Τούρκος υπουργός: Δεν τίθεται θέμα ρήξης στις σχέσεις με την Ε.E.

10/5/17 | 0 | 0 | 898 εμφανίσεις

«Θέλουμε να προχωρήσουμε με σκοπό την πλήρη κι εξ ολοκλήρου ένταξη», τόνισε ο Ομέρ Τσελίκ

Τούρκος υπουργός: Δεν τίθεται θέμα ρήξης στις σχέσεις με την Ε.E.
 H Τουρκία δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ρήξη των σχέσεών της με τις Βρυξέλλες και θα συνεχίσει να πιέζει για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών επιδεινώθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία. Η ένταση κλιμακώθηκε μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εντούτοις, ο Τσελίκ, που βρίσκεται σε επίσκεψη στις Βρυξέλλες, εκτιμά ότι αυτές οι εξελίξεις δεν θα πρέπει να παρεμποδίσουν τις διμερείς σχέσεις και το αίτημα ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε με σκοπό την πλήρη κι εξ ολοκλήρου ένταξη. Δεν τίθεται θέμα ρήξης των σχέσεων με την ΕΕ» διαβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός, ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Άγκυρας που επισκέπτεται τις Βρυξέλλες μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το AFP, Ο Τσελίκ είχε συνομιλίες με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Το τοπίο που διαμορφώνεται μετά το δημοψήφισμα δείχνει την δημοκρατική φύση της εξουσίας στην Τουρκία. Πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη μας» τόνισε ο Ομέρ Τσελίκ, στις δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες κι αναμετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Προτρέποντας την ΕΕ να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα για την έναρξη «μιας νέας εποχής στενότερων σχέσεων» μεταξύ των δύο μερών.

Μια εκπρόσωπος τύπου της Φεντερίκας Μογκερίνι χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Ομέρ Τσελίκ «ειλικρινείς, θετικές και εποικοδομητικές» σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση και το μέλλον των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας.

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    14/1/21 | (0 σχόλια)
    Εκ της Συντακτικής Ομάδας. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με την επανάληψη της ιστορίας στο διάβα των αιώνων. Δε γνωρίζουμε ποιες από αυτές ευσταθούν, μα αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι το 2020, δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά τη Μάχη ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας