοδυτικά και Δυτικά του Αφγανιστάν βρίσκεται το Ιράν το οποίο έχει δεσμευτεί πρόσφατα με 25ετή συμφωνία να το δανείζει η Κίνα με αντάλλαγμα τα σε χαμηλότερο κόστος αγοράς ιρανικά πετρέλαια και τους οικονομικούς διαδρόμους BRΙ που αναπτύσσει εντός ιρανικού εδάφους (*Μέχρι εδώ η Κίνα έχει αποκτήσει πρόσβαση κι έλεγχο πέραν των λοιπών χερσαίων διαδρόμων που περιγράφηκαν και στον Ινδικό Ωκεανό, και στην Αραβική θάλασσα και στον Περσικό κόλπο αλλά και στην Κασπία. Ας το κρατήσουμε…)

Ανατολικά των συνόρων του Αφγανιστάν βρίσκεται η ίδια η Κίνα. Συγκεκριμένα η επαρχία Ξι Γιανγκ , όπου και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ισλαμιστών Ουιγούρων στην οποία συνηθίζουν να εισβάλλουν οι Ταλιμπάν και να τα κάνουν μπάχαλο. Δηλαδή, το Αφγανιστάν από παντού βρίσκεται περικυκλωμενο από την Κίνα , η οποία κατόρθωσε να επεκταθεί πέριξ αυτού και να αποκτήσει τον έλεγχο των συγκεκριμένων σφαιρών επιρροής επειδή οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επί μία 20ετία κρατούσαν το Αφγανιστάν υπό σχετικό έλεγχο !

Το Αφγανιστάν εντωμεταξύ δεν λέγεται τυχαία “νεκροταφείο αυτοκρατοριών”. Μεταξυ 1839-1919 διεξήχθεισαν 3 πόλεμοι ανάμεσα του και την τότε Μεγάλη Βρετανία που είχε τον έλεγχο της τότε Ινδικής Υποηπείρου. Ποιος έχασε τον τελικό πόλεμο? Μα φυσικά η Βρετανία κι αυτή ήταν η αιτία που θέριεψε τα μουσουλμανικά κινήματα στις Βρετανικές Ινδίες και την οδήγησε στην τελική έξοδο της από την Ινδική Υποήπειρο.

  Μεταξύ 1979-1989 διεξήχθη ο λεγόμενος κι ως αφγανο-σοβιετικός πόλεμος ή αλλιώς “το Βιετνάμ της Ρωσίας”. Στον πόλεμο αυτό, που ξεκίνησε όταν τα σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση του υποχείριού τους Μπαμπράκ Καρμάλ – προέδρου του Λαϊκου Κομμουνιστικού Κόμματος του Αφγανιστάν , οι απώλειες των Ρώσων μετρούσαν στο τέλος 15.000 στρατιώτες, ενώ οι περισσότεροι από όσους γύρισαν πίσω ζωντανοί βρέθηκαν εθισμένοι στο αλκοόλ και στο όπιο που είχαν ξεκινήσει για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην φρίκη του πόλεμου εναντίον τους των Μουτζαχεντίν , δηλαδή των μαχητών του Αλλάχ (*οι οποίοι παρεμπιπτόντως εξαιτίας του πολεμου αυτού γεννήθηκαν) .

Τα αποτελέσματα του εν λόγω πολέμου δεν ήταν μόνο η έξοδος των σοβιετικών από το Αφγανιστάν αλλά κι η κατάρρευση το 1989 ολόκληρης της Σοβιετικής Ρωσίας..

Ε, λοιπόν κύριοι ήρθε η σειρά της Κίνας ! Οι ΗΠΑ αποχωρούν και την αφήνουν να αντιμετωπίσει το χάος που θα βιώσει ολόκληρη η περιοχή. Γιατί το Αφγανιστάν κι όλη η γύρω του περιοχή αποτελείται από εκατοντάδες σεχταριστικές, φονταμεταλιστικές και εξτρεμιστικές ομάδες που θα ξεκινήσουν έναν αδυσώπητο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ τους για το ποια θα αποκτήσει τον έλεγχο όλης της καρδιάς της κεντρικής Ασίας , από την Σιβηρία και κάτω μέχρι και τον Περσικό και τον Ινδικό…

Αρκεί να αναφέρω μόνο ότι οι Tehrik -e – Taliban Pakistan, οι Πακιστανοί δηλαδή Ταλιμπάν που έχουν μετακομίσει από το 2014 στο Αφγανιστάν και βοήθησαν τους σημερινούς Αφγανούς Ταλιμπάν να καταλάβουν προσφάτως την εξουσία, ονειρεύονται την κατάλυση του Πακιστανικού κράτους (το οποίο πλέον το συντηρεί κυριολεκτικά η Κίνα) εποφθαλμιώντας τα πυρηνικά του. Κι ήδη τον περασμένο Απρίλιο επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο που διέμενε ο Κινέζος πρέσβης στο Πακιστάν, ενώ στις 14 Ιουλίου εξαπέλυσαν θανατηφόρα , με 13 θύματα εκ των οποίων τα 9 Κινέζοι, βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν σε υδροηλεκτρικό έργο που έφτιαχναν οι Κινέζοι.

Tα πράγματα οδηγήθηκαν με χειρουργική ακρίβεια σε αυτό το σημείο αφ’ ής μόλις στις 3-4.6.2021 η Κίνα, (που δεν μπορούσε να στηριχθεί στις υποσχέσεις που μοίραζαν οι Ταλιμπάν ενω ακόμα προσπαθούσαν να ανέλθουν στην εξουσία), στην προσπάθεια της να ελέγξει την επερχόμενη αταξία πριν εκδηλωθεί κι εξαπλωθεί , ήρθε στην λεγόμενη Συμφωνία των 8 Σημειων με τον Γκάνι για την οποία έβαλε το χεράκι του και το Πακιστάν σχεδιάζοντας να μπει με το προκάλυμμα των έργων BRI στο Αφγανιστάν άμα τη αποχωρήσει των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. (*ψάξτε στο The Diplomat στο άρθρο με τον τίτλο “China Urges Closer Afghanistan Ties as US Withdrawal Looms” να την βρείτε. Τελικά οι ΗΠΑ δεν απέσυραν τόσο αργά όσο υπολόγιζε η Κίνα…).

Εν ριπή οφθαλμού ο Γκάνι αποχώρησε με τον γνωστό ιταμό τροπο κι οι ΗΠΑ επίσπευσαν την αποχώρηση τους αφήνοντας την εντροπία πλέον να κάνει την δουλειά της και την μαύρη τρύπα που άνοιξε στην καρδιά της Ασίας να ρουφήξει τα πάντα στο πέρασμα της μην αφήνοντας όρθιες μελλοντικά ούτε τις έως σήμερα πέριξ επενδύσεις της Κίνας…

Μην αυταπατόμαστε , η Τουρκία τίποτα δεν μπορεί να ελέγξει στο Αφγανιστάν 

Οι Ταλιμπάν απαρτίζονται από ων ουκ έστιν αριθμός υποομάδες με διαφορετικές πολιτικοθρησκευτικές κατευθύνσεις για το που θέλουν να οδηγηθούν τα πράγματα. Οι αντιθέσεις τους εκτείνονται ακόμα και στον τρόπο εφαρμογής της σαρία. Οι εμφύλιοι πόλεμοι που θα ξεσπάσουν μεταξύ τους δεν θα έχουν τέλος! Ο Ερντογάν δεν είναι Ηρακλής για να καταφέρει να ελέγξει όλα τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. Γιατί εκεί που θα κόβεται ένα ,δύο θα ξεπηδούνε. Το γνωρίζουν πολύ καλά στην Δύση αυτό.. Ξέρουν ότι στις τάξεις των φονταμενταλιστικών, σαλαφιστικών, εξτρεμιστικών ,σεχταριστικών ισλαμιστικών ομάδων που νέμονται την περιοχή ,όπου επικρατεί ο αντιδυτισμος η Τουρκία αντιμετωπίζεται ως πουλημένο κράτος στην Δύση που έχει παρεκκλίνει προ πολλού από το “καθαρό ισλάμ” και οτι περιφρονούν ακόμα και τις μεταρρυθμίσεις που επικράτησαν στα θέματα πίστης και διοίκησης χαλιφάτου ακόμα κι επί οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ένας μονός κούκος Ταλιμπάν που δήλωσε (άγνωστο πώς κι από ποια υποομάδα) ότι η Τουρκία θεωρείται “αδελφό κράτος” δεν πρόκειται να φέρει την άνοιξη στην Τουρκία …Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Τούρκοι αλλά και οι Δυτικοί και η Ρωσία. Η Τουρκία μπορεί να προσπαθεί να ανεβάσει τις μετοχές της , κυρίως προς Κίνα-Γερμανία -Πακιστάν , αλλά το πώς εννοούν οι Τούρκοι το ισλάμ δεν ταυτίζεται με το πώς το εννοούν οι άνθρωποι που καταλαμβάνουν σήμερα την εξουσία..

Αυτός ήταν και ο λόγος του τεράστιου τείχους που έστησε η Τουρκία στα σύνορα με το Ιράν , υποκινούμενη από τον φόβο ότι όπως και το Πακιστάν θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα δεχτεί τις επιθέσεις τους, γιατί πολλοί είναι εκείνοι στην Κεντρική Ασία που δεν καλοβλέπουν τους πουλημένος δυτικοστροφους ηγέτες της που ποτέ δεν εφάρμοσαν σωστά στους πιστούς την σαρία και τους διαφθείρουν…

Μην ξεχνάμε επίσης ότι στην Κουέτα του Μπαλουχιστάν κατοικοεδρεύουν οι ηγέτες των Αφγανών Ταλιμπάν,έχοντας επενδύσει εκτεταμένα σε ακίνητα στην Κουέτα, στο Καράτσι και στην Περσαβάρ.. Αυτή η παραμονή πολύ γρήγορα μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα..Κι όλοι μαζί Αφγανοί, Πακιστανοί, Τατζίκοι ,Ουζμπέκοι, Τουρκμένοι ,Χάζαροι, Βαλούχοι ,Αιμακοι κλπ Ταλιμπάν ονειρεύονται την ένωση των περιοχών κάτω από ένα χαλιφάτο με εκδίωξη των ξένων, θεωρώντας εχθρούς τους όσους τους φιλοξένησαν , τους στήριξαν τόσα χρόνια και συνεχίζουν να τους στηρίζουν.

Πολύ δύσκολο το βλέπω να δεχθούν να συνεργαστούν με αυτούς… Οι περιστάσεις αυτές αναμένεται να επιφέρουν ισχυρούς αποσταθεροποιητικους κραδασμούς σε όλους όσους (βλ. Κινα, Πακιστάν) έκαναν πάρτι το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή.

Νομίζω ότι μόλις ξεκίνησε το Νέο “Μεγάλο Παιχνίδι” στην περιοχή .

Το προηγούμενο οδηγησε στην δημιουργία μιας σειράς νέων κρατών . Το νέο όταν θα τελειώσει δεν ξέρω ποια από αυτά θα περισώσει και σε ποια κατάσταση. (*Κι όσο για την Ρωσία..Χαμένες για χαμένες τις είχε τις πρώην σοβιετίες με τον τρόπο που τις έλεγχε κι ασκούσε επιρροή πάνω τους η Κίνα, εκτοπίζοντας την από αυτές. Τώρα όλοι την καλούν να ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι…) (* * Μπορεί να ακούγονται ρηξικέλευθα κι αιρετικά αυτά που τώρα λέω, αλλά ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο…) (* * * Το ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εργαλειοποιησει Αφγανούς μετανάστες που έχουν μπει προ πολλού στα εδάφη της σαν να είχαν εισέλθει τώρα και να γλιτώσει από αυτούς, το θεωρώ κι εγώ σχεδόν βέβαιο.)

*Την κυρία Marilou Papa δεν την γνωρίζω προσωπικά. Έκανε το παραπάνω σχόλιο σε μια εκπομπή για το Αφγανιστάν, της διαδικτυακής τηλεόρασης Ανιχνεύσεις web tv. Στο βαθμό που γνωρίζω την περιοχή, το σχόλιο είναι εύστοχο. Γι αυτό και το δημοσιεύουμε. (Π.Σ.)

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα