Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Στις διερευνητικές επαφές θα μιλήσουμε για όλα με την Ελλάδα – Τα θέλουμε όλα… »

2/10/20 | 1 | 0 | 177 εμφανίσεις

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και αναφερόμενο, στις διερευνητικές επαφές που θα έχει η Άγκυρα με την Αθήνα επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «οι συναντήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τον ορισμό θαλασσίων ζωνών αλλά στοχεύουν στην επίλυση όλων των προβλημάτων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Δηλαδή επιβεβαιώνει πως η Άγκυρα θα διεκδικήσει αριθμό ελληνικών νησιών, την αποστρατικοποίηση στο σύνολο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, την μη επέκταση στα 12 ν.μ. , την μείωση του ελληνικού εναέριου χώρου και ότι άλλο τους έρθει εκείνη την στιγμή…

Το ζήτημα είναι πως η Αθήνα θα συνομιλήσει για τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα, χωρίς να ζητάει κάτι όπως, την αυτονομία Ίμβρου και Τενέδου, αποζημιώσεις στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης που εξαλείφθηκε με σειρά διωγμών κ.α.

Αναφερόμενος στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής είπε ότι «ορισμένα από όσα αναφέρονται στο κείμενο απέχουν πολύ από την αλήθεια».

Αν και χαρακτηρίζει θετικό ότι «ορισμένες χώρες της ΕΕ προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, από την άλλη πλευρά, από την άλλη το κείμενο αποτελεί παράδειγμα για το πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά κρατά όμηρο τις σχέσεις αυτές».

Η Άγκυρα καυτηριάζει, επίσης, την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στους τουρκοκύπριους και στην «δίκαιη κατανομή ανάμεσα στις δύο πλευρές (σ.σ. Ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους) των κοιτασμάτων φυσικού αερίου δείχνει την νοοτροπία της ΕΕ να αγνοεί τους τουρκοκύπριους».

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται, δε, ότι «για όσο διάστημα δεν υπάρχει συντονισμός στις ξεχωριστές έρευνες για φυσικό αέριο, οι τουρκοκύπριοι θα συνεχίζουν τις έρευνες τους μέσω της ΤΡΑΟ».

Σχολιάζοντας την προειδοποίηση για κάποια αντίδραση στο μέλλον από την ΕΕ (κι αν) το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «δεν αποτελούν εποικοδομητική εξέλιξη» σημειώνοντας ότι «η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να πάει πουθενά με την εξέλιξη αυτή

Το σίγουρο είναι πως το «ελαφρύ» για την Τουρκία, κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ αύξησε το θράσος της Άγκυρας σε υπέρμετρο βαθμό. Σε αυτό βοήθησε και ο ΟΗΕ με την χθεσινή του στάση, να πρωτοκολλήσει την τουρκολιβυκή συμφωνία με βάση την οποία Τουρκία και Λιβύη αρπάζουν ελληνική υφαλοκρηπίδα.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/920644_mtsavoysogloy-stis-diereynitikes-epafes-tha-milisoyme-gia-ola

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Χρόνια τώρα ακούμε το δόγμα “δεν διεκδικούμε τίποτε και δεν παραχωρούμε τίποτε”, το οποίο έχει γίνει θέσφατο τής (ανύπαρκτης) εξωτερικής μας πολιτικής. Όταν, όμως, αφήνεις μόνο τούς άλλους να διεκδικούν, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποτε θα δώσεις, θα παραχωρήσεις.

  Η Αθήνα έχει να διεκδικήσει πολλά από την Τουρκία. Εκτός των όσων αναφέρει το άρθρο, είναι και η άρση τού casus belli(*) και τα 20 νησιά και νησίδες.

  (*) Ασχέτως αν το άρουν ή όχι, η Ελλάς πρέπει να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 νμ. Αν αυτό είχε γίνει πριν μία 25ετία, πολλά δεινά θα είχαμε γλυτώσει.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  19/10/20 | (1 σχόλια)
  ΠΕΤΡΟΣ ΛΙΑΚΟΥΡΑΣ* 18.10.2020 • 09:59 Η νέα ΝAVΤEX της Τουρκίας για την έξοδο του «Ορούτς Ρέις» κατέδειξε τα όρια της δεσμευμένης περιοχής, που εκτείνονται νοτίως του σημείου που απέχει 6,5 ν.μ. από το σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλορίζου. Πρόκειται για περιοχή υφαλοκρηπίδας από ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας