Τουρκικοί στόχοι: Αγωγό από Ισραήλ και μόνιμη θέση στο Σ.Α

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  Ανδρέας Πιμπίσιης   

Η Τουρκία έχει φτιάξει μια λίστα «shopping list» με όσα θέλει να αποκομίσει είτε στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής είτε στο τέλος της ουκρανικής κρίσης. Ανάμεσα στα κέρδη που θέλει να εξασφαλίσει η Τουρκία στο διάστημα αυτό είναι η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ και η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τρόπο που να της δίνει θέση μόνιμου μέλους.

Οι κινήσεις της Ευρώπης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο σε συνάρτηση με τη αναθέρμανση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, έδωσαν την ευκαιρία στην Άγκυρα να επαναφέρει στο προσκήνιο τον τουρκοϊσραηλινό αγωγό. Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ επανέφερε στο προσκήνιο ένα θέμα που για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε μείνει στο περιθώριο ένεκα και της απουσίας διαλόγου ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία.

Η τουρκική εφημερίδα κάτω από τον τίτλο “Το αέριο του Ισραήλ μπορεί να συνδεθεί με το ΤΑΝΑΡ, (τον αγωγό της Ανατολίας που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν) με αγωγό μήκους 500-550 χλμ που θα τοποθετηθεί από τη θάλασσα της Μερσίνας μέχρι το Εσκισεχίρ”. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα  “με αυτήν την υποδομή, είναι δυνατή η μεταφορά φυσικού αερίου είτε από την Αδριανούπολη στην Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία και την Ευρώπη, είτε από τη Βουλγαρία στην Ευρώπη πάλι”.

Οι ειδικοί τους οποίους επικαλείται η τουρκική εφημερίδα αναφέρουν ότι δεν χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις για να πραγματοποιηθούν οι δυνατότητες και ο χρόνος που χρειάζεται για την υλοποίηση του έργου είναι περίπου 4 χρόνια. Προστίθεται ωστόσο ότι “η υλοποίηση αυτών και παρόμοιων έργων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την αμοιβαία εμπιστοσύνη των χωρών, τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, ζητήματα αναγνώρισης αλλά και συγκρούσεις συμφερόντων”. “Στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, δεν είναι τόσο δύσκολο να μαντέψει κανείς ποια χώρα θα αντιταχθεί στα έργα που μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική σε βάρος της Ρωσίας και, αν χρειαστεί, να καταγράψει την αντίρρησή της προκαλώντας προβλήματα σε άλλους τομείς”, σχολιάζει η Μιλιέτ.

Θέλει μια μόνιμη θέση 

Ένα από το μεγάλα οράματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να καταστεί η Τουρκία μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ένας στόχος που προωθείται μέσα από την πρόταση για μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θέση της Τουρκίας είναι πως η υφιστάμενη σύνθεση του ΣΑ ΟΗΕ αντιπροσωπεύει μια παλαιότερη κατάσταση πραγμάτων και όχι τον σημερινό κόσμο. Και στη σημερινή τάξη πραγμάτων η Τουρκία έχει, σύμφωνα με το αφήγημα Ερντογάν, ένα πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή (πηγή ΓΤΠ) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, ότι χρειάζονται να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Ιάπωνα ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι τόσο ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, όσο και οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή, έχουν αποδείξει ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις στο διεθνές σύστημα και κυρίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. «Έχουμε συμφωνήσει μαζί με την Ιαπωνία να ενεργήσουμε από κοινού σε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι στη συνάντηση του με τον Ιάπωνα ομόλογό του αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Τονίζοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί να βελτιώσει τις διμερείς της συνεργασίες σε διάφορες πλατφόρμες, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην υποψηφιότητα της Ιαπωνίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ κατά την περίοδο 2023-2024.

Φωτογραφία: Ο χάρτης παρουσιάζει υφιστάμενους και υπό εξέταση αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας προς την ΕΕ.

https://philenews.com/eidiseis/politiki/article/1428046

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα