Τουρκική εισβολή στη Συρία: Πώς ο Ασαντ βγαίνει κερδισμένος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΙΛ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ

ΚΟΣΜΟΣ15|10|2019 | 13:17


Άνδρες του στρατού του Άσαντ σε αεροπορική βάση στη Ράκα της βόρειας Συρίας / Φωτογραφία: SANA via AP
Τρύφωνας Καϊσερλίδης

Ως μια μεγάλη νίκη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ ερμηνεύουν διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές τις εξελίξεις στη Συρία μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη της εισβολής της Τουρκίας.

Στρατεύματα του Άσαντ επέστρεψαν σε μια περιοχή που είχαν εγκαταλείψει πριν από επτά ολόκληρα χρόνια στη βόρεια Συρία μετά τη συμφωνία που αναγκάστηκαν να συνομολογήσουν με τη Δαμασκό οι Κούρδοι υπό την πίεση των αεροπορικών βομβαρδισμών και της χερσαίας επίθεσης των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζει η Άγκυρα, πράγμα που σημαίνει ότι άνοιξε ο δρόμος για την ανάκτηση από τον Άσαντ του ελέγχου άλλης μιας περιοχής πλούσιας σε πετρελαιοφόρα κοιτάσματα σε συμμαχία με τους Κούρδους και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που είχαν εξοπλίσει και εκπαιδεύσει οι Αμερικανοί.

Οι ραγδαίες εξελίξεις οδήγησαν σε αναδιάταξη των ζωνών ελέγχου στη στρατηγικής σημασίας συρο-τουρκική μεθόριο μετά τη συμφωνία των Κούρδων με τον Άσαντ, που σίγουρα ικανοποιεί τη Μόσχα και την Τεχεράνη, αλλά προκαλεί δυσφορία και ανησυχία στην Άγκυρα, που υποστηρίζει εδώ και καιρό τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία.

Μέχρι πρόσφατα η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία παρείχε προστασία στις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG από τις τουρκικές επιθέσεις, αλλά μετά την αποχώρησή τους οι Κούρδοι αναγκάστηκαν να στραφούν στη Ρωσία για να μεσολαβήσει για μια συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ αφού ο κίνδυνος εξολόθρευσής τους ήταν ορατός. Αλλά η απόσυρση των Αμερικανών που διέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε τους υπολογισμούς των ξένων δυνάμεων στη Συρία. Για τους δυτικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον το χειρότερο σενάριο είναι μια αναβίωση του «Ισλαμικού Κράτους», που έχει ήδη κλιμακώσει τις επιθέσεις του εκμεταλλευόμενο το χάος από την τουρκική εισβολή. Αν η παράδοση του ελέγχου των περιοχών αυτών από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στα στρατεύματα του Άσαντ γίνει συντεταγμένα ίσως να μην καταφέρουν οι τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν. Σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα θα είναι πολύ σκούρα, εκτιμούν αναλυτές.

Η ανάπτυξη των δυνάμεων του Άσαντ κατά μήκος των συνόρων προκαλεί ανησυχίες στην Τουρκία για ανατροπή των σχεδιασμών της. Από τη μια η Άγκυρα φαίνεται ότι πέτυχε τουλάχιστον στην παρούσα φάση να εμποδίσει τους Κούρδους να δημιουργήσουν ένα ημιαυτόνομο κράτος στο μαλακό υπογάστριό της. Από την άλλη, ωστόσο, κινδυνεύει πλέον ορατά το σχέδιο του Ερντογάν για μετεγκατάσταση στη «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία έως και δύο εκατομμυρρίων Σύρων προσφύγων, από τα περίπου 3,6 εκατ. που έχουν καταφύγει στην Τουρκία, προκειμένου να εκτονώσει τις αντιδράσεις της τουρκικής κοινής γνώμης σε καιρούς χαλεπούς για την οικονομία της χώρας του. Ο Τούρκος πρόεδρος, βέβαια, ορκίστηκε ότι θα «τελειώσει αυτό που ξεκίνησε» η χώρα του στη Συρία, αλλά αν η προκαταρκτική συμφωνία των Κούρδων με τη Δαμασκό γίνει επίσημη, δεν αποκλείεται ο Άσαντ να εξοπλίσει τους νέους συμμάχους του κατά της Τουρκίας, που επιδιώκει την ανατροπή του.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/syria-asant-ehei-pano-heri-logo-tis-toyrkikis-epithesis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα