Το έγκλημα στην «μπανιέρα» και ο «πολιτιστικός» επεκτατισμός: Το μίσος και το αίμα, τουρκικά όπλα ενόψει Πενταμερούς…

5/4/21 | 0 | 0 | 194 εμφανίσεις

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία έχει περάσει προ πολλού στην πολιτική της «εξαγωγής πολιτισμού». Πρόκειται για ένα μοντέλο Χόλυγουντ, που υιοθετεί εδώ και χρόνια, επενδύει πολλά χρήματα και επιχειρεί με τηλεοπτικές σειρές να εξαπλωθεί εκτός των δικών της συνόρων.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό μέσα από σαπουνόπερες, τις οποίες, μεταξύ άλλων, απολαμβάνει σε Ελλάδα και Κύπρο το αδηφάγο κοινό της υποκουλτούρας.

Από τις σαπουνόπερες, ωστόσο, πέρασε και στα «ιστορικά» σίριαλ. Μια αναμενόμενη εξελιξη. Το «Κύπρος κάποτε», που άρχισε να προβάλλεται την 1η Απριλίου από την τουρκική κρατική τηλεόραση, ελέγχεται ήδη για την παραποίηση ιστορικών γεγονότων. Το αναφέρουν Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα.

 • Ποιος ο στόχος; Κατ’ αρχάς η χρονική συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία. Βρισκόμαστε παραμονές της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό (27-29 Απριλίου στη Γενεύη).
 • Περαιτέρω, η έναρξη του σίριαλ έγινε 1η Απριλίου, ανήμερα της επετείου του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, στέλνοντας  πολλά μηνύματα, ενώ οργανώθηκε δεξίωση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο  με υψηλές παρουσίες, όπως αυτή του Τούρκου αντιπροέδρου, Οκτάι.

Γίνονται οι προετοιμασίες για την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, αλλά η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να εκπέμψει μίσος. Για να αναπαράγουν μέσα από μια τηλεοπτική σειρά το μίσος και να αναδείξουν την ανάγκη των δύο κρατών, της πλάι- πλάι διαβίωσης.

Η Τουρκία διαχρονικά αξιοποίησε στην προπαγάνδα της τον θάνατο, τις τραγωδίες. Ακόμη κι όταν έλαμπε το ψέμα. Ακόμη κι εάν άνθρωποι πλήρωναν με τη ζωή τους. Ένα από τα βασικότερα εργαλεία προπαγάνδας διαχρονικά από την τουρκική πλευρά ήταν εκείνο της «μπανιέρας», που αποδείχθηκε στημένο. Χρησιμοποιήθηκε μια οικογενειακή τραγωδία για να συντηρηθεί το μίσος και να βαθύνει το ποτάμι του διαχωρισμού με περισσότερο αίμα.

Στην ιστορία με την «μπανιέρα» ο Ντενκτάς οικοδόμησε πολιτικές  δεκαετιών και έπειθε εντός και εκτός Κύπρου για τη «βαναυσότητα» των Ελλήνων. Ακόμη και στην ελληνική πλευρά βρέθηκαν άνθρωποι, που αναπαρήγαγαν την προπαγάνδα του ψέματος και του μίσους. Στην περίπτωση αυτή η αλήθεια αποκαταστάθηκε μέσα από την έρευνα του δημοσιογράφου Κώστα Γενάρη, που έφυγε από κοντά μας στις 30 Δεκεμβρίου 2019.

Ο Τούρκος φωτορεπόρτερ, ο οποίος το 1964 φωτογράφησε τη σκηνή στην κατεχόμενη σήμερα Ομορφίτα, θα αναφέρει πως «ο πατέρας των παιδιών είχε πάθει αμόκ. Και εκτέλεσε τα παιδιά του και τη σύζυγό του. Εν ψυχρώ. Και στη συνέχεια ο δολοφόνος εξαφανίστηκε. Τον εξαφάνισαν οι τουρκικές Αρχές». (Κώστα Γενάρη «Εξ Ανατολών», εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2001 , σ. 15 – 18.).

Ο φωτορεπόρτερ, Αχμέτ Μπαράν, ο οποίος το 1985 ήταν επικεφαλής του γραφείου του πρακτορείου Ανατολού στην Αθήνα, είχε προβεί στις αποκαλύψεις αυτές, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν μετά το θάνατό του. Ακόμη και η τοποθέτηση των θυμάτων στην μπανιέρα ήταν στημένη. Μετακινήθηκαν εκεί.

Όπως έγραψε ο αείμνηστος Σάββας Παύλου, τον Δεκέμβριο του 2011, από την αρχή ήταν γνωστό ότι στο έγκλημα αυτό δεν ενεχόταν καθόλου η ελληνική πλευρά, ήταν ένα απεχθές έγκλημα το οποίο επιτέλεσε τουρκική σχιζοφρένεια και παραφροσύνη, συγκεκριμένα του Τούρκου γιατρού της ΤΟΥΡΔΥΚ ο οποίος μετά αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

 • Η ηγεσία της τουρκοκυπριακής ανταρσίας, αφού εξαφάνισε αμέσως, μεταφέροντας αεροπορικώς στην Τουρκία, τον συζυγοκτόνο και παιδοκτόνο γιατρό, γιατί ήταν εύκολο να υποπέσει σε αντιφάσεις και ως ένοχος να μην μπορέσει να κατασκευάσει μια διήγηση δολοφονικής επίθεσης εκ μέρους άλλων, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για λόγους προπαγάνδας αποδίδοντάς το στη γενοκτόνο διάθεση των Ελλήνων της Κύπρου.

Η τουρκική προπαγάνδα αποδίδει. Κυρίως, λόγω ανιστόρητων και δογματικών προσεγγίσεων, «εισβάλλει» και στην ελληνική πλευρά. Το «κάναμε και εμείς» είναι μια προσέγγιση που προσφέρει άλλοθι στην τουρκική συνεχιζόμενη κατοχή και τα εγκλήματα. Έγιναν εγκλήματα από Ελληνοκύπριους; Ασφαλώς. Η διαφορά είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δεν βαρύνεται με εγκλήματα πολέμου, έχει θεσμούς και λειτουργούν. Οι δολοφονίες δεν παραγράφονται και όσοι εμπλέκονται θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Είναι σαφές πως αυτή η νέα σειρά απευθύνεται πρωτίστως στους Τουρκοκύπριους, κατά κύριο λόγο τους νέους, που δεν έζησαν τα γεγονότα. Το «η Κύπρος κάποτε», εξυπηρετεί το αφήγημα του διαχωρισμού και των δύο κρατών. Και σε όλα αυτά υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει στην παγίδα και η ελληνική πλευρά, εάν ξεσπάσει, για παράδειγμα, μια συζήτηση για ευθύνες της δικής μας πλευράς (μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν ακούστηκε).

Η τηλεοπτική αυτή σειρά, με κρατική χορηγία και στήριξη από την Τουρκία, έχει μόνο ένα στόχο: Να αναπτύξει και να καλλιεργήσει πολιτικό μήνυμα, ιστορικό αφήγημα. Όπως εκείνο της «μπανιέρας».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

 • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Το έγκλημα στην «μπανιέρα» και ο «πολιτιστικός» επεκτατισμός: Το μίσος και το αίμα, τουρκικά όπλα ενόψει Πενταμερούς…

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας