Πήγαν πρώτα στα Κιμπούτς, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, το αίμα ακόμα δεν είχε καλά-καλά ξεραθεί, η μυρωδιά του θανάτου ήταν παντού, όπως και οι σφαίρες πάνω στις πόρτες, στα αυτοκίνητα, πάνω στους τοίχους σε όσους στέκονταν ακόμα όρθιοι από τη μανία των RPG της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Μια ομάδα από βουλευτές και ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν το Ισραήλ και είδαν τα πάντα. Ίσως αυτές τις εικόνες να μην τις ξεχάσουν ποτέ. Ανάμεσα στην ομάδα των βουλευτών και ο Μίλτος Χρυσομάλλης βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ: «Οι εικόνες είναι σπαρακτικές, σ΄όλο το μήκος της γραμμής που χωρίζει το Ισραήλ από την Γάζα», λέει.

Είδαν τα μαξιλάρια των παιδικών δωματίων μέσα στα αίματα και γαζωμένα από σφαίρες: Πρώτα οι τρομοκράτες πυροβολούσαν μέσα στα σπίτια των αμάχων και εν συνεχεία μόλις οι κάτοικοι έβγαιναν έξω, τρέχοντας να σωθούν τους εξολόθρευαν με τα RPG. Γκρέμιζαν με αντιαρματικά ολόκληρα σπίτια μέσα στα Κιμπούτς.

Επισκέφθηκαν οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές το νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, στο τέταρτο υπόγειο (ασφαλείας) όπου υποδέχονταν τους τραυματίες. Γιατί οι ρουκέτες δεν σταματούσαν ούτε μια μέρα. Αυτός ο χαρακτηριστικός θόρυβος που κάνουν, σαν να σφυρίζει μια οχιά και μετά η έκρηξη ήταν ανατριχιαστικός. Και όποιον πάρει ο χάρος.

Συνάντησαν στρατιώτες και στρατιωτίνες με τα όπλα τους έτοιμα. Έδειξαν αποφασισμένοι να εισβάλουν στην Γάζα, αλλά δεν ήθελαν να συζητήσουν για το πώς αιφνιδιάστηκαν από την εισβολή της Χαμάς. Ούτε έκαναν κριτική για τις κάμερες ασφαλείας που είχαν στην περιοχή της παραμεθόριας γραμμής. Μίλησαν για το δικαίωμα της αυτοάμυνας, και φαίνονταν αποφασισμένοι να πολεμήσουν. Ορισμένοι από αυτούς ήρθαν άρον- άρον από άλλες χώρες παρουσιάστηκαν πήραν το όπλο τους και τώρα είναι έτοιμοι.

Είδαν τους κατοίκους της παραμεθόριας περιοχής μέσα στα ξενοδοχεία τους στο Τελ Αβίβ. Όπως περιγράφουν οι βουλευτές το ξενοδοχείο που έμεναν είχε 22 ορόφους. Τους 20 τους είχαν καταλάβει οι κάτοικοι- πρόσφυγες της παραμεθορίου που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Δεν ήταν λίγοι. Ήταν πάνω από 20.000 (πρόσφυγες μέσα στην πατρίδα τους).

Συνάντησαν ταξιτζήδες με τα όπλα να τα έχουν και αυτοί στα ταξί, δίπλα τους, αλλά γεμάτοι παράπονα με την κυβέρνηση: «Με την Χαμάς δεν ξεμπερδεύεις εύκολα, σταμάτησαν πια να έρχονται οι τουρίστες στο Ισραήλ πάει η δουλειά μας», έλεγαν.

https://www.tovima.gr/2023/10/27/stiles/tous-evgazan-me-pyrovolismous-apo-ta-spitia-tous-kai-tous-ektelousan-sto-dromo/