«Η συμβουλή μου στα εγγόνια των εγκληματιών που ήπιαν το αίμα των Μουσουλμάνων Τούρκων είναι να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας»

Στη φετινή επέτειο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου -και ενόψει των εκλογών- ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε για δεύτερη φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την εθνική εορτή. Το ίδιο θερμό κλίμα επικράτησε και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.  Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι πρόκειται για μια στοχευμένη «κυκλοθυμία».

Ανασύροντας από το πρόσφατο παρελθόν τοποθετήσεις Τούρκων πολιτικών, από όλα σχεδόν τα κόμματα της γειτονική χώρας, αντιλαμβανόμαστε ότι κάτω από τον «τρυφερό» τωρινό μανδύα, υπάρχει κάτι πολύ άσχημο.

Μόνο τα τελευταία χρόνια, θα δει κανείς ότι η ρητορική των Τούρκων πολιτικών έχει μείνει απαράλλακτη όπως και τη δεκαετία του 1980 και 1990, όταν δεν κυβερνούσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Έχουμε και παρουσιάζουμε:

  1. Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): «…θα έρθω [στα ελληνικά νησιά], όπως ο Ετσεβίτ… πρώτα αποβιβάστηκαν οι στρατιώτες μας, μετά βγήκε ο Ετσεβίτ και είπε, ο στρατός μας είναι εδώ τώρα» (Σεπτ. 2022)
  2. Ιμπραήμ Καλίν (εκπρόσωπος τουρκικής προεδρίας): «Όταν υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων, παραβίαση συνόρων ή παρενόχληση κατά της Τουρκίας, η Τουρκία δεν διστάζει να απαντήσει σε αυτές», (Ιανουάριος 2023).
  3. Χουλουσί Ακάρ (υπουργός Άμυνας): «Τα όσα κάνει η Ελλάδα σε νησιά που δεν της ανήκουν με κανένα τρόπο παραβλέπονται,ενώ οι επιστημονικές και τεχνικές έρευνες που κάνουμε εμείς προβάλλονται ως πρόκληση». (Νοεμ. 2020)
  4. Ντεβλέτ Μπαχτσελί (πρόεδρος Εθνικιστικής Δράσης): «Η συμβουλή μου στα εγγόνια των εγκληματιών που ήπιαν το αίμα των Μουσουλμάνων Τούρκων είναι να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας και θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως της προκλήσεις τους και τις παρενοχλήσεις τους. Η ρεβάνς για τη στάση του Μοριά δεν έχει δοθεί ακόμη. Και ο λογαριασμός δεν έχει ακόμα πληρωθεί. Η εξέγερση του Μοριά ήταν η αιματοβαμμένη και η συντριπτική καταστροφή που άφησε το στίγμα της στην ιστορία του τουρκικού έθνους. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέγερσης μια γενοκτονία με την απόλυτη έννοιά της έλαβε χώρα. Γύρω στους 40.000 Μουσουλμάνους Τούρκους σφαγιάστηκαν. Τι παράδειγμα να εξαχθεί από αυτή την γενοκτονία για την ανθρωπότητα! Όταν έρθει η στιγμή, οι αντίπαλοι ασφαλώς θα αναγκαστούν να πληρώσουν το τίμημα για αυτό το αίμα» (Μάρτιος 2021)
  5. Ταγίπ Ερντογάν (Πρόεδρος Τουρκίας): «Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί. Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας … ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου» (Οκτ. 2016)
  6. Αλί Τουρκσέν (Κόμμα Πατρίδα): «Η Τουρκία ό,τι είναι να κάνει, πρέπει να το κάνει προσεκτικά αλλά χωρίς να παραχωρεί δικαιώματά της. Ούτε κι εγώ που έχω περάσει τη ζωή μου σε στρατιωτικές ασκήσεις θέλω πόλεμο με κανέναν, αλλά ούτε κι εσύ, όμως, να τον επιζητείς. Δεν έρχομαι εγώ να κάτσω στο μπαλκόνι σου. Αλλά όταν κάποιος προσπαθήσει να τοποθετήσει ένα τραπέζι στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, φυσικά και θα αντιδράσω λέγοντας «τι κάνεις εκεί;». Δεν θέλω να πω το κλασικό, αλλά αν ξεκινήσεις να δίνεις, θα συνεχίσουν να ζητάνε περισσότερα» (Φεβρουάριος, 2018)
  7. Μεράλ Ακσενέρι(Καλό Κόμμα): «Η καλή προαίρεση που έδειξε ως τώρα η χώρα μας προς τις δυτικές χώρες, πολλές φορές έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Για παράδειγμα, η έγκριση μας για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, κατέληξε στον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου». (Μάιος, 2022)
  8. Ντεβλέτ Μπαχτσελί (πρόεδρος Εθνικιστικής Δράσης): «Η Ελλάδα έχει εχθρική συμπεριφορά. Αλλά όλοι ξέρουν και ο τουρκικός λαός τι κάνει στους εχθρούς. Ο τουρκικός λαός δεν αστειεύεται. Όσοι κάνουν προβοκάτσιες στη θάλασσα τους περιμένει ο πνιγμός. Το αποτέλεσμα των προκλήσεων στα χωρικά μας ύδατα, είναι η βύθιση, οι κοιλιές των ψαριών, ο βυθός. Κανένας δεν θα μπορέσει να εκδιώξει την Τουρκία από την Μεσόγειο, να μας εγκλωβίσει στην Ανατολία» (Αύγουστος, 2020)
  9. Μεράλ Ακσενέρ (Καλό Κόμμα): «Δεν υπάρχει τουρκική κατοχή στην Κύπρο αλλά τουρκική παρουσία. Κρατήστε το στο μυαλό σας. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ένα κυρίαρχο κράτος αν και δεν το αποδέχεστε» (Φεβρουάριος 2021)
  10. Μπιναλί Γιλντιρίμ (πρωθυπουργός): «Η θεμελιώδης πηγή των ελληνοτουρκικών εντάσεων είναι η ελληνική αντίληψη ότι όλο το Αιγαίο είναι μια ελληνική θάλασσα, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας ως παράκτιου κράτους» (Μάιος, 2018)
  11. Χουλουσί Ακάρ (υπουργός Άμυνας): «Όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα» (Δεκ. 2022).
  12. Ταγίπ Ερντογάν (Πρόεδρος Τουρκίας): «Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από έναν αιώνα. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για τη θέληση μας και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη. Με αυτές τις σκέψεις, θυμάμαι τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, τον αρχηγό της μεγάλης επίθεσης, τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συντρόφους του»
  13. Μεβλούτ Τσαβούσογλου (υπουργός Εξωτερικών) «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά τις βραχονησίδες Καρντάκ που είναι τουρκικό έδαφος. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΑΚΡ δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και στο de facto καθεστώς των νησιών του Αιγαίου» (2016)
  14. Χουλουσί Ακάρ (υπουργός Άμυνας): «(Οι Έλληνες) να μάθουν από την ιστορία πριν χιονίσει στα βουνά που εμπιστεύτηκαν και πριν ξεχάσουν τι έζησαν το 1922» (Δεκ. 2022)
  15. Ταγίπ Ερντογάν (Πρόεδρος Τουρκίας): «προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν. Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών…. δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν» (Ιούνιος, 2022).

in.gr