Τούρκος πιλότος κόντεψε να συντριβεί σε αερομαχία με ελληνικά F-16!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Παραλίγο ατύχημα πήγε να σημειωθεί κατά την διάρκεια αερομαχίας τουρκικών πολεμικών μαχητικών με ελληνικά F-16, όταν το σκάφος ενός Τούρκου πιλότου έμεινε από καύσιμα και έπρεπε να προσγειωθεί επειγόντως.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», το περιστατικό σημειώθηκε κατά την διάρκεια ολοκλήρωσης της Τετραμερούς Αεροναυτικής Άσκησης με την επωνυμία «EUNOMIA 3-22», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου.

Τότε, ένας κλειστός σχηματισμός τεσσάρων οπλισμένων μαχητικών ελληνικών F-16 εμφανίστηκε ξαφνικά να πετά ανατολικά στο FIR Λευκωσίας, εντός των τμημάτων που είχαν δεσμεύσει με NAVTEX για την άσκηση.

Οι Τούρκοι λοιπόν, βλέποντας τα ελληνικά F-16 απογείωσαν δύο μαχητικά προκειμένου να τα αναχαιτίσουν. Δεν γνώριζαν ότι ήταν τέσσερα τα ελληνικά μαχητικά, αφού ο κλειστός σχηματισμός που πετούσαν τα εμφάνιζε στα ραντάρ για ένα ζευγάρι. Μόνο που ήδη είχαν απογειωθεί ελληνικά μαχητικά από την Κρήτη, που περίμεναν τους Τούρκους. Έτσι, μόλις οι Τούρκοι πιλότοι αποπειράθηκαν να κατευθυνθούν προς τον σχηματισμό των «τεσσάρων», τα δύο ελληνικά τους καταδίωξαν κι άρχισαν οι αερομαχίες.

Οι Έλληνες πιλότοι άρχισαν να τραβούν τους Τούρκους σε ένα σπιράλ αερομαχιών με στόχο να τους εγκλωβίσουν και να πάρουν την «ώρα έξι», να βρεθούν δηλαδή στην ουρά τους, έχοντάς τους σε ζώνη κατάρριψης. Τότε, ακούστηκε από τον ασύρματο η απεγνωσμένη φωνή για βοήθεια του ενός εκ των δύο Τούρκων πιλότων.

Ο Έλληνας που βρισκόταν πίσω του, τον είχε λοκάρει, ο Τούρκος προσπαθούσε να ξεφύγει και ξαφνικά είδε ότι έμενε από καύσιμα. Φυσικά, τα «γαλάζια γεράκια» κατάλαβαν ότι τα πράγματα εξελίσσονταν πολύ άσχημα για τον αντίπαλο πιλότο και σταμάτησαν να τον πιέζουν, δίνοντάς του χώρο να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Από τον ασύρματο άκουγαν τους Τούρκους να εμψυχώνουν τον συνάδελφο, ώστε να προσγειώσει το μαχητικό στην βάση του Ντάλαμαν. Στον ασύρματο ακούστηκε ο Τούρκος πιλότος να λέει ότι δεν θα καταφέρει και πως θα χάσει το αεροσκάφος. Τελικά, κατάφερε να το προσγειώσει έχοντας αδειάσει τις δεξαμενές του, αφού ελάχιστα μόλις πάτησαν και οι τρεις τροχοί στον διάδρομο, ο κινητήρας έσβησε.

www.theopinion.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα