Τους δικούς της όρους θέτει η Αγκυρα

25/9/20 | 0 | 0 | 84 εμφανίσεις

Την ίδια στιγμή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα. Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι η επίσκεψη έχει ως στόχο να τονίσει τον ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια. Η παρουσία του κ. Πομπέο θα εκκινήσει από τη Θεσσαλονίκη όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και, εν συνεχεία θα μεταβεί στα Χανιά και τη βάση της Σούδας όπου και θα έχει το βασικό σκέλος των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επίσκεψη του κ. Πομπέο στη Σούδα αποτελεί ένα μήνυμα με πολύ ευρύτερους αποδέκτες, εντός και εκτός Ελλάδας. Σημαντική παράμετρος είναι και η στρατιωτική, με δεδομένη την ανανέωση της διευρυμένης από πέρυσι Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία ανανεώνεται ετήσια. Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια περίοδο πολυετών εξοπλιστικών προγραμμάτων και οι ΗΠΑ αποτελούν εταίρο σε μία σειρά από αυτά (αναβάθμιση F-16), αλλά και υποψήφια χώρα για άλλα (ιδιαίτερα στο ναυτικό σκέλος).

Ο ίδιος ο κ. Πομπέο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μείωση της έντασης στην περιοχή και την αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις», και κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Την προηγούμενη ημέρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Αμερικανοτουρκικής Ενωσης στις ΗΠΑ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν επισήμανε ότι «παρότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν θέση για το πώς άλλες χώρες οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους, αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικών, μονομερών δράσεων». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα του για «περαιτέρω μείωση» των εντάσεων από τις διμερείς συνομιλίες, ενώ ενθάρρυνε Ελλάδα και Τουρκία «να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ προς μια τεχνική συμφωνία στα μέτρα αποτροπής συγκρούσεων».

Για τη συγκεκριμένη διαδικασία στο ΝΑΤΟ είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία ο κ. Μητσοτάκης με τον γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ. Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζεται ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την αποκλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά την αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις».

https://www.kathimerini.gr/politics/561092200/toys-dikoys-tis-oroys-thetei-i-agkyra/

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    19/10/20 | (1 σχόλια)
    ΠΕΤΡΟΣ ΛΙΑΚΟΥΡΑΣ* 18.10.2020 • 09:59 Η νέα ΝAVΤEX της Τουρκίας για την έξοδο του «Ορούτς Ρέις» κατέδειξε τα όρια της δεσμευμένης περιοχής, που εκτείνονται νοτίως του σημείου που απέχει 6,5 ν.μ. από το σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλορίζου. Πρόκειται για περιοχή υφαλοκρηπίδας από ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας