Το ατόπημα του κ. Ελπιδοφόρου: Συζήτησε με τον Ερντογάν για “μειονότητα” στην Ελλάδα…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Συνάντηση με τον Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο ζήτησε και είχε ο Tούρκος πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν στη Νεα Υόρκη καθώς ο Αρχιεπίσκοπος είναι Τούρκος πολίτης και η Αρχιεπισκοπή υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όμως σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η ανάρτηση του κ. Ελπιδοφόρου στο Twitter ότι το θέμα συζήτησης ήταν οι …μειονότητες στην Τουρκία και στην …Ελλάδα.

Ο κ. Ελπιδοφόρος (και οι συνεργάτες του που διαχειρίζονται το προφίλ του στα social media) προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις καθώς έσπευσε να δημοσιοποιήσει και να προβάλει την συναντηση με τον Ερντογαν.

Με την δημόσια μέσω Twitter τοποθέτηση του, ο κ. Ελπιδοφόρος εμφανίζεται να νομιμοποιεί τον απαράδεκτο συσχετισμό που επιχειρεί εδώ και χρόνια η Άγκυρα, των Ελληνορθόδοξων Τούρκων πολιτών με την πολυπληθή ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.

Ο θεσμός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως καταξιώθηκε με την παρουσία ισχυρών προσωπικοτήτων όπως ηταν οι μακαριστοί Αθηναγόρας και Ιάκωβος, αναδείχθηκε σε σημαντικό πυλώνα των θρησκευτικών κοινοτήτων των ΗΠΑ και προσέφερε απευθείας πρόσβαση στην Λευκό Οίκο. Για δεκαετίες μάλιστα η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ηταν ο πυρήνας γυρω από τον οποίο στηρίχθηκε σε δύσκολες στιγμές η Ελληνικη και η Κυπριακή ομογένεια, για την διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και των παραδόσεων και για την προώθηση των εθνικών θεμάτων στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον.

Elpidophoros

@Elpidophoros

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η υποχρέωση του εκάστοτε Αρχιεπίσκοπου να συναντηθεί ή να είναι σε επαφή με την τουρκική κυβέρνηση είναι δεδομένη και κατανοητή, αλλά δεν θα πρέπει να συγχέεται η υποχρέωση αυτή με την μετατροπή της Αρχιεπισκοπής σε «εργαλείο» για τον εξωραϊσμό του προφίλ του κ. Ερντογαν την στιγμή που δέχεται από κάθε πλευρά κριτική για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην χώρα του αλλα και την έντονη κριτική του Στειτ Ντιπαρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Οι δυο αναρτήσεις στο Twitter του κ. Ελπιδοφόρου ηταν απολύτως προβληματικές και δημιουργούν ερωτηματικά.

Ο κ. Ελπιδοφόρος έγραψε στο twitter:

«Ειχα την χαρά να συναντηθώ με τον Προέδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογαν. Συζητήσαμε θέματα σχετικά με τις μειονότητες στην Ελλάδα και στην Τουρκία και επεσήμανα την σημασία της συνολικής προστασίας των Θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Και σε δευτερη ανάρτηση του σημείωσε:

«Συζητήσαμε την αναστήλωση του Ορφανοτροφείου της Πριγκηπου και τις προοπτικές επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ενημέρωσα τον Ταγίπ Ερντογάν για τις δραστηριότητες και τα επιτεύγματα της Αρχιεπισκοπής, και ευγενικά μου απηύθυνε πρόσκληση να τον επισκεφθώ στην Τουρκία».

Ο κ.κ. Ελπιδοφόρος προφανώς δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση ούτε αρμοδιότητα να συζητά με τον Τούρκο πρόεδρο θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.

Πολύ περισσότερο μάλιστα είναι προβληματικό ο πνευματικός και θρησκευτικός ηγέτης της ελληνικής και κυπριακής ομογένειας στις ΗΠΑ να στέλνει τέτοια μηνύματα, που εξομοιώνουν και θέτουν υπό καθεστως αμοιβαιότητας την εξανδραποδισμένη ελληνορθόδοξη κοινότητα στην Τουρκία, με την ακμάζουσα μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη αθωώνοντας πρακτικά την Τουρκία για τα οσα έχει διαπράξει εναντίον των «αλλόθρησκων» όπως καταγράφονται στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Η Ομογένεια περίμενε από τον θρησκευτικό ηγέτη της να θέσει στον κ. Ερντογαν, τις δραστηριότητες που αμφισβητούν την ύπαρξη των Ελληνοκυπρίων, τις παρεμβάσεις που αλλοιώνουν την θρησκευτική φυσιογνωμία της Βόρειας κατεχομένης Κύπρου, την αλλοίωση της θρησκευτικής ταυτότητας σημαντικών μνημείων στην Μικρά Ασία, στην Τραπεζούντα αλλα και στην Κωνσταντινούπολη. Και επίσης να απαιτήσει από τον τούρκο ηγέτη, με την δύναμη που του προσφέρει η θέση που του ανέθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την δύναμη που αντλεί από την Ομογένεια, να σταματήσει την ευθεία αμφισβήτηση της ύπαρξής της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο κ. Ελπιδοφόρος δεν ηταν σωστός χθες. Έχει την ευκαιρια σύντομα το επόμενο διάστημα να αποδείξει ότι επρόκειτο απλώς περί λάθους χειρισμού. Και αυτή η εκδοχή θα είναι η καλύτερη για όλους.

Πηγή: Το ατόπημα του κ. Ελπιδοφόρου: Συζήτησε με τον Ερντογάν για “μειονότητα” στην Ελλάδα… https://hellasjournal.com/2019/09/to-atopima-toy-k-elpidoforoy-syzitise-me-ton-erntogan-gia-quot-meionotita-quot-stin-ellada/

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μηπως καταργηθηκε η Συμφωνια της Λωζανης , που προστατευει τους μουσουλμανους της Θρακης ,η, επρεπε να αγνοησει κατα την συζητηση αυτην την προνοια και προστασια τους , για να μας ικανοποιησει ο κ.Ελπιδοφορος ;;;.
    Και απο ποτε ο Αρχιεπισκοπος της Αμερικης εκπροσωπει σε εξωτερικα θεματα τον Ελληνισμο των 3000 ετων και του Ελληνικου κρατους των 200 ετων;;;
    Και οταν μαλιστα συμβαινει να ειναι και Τουρκος υπηκοος ,-γιατι γεννηθηκε , μεγαλωσε και νομιζω στρατευθηκε εκει- δεν επρεπε να συναντησει τον Τουρκο Προεδρο -εδω τον κ. Ερντογαν- και να τον ”γαλουφιασει” με τις ιδεοληψιες του για γαλαζια Πατριδα .
    Ισα-ισα το οτι συναντηθηκε με τον πασιγνωστο πια κ. Ερντογαν ανεβασε το κυρος και το γοητρο της Αρχιεπισκοπης Αμερικης και το δικο του.
    Και να μη μιλουσε για την Χαλκη και την Πριγκηπο ,να του τα ”ψαλλαμε”
    Σχεδον με ολους τους ανθρωπους διαφωνουμε καθε μερα , αλλα δεν τους κοβουμε την καλημερα.
    Και να ειχαμε συρμαστοπλεγματα στα συνορα μας με την Τουρκια και να μη την επισκεπτονταν χιλαδες Ελληνες καθημερινως , αντε να ”προγκιξουμε” ως ”φιλοτουρκο” τον κ. Ελπιδοφορο, πρωην Μητροπολιτη της αξεχαστης Προυσας μας.
    Γιαυτο λιγο κρατει σε ευκολες κατηγόριες.

  2. Δυστυχώς, αυτά συμβαίνουν όταν άνθρωποι άσχετοι και αναρμόδιοι πέφτουν θύματα σαϊνιών, όπως ο Ερντογάν, κι από πάνω διατυμπανίζουν την γκάφα των από τα social media. Τώρα γράφουν άπαντες στα διάφορα μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης και μπορούν να δεχτούν πάσης φύσεως καλόβουλα και κακόβουλα σχόλια. Ο Αμερικής έκανε γκάφα, δεν το συζητώ. Το twitter την έκανε ευρύτερα γνωστή. Ο Μιχάλης Ιγνατίου έχει ασφαλώς δίκιο.

    Από την άλλη, θα παρατηρήσω με λύπη μου ότι, όταν οι αθηναϊκές κυβερνήσεις επιτρέπουν τις επισκέψεις Τούρκων επισήμων (καθιερώθηκαν από το 2007)· όταν Έλληνες πρωθυπουργοί επισκέπτονται την Τουρκία κι ακούν αδιαμαρτυρητί να γίνεται λόγος από τούς Τούρκους οικοδεσπότες για τουρκική μειονότητα τής Θράκης και μάλιστα να τούς προτείνεται συγκρότηση μικτής ελληνοτουρκικής επιτροπής για την διαχείριση των προβλημάτων της και δεν τα σκωχτυπούν όλα να σηκωθούν να φύγουν, παρά χαμογελούν συγκαταβατικά στους κουμπάρους· όταν έχουν τον διαβόητο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής κι αλωνίζει· ε, τότε το ατόπημα Ελπιδοφόρου φαντάζει μάλλον ασήμαντο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα