Το άγνωστο παρασκήνιο του «Βυθίσατε το Χόρα», τον Αύγουστο του 1976

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Το σύνθημα «Βυθίσατε το Χόρα» προήλθε έπειτα από μυστική συμφωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Ανδρέα Παπανδρέου ή ήταν μια μονομερής προτροπή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ; Ο εξ απορρήτων του Καραμανλή, πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης, δηλώνει στην «Κ» ότι δεν υπήρχε καμία συνεννόηση, κάτι που αμφισβητούν συνεργάτες του Παπανδρέου. (Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τον Αύγουστο του 1976, η κυβέρνηση Καραμανλή βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρώτη κρίση με την Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο. Η κρίση εκδηλώθηκε με την έξοδο του ερευνητικού πλοίου «Χόρα» στο Αιγαίο, βορειοανατολικά της Λέσβου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου υποστήριξε δημοσίως ότι η Ελλάδα έπρεπε να δώσει μια στρατιωτική απάντηση. Γνώριζε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ότι ο Παπανδρέου θα δήλωνε «Βυθίσατε το Χόρα»; Είχαν συνεννοηθεί τηλεφωνικά προκειμένου να σταλεί στην Τουρκία ένα σκληρό μήνυμα που δεν θα μπορούσε να στείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός;

Το «Βυθίσατε το Χόρα» έχει εξελιχθεί σε νεοελληνικό αρχέτυπο που ανασύρεται από τη μνήμη κάθε φορά που εκδηλώνεται μια νέα κρίση. Ηταν μια μυστική κοινή πρωτοβουλία των δύο ηγετών ή μια μονομερής ενέργεια του Παπανδρέου; Μιλώντας στην «Κ» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση, υπογραμμίζοντας ότι την Παρασκευή 6 Αυγούστου 1976 ο Καραμανλής δεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου μίλησε μόνον με τον ίδιο τον κ. Μολυβιάτη, ο οποίος ήταν ο στενότερος συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Κοντά σε σύγκρουση»

«Η έξοδος του “Χόρα” στο Αιγαίο ήταν η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που φτάσαμε κοντά σε μια σύγκρουση», λέει στην «Κ» ο κ. Μολυβιάτης. «Ηταν Παρασκευή 6 Αυγούστου όταν διαπιστώθηκε ότι οι Τούρκοι μπήκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Καραμανλής μου ζήτησε να ενημερώσω τον Γεώργιο Μαύρο, που ως επικεφαλής της Ενωσης Κέντρου – Νέες Δυνάμεις ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ τότε ήταν τρίτο κόμμα. Ενημέρωσα τον Μαύρο και μετά αναζήτησα τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μου είπαν ότι βρίσκεται σε περιοδεία στη Θράκη. Καθώς δεν υπήρχαν κινητά, παρακάλεσα τη Χωροφυλακή να τον αναζητήσει για να του μιλήσω. Οταν επικοινώνησε, του είπα: “Επικοινωνώ μαζί σας κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού. Το Χόρα μπήκε στην υφαλοκρηπίδα. Μπαίνουμε σε κρίση με την Τουρκία”. Με ευχαρίστησε και με ρώτησε: “Ο πρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να επιστρέψω στην Αθήνα;” “Αυτό είναι δική σας απόφαση”, του απάντησα. “Οταν επιστρέψετε θα σας ενημερώσει πλήρως ο πρωθυπουργός”. Καμία άλλη επικοινωνία δεν έγινε. Ο Καραμανλής δεν μίλησε μαζί του τηλεφωνικά και ο Παπανδρέου έκανε τη δήλωση αυτή ενώ βρισκόταν ακόμα στη Θράκη. Οταν επέστρεψε στην Αθήνα μετά δύο ημέρες, συναντήθηκε με τον Καραμανλή και βγαίνοντας επανέλαβε αυτή τη δήλωση. Είπε, συγκεκριμένα, ότι διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είχε καταγγείλει την παραβίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και είχε προτείνει την επίλυση των διαφορών για την υφαλοκρηπίδα από το Διεθνές Δικαστήριο. Υποστήριξε, αντιθέτως, ότι η απάντηση της Ελλάδας έπρεπε να είναι στρατιωτική. Αμέσως εξεδόθη ανακοίνωση από την κυβέρνηση η οποία αποδοκίμαζε τη δήλωση αυτή του Παπανδρέου. Αργότερα, επειδή κατάλαβε το λάθος του, ισχυρίστηκε ότι η δήλωση έγινε σε συνεννόηση, ενώ αυτό δεν είναι σωστό».

Ο κ. Μολυβιάτης έχει τοποθετηθεί για το ίδιο θέμα στο παρελθόν. Μιλώντας στη Βουλή το 2002 είπε ότι το τηλεφώνημα με τον Παπανδρέου ήταν «η μόνη επαφή που εγένετο μεταξύ του πρωθυπουργού δι’ εμού και του Ανδρέα Παπανδρέου για το επεισόδιο». Ο κ. Μολυβιάτης έχει επισημάνει κατά καιρούς σε ιδιωτικές συζητήσεις του ότι ο Καραμανλής δεν μιλούσε ποτέ τηλεφωνικά με τον Παπανδρέου. Μιλούσαν μόνο στις συναντήσεις τους, που μάλιστα ήταν συχνές, αλλά ποτέ τηλεφωνικά.

Το απόρρητο

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» –μετέπειτα «Σισμίκ»– παραβίασε για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα την 6η Αυγούστου 1976. Επέστρεψε στο λιμάνι της Σμύρνης στις 17 Αυγούστου.

Η παπανδρεϊκή ερμηνεία είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη σε αυτή τη δήλωση έπειτα από συνεννόηση με τον Καραμανλή, που οι δύο πολιτικοί κράτησαν απόρρητη. Κανένας ηγέτης δεν είπε ποτέ ρητά σε κανέναν συνομιλητή του, ούτε αν έγινε, ούτε αν δεν έγινε συνεννόηση για το «Χόρα». Οταν το «Χόρα» βγήκε στο Αιγαίο ο Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν στη Θράκη, επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούνταν από κορυφαία στελέχη, ανάμεσα στα οποία και ο Κώστας Σημίτης. Οι διηγήσεις αναφέρουν ότι το πρωθυπουργικό γραφείο αναζήτησε τον Παπανδρέου. Καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχώς μετακινούνταν, ανατέθηκε πράγματι στην Αστυνομία να τον εντοπίσει και να του μεταφέρει το μήνυμα ότι έπρεπε να επικοινωνήσει με το Γραφείο Πρωθυπουργού. Ο Παπανδρέου επικοινώνησε και λίγο αργότερα είπε τη φράση «Βυθίσατε το Χόρα».

Η φράση αυτή αξιοποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να υποστηριχθεί το επιχείρημα ότι ο Παπανδρέου μπορεί να εμπλέξει την Ελλάδα σε πόλεμο. Ωστόσο, η πλευρά Παπανδρέου πάντοτε υποστήριζε ότι ο Καραμανλής ζήτησε τηλεφωνικώς από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί επιθετικός προκειμένου ο ίδιος να μπορεί να επικαλεστεί στις συνομιλίες του με τον διεθνή παράγοντα ότι δέχεται αφόρητες πιέσεις για κήρυξη πολέμου.

Βουλή, 1980

Το 1980 οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ν.Δ. με αιχμή το «Βυθίσατε το Χόρα» ανάγκασαν τον Παπανδρέου να τοποθετηθεί στη Βουλή. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Ράλλη, στις 23 Μαΐου 1980, ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ κατήγγειλε την εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ ως «πολιτική του “Βυθίσατε το Χόρα”». Ο Ανδρέας Παπανδρέου απάντησε: «[Σε ό,τι αφορά] το περίφημο “Βυθίσατε το Χόρα”. Εχω δεχθεί πολλές φορές τα πυρά και της κυβέρνησης και του Τύπου πάνω σε αυτό το σύνθημα. Είμαι δυστυχώς δεσμευμένος και δεν είμαι σε θέση να μιλήσω, οποιαδήποτε φθορά κι αν αυτό επιφέρει, γιατί σέβομαι κοινές αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα. Παραπέρα δεν είμαι σε θέση να πω, αλλά είμαι υποχρεωμένος, αν δεν σταματήσει αυτή η ιστορία, κάποτε να παραβιάσω τον λόγο μου και να μιλήσω».

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ απάντησε προσεκτικά: «Πρώτη φορά το λέτε. Οταν ένας αρχηγός ή και οποιοδήποτε μέλος του Κοινοβουλίου επικαλείται λόγους εθνικού συμφέροντος για να μην μπορεί να εξηγήσει κάτι, η κυβέρνηση και οποιοσδήποτε άλλος έχει υποχρέωση να σέβεται αυτή τη δήλωση».

Αμέσως μετά παρενέβη ο πρώην πρωθυπουργός της ΕΡΕ Παναγιώτης Κανελλόπουλος: «Θα ήθελα να βεβαιώσω τη Βουλή ότι πράγματι ο κ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη στη διατύπωση των λέξεων εκείνων για ορισμένο εθνικό σκοπό. Με διαβεβαίωσε ο ίδιος τον Αύγουστο του 1976. Οταν είχαμε συναντηθεί και τον ερώτησα πώς έφθασε στο σημείο να διατυπώσει μια τέτοια φράση, μου είπε γιατί το έκανε και βεβαιώθηκα ότι το έκανε για λόγους εθνικούς».

Η «Κ» ζήτησε από τον κ. Μολυβιάτη να τοποθετηθεί για τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου: «Το 1980 στη Βουλή ο Κανελλόπουλος δεν επιβεβαίωσε ότι υπήρχε συνεννόηση Καραμανλή – Παπανδρέου», απάντησε. «Επιβεβαίωσε απλώς ότι ο Παπανδρέου του είχε πει ότι υπήρχε συνεννόηση. Ο Κανελλόπουλος δεν μπορούσε να ξέρει αν όντως είχαν μιλήσει οι δύο ηγέτες». Από την άλλη πλευρά, πρόσωπα που βρίσκονταν κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ο Νίκος Αθανασάκης, υποστηρίζουν ότι «αν η πλευρά Καραμανλή ήθελε να διαλύσει την εντύπωση ότι υπήρχε συνεννόηση, θα το είχε κάνει ήδη από την επόμενη ημέρα εκείνης της συζήτησης στη Βουλή, κάτι που δεν συνέβη».

kathimerini.gr

spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μια μακροσκελής προσπάθεια ”αγιοποιήσεως του ”πατριώτη” τότε” Ανδρέα Παπανδρέου, που μέχρι το 1981 επέμενε στα συνθήματα ”ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” ,”έξω οι βάσεις του θανάτου”,”έξω από το ΝΑΤΟ” ,”δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΟΚ”και άλλα , που δεν τα πραγματοποίησε, γιατί είχε Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ενισχυμένα καθήκοντα και δικαιώματα ,βάσει του Συτ/τος το 1975-που τροποποίησε το 1986-τον ηγέτη της Μεταπολιτεύσεως αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή.
  Ήταν και αυτός -όπως και ο κ.Τσίπρας μέχρι το ΟΧΙ-ΝΑΙ του δημοψηφίσματος του 2015”αγεωγράφητοι” και ανεύθυνοι εθνικώς ,σε σημείο που να θέλουν και ”νέο εμφύλιο” για να επικρατήσει ο τρίτος δρόμος για τον σοσιαλισμό και η Αριστερά του Άρη Βελουχιώτη ”με τα κονσερβοκούτια ”του Μελιγαλά και τα εγκλήματα της ΟΠΛΑ στην Αθήνα και όχι μόνον.
  Κανένας δεν πρέπει ξεχνά -και τίποτε δεν πρέπει να ξεχνιέται ,για να υπάρχει η αναγκαία σύγκριση των αποτελεσμάτων όλων των πολιτικών ενεργειών.

  • Ο Λαϊκιστής και Σαρδανάπαλος πολιτικός ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου, μεταξύ των πολλών αρνητικών του είχε και πλήθος θετικών πολιτικών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα (πλέον του εξωτερικού χρέους).
   Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι το “Βυθίσατε το Χόρα” σαν αρχηγός του τρίτου κόμματος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο του 1976 το απέδειξε σαν Πρωθυπουργός σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, στην κρίση του 1987, με το ίδιο πλοίο με άλλο όμως όνομα, το Σισμίκ και την διαταγή στα υποβρύχιά μας να το βυθίσουν αν δεν εγκαταλείψει τα Ελληνικά Ύδατα, πράγμα που κάνανε άμεσα οι Τούρκοι.
   Ένας τέτοιος πρωθυπουργός στην Κρίση των Ίμιων το 1996 θα έδινε διαταγή στον Στόλο μας να βουλιάξει τον τουρκικό και να εξασφαλιστεί Ειρήνη με τον γείτονα τουλάχιστον για 50 χρόνια αλλά αντί αυτού είχαμε την πτώση (ή κατάρριψη; ) του ηρωϊκού ελικοπτέρου μας, το “Ευχαριστώ στους Αμερικάνους” του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και το γκριζάρισμα Ελληνικής γης.

   • Μη παίρνετε όρκο ότι το 1996 θα το έκανε ο μακαρίτης τότε Ανδρέας ,που και το μέα κούλπα είπε μετά την συνάντηση του με τον Οζάλ το 1987 και για να κρατηθεί στην εξουσία -αυτός και το ”φωτισμένο” ΠΑΣΟΚ των Κουρήδων μέχρι και στο Ειδικό Δικαστήριο πήγε και αθωώθηκε ,επειδή δεν πρόλαβε να απολογηθεί ο Μένιος Κουτσόγεωργας ,που δεν ξέρουμε τι θα έλεγε στο Δικαστήριο.
    Παθαίνεις άμα γυρνάς πίσω στα 22 χρόνια της Πασοκικής διακυβερνήσεως,με την ψήφο φυσικά των Ελλήνων κοψοχέρηδων,όπως έλεγαν ο ίδιοι μετά από τις εκλογές.

    • Ανάπηρη χαρακτηροδομή σαν μικρονοϊκού γύναιου
     πού έχει τό ψέμα στήν άκρη τής γλώσσας,

     καί από αισχρή καί νεκροφόρα μισαλλοδοξία κατέστησε τό κάθαρμα τού ’65,
     αυτόν τόν εφιάλτη τής χώρας κι αρχιερέα τής διαπλοκής,

     πρωθυπουργό τής ΝΔ καί επίτιμο πρόεδρό της,

     δέν είχαμε παραλείψει νά προσέξουμε ότι καί στίς Εκλογές τού ’77,
     «Συμμαχία» δήλωνες ότι ψήφισες…

 2. Δεν παίρνω όρκο για κανέναν πολιτικό, όρκο παίρνω μόνο για τον ευατό μου.
  Απλά να υπενθυμίσω πως το για άλλους “Βρώμικο ’89” όπου η αριστερά συνέπραξε με την δεξιά, για όχι “οικουμενικούς” λόγους, ο Δικαστής Κόκκινος ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας εν νυκτί για λόγους που ο σοφός κατόπιν πολιτικός και τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δεν θα περάσει ποτέ στο Πάνθεον των Ελλήνων πολιτικών του 20ου αιώνα ενώ είχε τα εχέγγυα, αλλά “Αποστασία”, “Ειδικό Δικαστήριο”, “Αποκρατικοποιήσεις σε ημέτερους”, διάλυση της ΠΑ με αποκορύφωμα την δολο-φονική πτώση του C-130 στο όρος Όθρυς στις 05/02/1991 με τους 63 νεκρούς σε μια εποχή καρατομήσεων έμπειρων αξιωματικών που πολλοί μα πάρα πολλοί στρατιωτικοί βρέθηκαν σε λάθος θέσεις, εκτός ειδικότητας και εμπειρίας.
  Ας μην μιλήσουμε καλύτερα για τα 22 χρόνια των μεν και τα πλείστα των δε…
  Έχουμε την χώρα που αξίζουμε…

  • Μου αρέσει που από το 1976 πήγατε στο 1989 -με τις ανακρίβειες για τον μακαρίτη τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Κόκκινο ,που τον έκανε Αρεοπαγίτη το ΠΑΣΟΚ-και για τον Κων/νο Μητσοτάκη ,που όπως και άλλοι πολιτικοί-πρωθυπουργοί ,πλην του Καραμανλή -που εξελέγη ο καλύτερος του 20ου αιώνος-δεν θα περάσουν στο Πάνθεο-τι είναι πάλι αυτό (μόνο για ήρωες λέμε)- των πολιτικών-.
   Τα άλλα για τα όποια ατυχήματα είναι απουσία επιχειρημάτων και ένδειξη της επαμφοτερίζουσας στάσης σας για ίστορικώς επιβεβαιωμένα γεγονότα και κυρίως για τους πολιτικούς των 22 χρόνων της Πασοκικής νοοτροπίας ,που ακόμη μας τυραννά, να είστε καλά.
   Υ.Γ Τα πλείστα χρόνια των δε ,δεν πιστεύω να φθάνουν στον Αδάμ και την Εύα.

   • Καλησπέρα κε. Σ.Α.Ν.
    Αρκεί να ξαναδιαβάσετε τα μηνύματά σας για να εντοπίσετε τα νοητικά σας άλματα.
    Σας καλώ να διορθώσετε τα περί ανακρίβειες στα γραφόμενά μου περί Προέδρου Αρείου Πάγου Αθ. Κόκκινου.
    Επίσης να αναφέρω ευθαρσώς πως τουλάχιστον κάνετε λάθος αν όχι ψεύδεστε, ισχυριζόμενος πως το ΠΑΣΟΚ (που κυβέρνησε για πρώτη φορά το 1981) έκανε Αεροπαγίτη τον Κόκκινο που έγινε το 1979.

    Παραθέτω ένα μίνι βιογραφικό του από το Wikipedia

    https://el.m.wikipedia.org/wiki/Βασίλειος_Κόκκινος

    “Προήχθη το 1969 στο βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών, το 1973 στον βαθμό του εφέτη, και το 1979 στο βαθμό του αρεοπαγίτη. Η προαγωγή του από εφέτη σε αρεοπαγίτη έγινε κατ’ απόλυτη εκλογή, δηλαδή χωρίς να περάσει πρώτα από το βαθμό του προέδρου Εφετών.[1] Από το 1977 ως το 1979, ως εφέτης, διετέλεσε προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών.[1]

    Παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα, από τον Ιούλιο του 1974 ως τον Μάιο του 1975 διετέλεσε δήμαρχος της πόλης του Ναυπλίου, διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μετά την πτώση της χούντας το καλοκαίρι του 1974 και μέχρι τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων δημοτικών εκλογών τον Απρίλιο του 1975.[1]

    Τον Ιούλιο του 1990, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επέλεξε τον Κόκκινο ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, παρακάμπτοντας όλους τους αντιπροέδρους και πολλούς αρεοπαγίτες της επετηρίδας, κίνηση που χαρακτηρίστηκε ατυχής και αντιδεοντολογική.[2] Ο Κόκκινος παρέμεινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου ως το 1996, ενώ ήταν και πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της Τράπεζας Κρήτης το 1991.[1] Στους στενότερους συνεργάτες του ως προέδρου του Αρείου Πάγου συγκαταλεγόταν ο αντιπρόεδρος (και προϊστάμενος Επιθεώρησης) Σωκράτης Σωκρατείδης, γνωστός για τις διαμάχες του με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήδη από την δεκαετία του 1960 και την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.”

    Για τα πλείστα χρόνια της Δεξιάς αρκεί μια αναδρομή στις δεκαετίες που ακολούθησαν την απελευθέρωση από τους Γερμανούς και τον εμφύλιο, άλλωστε κάπου εκεί σας εντάσσω ηλικιακά με βάση την πόλωση που σας διακρίνει (για να επιστρέψω την ειρωνία σας περί Αδάμ και Εύης).
    Το σχόλιο σας περί του ατυχήματος στο Όρος Όθρυς, το αφήνω στην κρίση των εν ζωή συγγενών των 63 νεκρών. Γεγονός είναι πως η ΠΑ εμφάνισε στοιχεία διάλυσης στην κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη λόγω του ρεβανσισμού που υπέδειξε ο “άνθρωπος που πρώτα πυροβολούσε και μετά σημάδευε” σύμφωνα με το είδωλό σας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ψηφισμένο σαν τον Πολιτικό του 20ου αιώνα (τρίζουν τα κόκκαλα του Ελευθέριου Βενιζέλου).

 3. Είναι όπως τα λέει η Βικιπαιδεία- στην οποία δεν κατέφυγα, αλλά ξέρετε πολλούς Αρεοπαγίτες να τους κράτησε το ΠΑΣΟΚ εννέα χρόνια (1981-1990) ,όταν σχεδόν κάθε χρόνο ”κορφολογούσε” όλες τις ηγεσίες της Δικαιοσύνης ,των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και τον ορισθέντα από τον κ.Μητσοτάκη Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και του Ειδικού Δικαστηρίου Κόκκινο ,πως το δικαιολογείτε να το κρατήσουν μέχρι το 1996 Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και το ΑΝΔΡΕΟΠΑΣΟΚ και το ΣΗΜΙΤΟΠΑΣΟΚ;;;.
  Δεν πάει το μυαλό σας μήπως για να τον ευχαριστήσουν για την αθωωτική απόφαση του Ανδρέα 7/6 ,με την δική του ψήφο;;;.Ποιός μπορεί να το αποκλείσει;;;.
  Σας επαναλαμβάνω . Είστε από τους τελευταίους που υποστηρίζετε με τέτοιο πάθος το σύστημα ΠΑΣΟΚ και απ’ότι βλέπω φθάσατε και στον Βενιζέλο ,που έκανε το ιδιώνυμο για τους κομμουνιστές και δήλωσε ευθαρσώς στην Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου 1929 επί λέξει” Εγώ καλώς,η,κακώς είμαι εκείνος ο οποίος επροκάλεσε αυτόν τον διχασμόν”.
  Όσο για τον αποκληθέντα εμφύλιο μη ξεχνάτε ότι αυτός έγινε για να γίνει κομμουνιστική και η Ελλάδα μετά από όλα τα κράτη της Βαλκανικής και ότι αυτή η Δεξιά με τους Τσαλδάρη ,Σοφούλη ,Γ.Παπανδρέου και τον Στρατάρχη Παπάγο, μας γλύτωσαν από 40 χρόνια(!949-1989) στυγνή κόκκινη δικτατορία.
  Δεν σας παίρνει μη το συνεχίζουμε. Καληνύχτα σας.

  • Το τι με παίρνει και τι όχι, επιτρέψτε μου να το κρίνω εγώ.
   Από που συμπερένετε ότι στα γραφόμενά μου είμαι εναντίον του Βενιζέλου που τον θεωρώ την απόλυτη πολιτική προσωπικότητα της χώρας μας για τον 20ο αιώνα, σε αντίθεση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που αναγνωρίζω την σπουδαιότητα του σαν τεράστια πολιτική προσωπικότητα αλλά η σκοτεινή του πλευρά δεν τον κάνει να απέχει και τόσο όσο εσείς πιστεύεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου που τον αναγνωρίζω επίσης σαν ηγέτη.
   Εσείς αυθαίρετα θεωρείτε πως όποιος δεν δηλώνει Δεξιός είναι Αριστερός. Δεν είμαι υμνητής του ΠΑΣΟΚ αλλά θεωρώ τουλάχιστον αφελές να του αποδίδονται όλα τα κακά που συνέβησαν στην χώρα. Με πολιτικούς σαν τον Γεώργιο Γεννηματά, τον Αναστάσιο Πεπονή, τον Αλέκο Παπαδόπουλο (ενδεικτική η αναφορά τους), με τον τεράστιο μετασχηματισμό της Ελληνικής Κοινωνίας, το κλείσιμο του μεταεμφυλιακού χάσματος και με κάποτε σχεδόν έναν στους δύο Έλληνες να ψηφίζει το κίνημα, η αγνόηση αυτών τουλάχιστον προσβάλλει μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας.
   Ο λόγος σας είναι διχαστικός και τον συναντούσα μέχρι πριν αρκετά χρόνια μόνο σε μεταεμφυλιακά απολυθώματα αλλά το χειρότερο είναι ότι την τελευταία δεκαετία τον συναντώ σε πολλούς νέους ανθρώπους που ανήκουν στην απέναντί σας πλευρά, αυτή της ακροαριστεράς.

   Υ.Γ.: Το οικογενειακό μου δέντρο που η ιστορία του φτάνει στον 18ο αιώνα, έχει μεταξύ άλλων και πολλούς στρατιωτικούς, που έδωσαν το παρόν σχεδόν σε όλες τις πολεμικές συγκρούσεις από σύσταση του Ελληνικού Κράτους και στους 3 Κλάδους, με την πλειονότητα τους στον Στρατό Ξηράς. Αλλά και με συμμετοχές στη Εκστρατεία της Κριμαίας, στην Κορέα, και φυσικά στον αδελφοκτόνο Εμφύλιο, υπηρετώντας το επίσημο κράτος και τον Εθνικό Στρατό, στην Κύπρο και όπου αλλού μας προστάζει το καθήκον και η αγάπη για την Πατρίδα μέχρι και αυτή την στιγμή.
   Η αδιαμφισβήτητη φιλοπατρία μας ποτέ δεν εμπόδισε, τους περισσότερους από εμάς, το να είμαστε βαθειά Δημοκράτες, υπέρμαχοι της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, το αντίθετο μάλιστα αυτή η αγάπη μας για την Ελλάδα το επιβάλει!
   Έχει την βαθειά μας, τουλάχιστον, περιφρόνηση όποιος διχάζει το Έθνος μας, ακόμη και αν τα κίνητρά του είναι αγαθά.
   Καληνύχτα σας.

   • Αγαπητέ μου να δηλώνετε ότι θέλετε , αλλά και να αναλογιζεσθε -και εσείς και το υπόλοιπο 5% του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ-, που γιώρτασε την 3 Σεπτέμβρη πρόσφατα ,πως κατέληξε αυτό το πείραμα του ΠΑΣΟΚ από το 1981-2011 την Ελλάδα μας ,που αλλού πατά και αλλού βρίσκεται σε όλους τους τομείς .
    Ουδείς αντιλέγει ότι είχε και λογικούς ανθρώπους ,αλλά το γεγονός ότι παρέμειναν μέχρι τέλους να υπηρετούν την φαντασίωση για τον τρίτο δρόμο του ανύπαρκτου παντού-μετά το 1989- σοσιαλισμού μειώνει την προσφορά τους και την εξυπνάδα τους..
    Στον Ελευθέριο Βενιζέλο ,που ωμολόγησε ότι αυτός δίχασε τους Έλληνες-το Έθνος το διχάζουν μόνον οι διεθνιστές αριστεροί και οι κομμουνιστές- αναφέρθηκα ,επειδή γράψατε ότι θα τρίζουν τα κόκκαλά του.
    Γράψατε -δεν χρειαζότανε-για το οικογενειακό σας δένδρο ,αλλά τότε -από το 1912-49 ήταν οι εποχές του αγνού πατριωτισμού ,εκτός της εθνικής δοκιμασίας του 1944-49 ,από την οποίαν-χάριν αυτής της ”Δεξιάς” δεν καταλήξαμε κομμουνιστικό κράτος.
    Καλή συνέχεια.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα