Η τουρκική εταιρεία Baykar, η οποία κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα γνωστά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου TB2 Bayraktar, έχει γίνει θέμα συζήτησης τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, λόγω δηλώσεων που έκανε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Δευτέρα, στο πλαίσιο συνεδρίασης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), όπως μετέδωσαν τόσο το Middle EastEye αλλά και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν φαίνεται πως είπε στους συναδέλφους του ότι κατά την διάρκεια της τριμερούς συνεδρίασης στην Τεχεράνη που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν τον προσέγγισε και του πρότεινε συμφωνία που αφορούσε την δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής drone της εταιρείας Baykar στη Ρωσία.

Το CNN Turk μετέδωσε πως ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Πούτιν μου είπε ότι θέλει να συνεργαστεί με την Baykar και πρότεινε να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στη Ρωσία όπως έκανε [η εταιρεία Baykar] στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωπος της Baykar αρνήθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι η εταιρεία είχε δημιουργήσει εργοστάσιο παραγωγής drones στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει και φερόμενη πρόταση του Προέδρου Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η Baykar δεν έχει ούτε πρόκειται να προμηθεύσει την Ρωσία με drones και UAV, καθώς έχει πάρει θέση σχετικά με την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, εκφράζοντας την υποστήριξή του προς το Κίεβο: «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία, υποστηρίζουμε την κυριαρχία της, υποστηρίζουμε τον αγώνα της για την ανεξαρτησία της, αφού οι δύο χώρες έχουν στρατηγικές εταιρικές σχέσεις, ειδικά στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας, ως αποτέλεσμα προσπάθειας ετών».

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/tourkika-mme-o-poutin-proteine-ston-erntogan-tin-kataskeyi-drones-sti-rosia/