Το «Αλβανικό Βιλαέτι των… Ιωαννίνων» θυμήθηκαν τα Τίρανα

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Το «Αλβανικό Βιλαέτι των... Ιωαννίνων» θυμήθηκαν τα Τίρανα

Με την επίσημη ανοχή και «ευλογία» των αλβανικών αρχών, συνεχίζεται η καλλιέργεια του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού εις βάρος της Ελλάδας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αλβανίας στα Τίρανα παραχωρήθηκε για την πραγματοποίηση εκδήλωσης για την 140η επέτειο της ίδρυσης της λεγόμενης «Αλβανικής Επιτροπής των Ιωαννίνων», στην οποία παραπέμπει συχνά ως σημείο αναφοράς ο αλβανικός εθνικισμός και μεγαλοϊδεατισμός.

Η Επιτροπή αυτή, όπως ανέφερε και το πρόγραμμα της εκδήλωσης ιδρύθηκε τον Μάιο του 1877 από «αλβανούς πατριώτες» από όλες τις επαρχίες του Βιλαετιού των Ιωαννίνων από το Μπεράτι και την Αυλώνα μέχρι το Τεπελένι, το Αργυρόκαστρο την Πρέβεζα και την Πρεμετή, με σκοπό να διακηρύξουν την Ένωση όλων των περιοχών που κατοικούσαν Αλβανοί σε ένα και μόνο βιλαέτι, προκειμένου να αποφευχθεί ο «διαμελισμός των εδαφών αυτών από τα γειτονικά κράτη».

Η «Αλβανική Επιτροπή των Ιωαννίνων» έστειλε υπόμνημα στον Σουλτάνο ζητώντας την Ένωση όλων των «αλβανικών εδαφών» σε ένα βιλαέτι και ταυτόχρονα οργάνωσε τα επόμενα βήματά της. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, σύμφωνα και με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους οργανωτές του συνεδρίου, η «Αλβανική Επιτροπή Ιωαννίνων» αποφάσισε την οργάνωση εξέγερσης εναντίον του Οθωμανικού κράτους με την συμμετοχή και των αλβανών αξιωματικών που υπηρετούσαν στον Οθωμανικό Στρατό και συγχρόνως έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, με σκοπό να πεισθεί η Αθήνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου αλβανικού κράτους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που παρουσίασαν αλβανοί εθνικιστές που οργάνωσαν την εκδήλωση, η «Αλβανική Επιτροπή» προσέφερε ως… αντάλλαγμα στην Αθήνα τη συναίνεση της για την επέκταση του ελληνικού κράτους προς τη Θεσσαλία,τη Θράκη και τη Μακεδονία. Αυτές οι ιδέες που θα οδηγούσαν σε ίδρυση Αλβανικού Πριγκιπάτου που θα επεκτείνονταν μέχρι την Πρέβεζα απορρίφθηκαν από το ελληνικό κράτος, το οποίο όχι μόνο δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει τον εθνικό στόχο της απελευθέρωσης της Ηπείρου από τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά διατηρούσε σταθερά και το όραμα της απελευθέρωσης των ελληνικών πληθυσμών μέχρι τον Γνεύσιμο Ποταμό.

Στην εκδήλωση αυτή αναπτύχθηκαν επίσης οι γνωστοί ισχυρισμοί ότι τα Ιωάννινα ήταν η «μεγαλύτερη αλβανική πόλη του Νότου», αλλά σήμερα το αλβανικό στοιχείο έχει εξαφανισθεί ως αποτέλεσμα των «σφαγών, των βίαιων μετακινήσεων και της επιχείρησης αφομοίωσης των Αλβανών της Τσαμουριάς»…

Με περισσό θράσος οι οργανωτές του Συνεδρίου παραδέχονται βεβαίως ότι οι Τσάμηδες πριν ακόμη συμμαχήσουν με τους Ναζί, γεγονός που οδήγησε στη φυγή όσων ενέχονταν σε εγκλήματα πολέμου προς την Αλβανία, το 1913 συμμάχησαν με τους Οθωμανούς, ώστε να αποκρουσθεί η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού που οδήγησε και στην απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.

Ενόψει των εκλογών του Ιουνίου και της προσπάθειας του Edi Rama να κερδίσει τις μειονοτικές ψήφους, καθώς το ΚΕΑΔ έχει ταχθεί με την Αντιπολίτευση στο μέτωπο των δυνάμεων που έχουν δηλώσει αποχή από τις εκλογές, αποφεύγει τις επιθέσεις προς την Ελλάδα, αλλά με κάθε τρόπο καλλιεργεί το εθνικιστικό κλίμα. Εξάλλου στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εκ νέου συνεργασία του με το κόμμα των Τσάμηδων, αλλά και η επιθετική πολιτική που έχει εφαρμόσει έναντι της ΠΓΔΜ.

Ν.Μ.

http://www.liberal.gr

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,656ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα