Τουρκία: Το «βαρύ χέρι» του Ερντογάν διώχνει τα ξένα funds

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η τουρκική λίρα ανακάμπτει σήμερα μετά τη δέσμευση του νέου κεντρικού τραπεζίτη να διατηρήσει «σφιχτή» νομισματικη πολιτική, με τους αναλυτές ωστόσο να σχολιάζουν πως κανείς δεν ξέρει εάν η υπόσχεση αυτή θα τηρηθεί ή θα έχουμε σύντομα κινήσεις που θα οδηγήσουν και πάλι σε βουτιά το τουρκικό νόμισμα. Είναι σαφές άλλωστε ότι ο Σαχάπ Καβσίογλου τοποθετήθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, γιατί ο τελευταίος είχε «αλλεργική αντίδραση» στις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, στις οποίες προέβη ο Νατσί Αγκμπάλ.

Το «βαρύ χέρι» του Σουλτάνου Ερντογάν, που έχει διώξει τρεις διοικητές και έναν υποδιοικητή από την κεντρική τράπεζα σε διάστημα δύο ετών, έχει κάμψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα μετά και την αποπομπή Αγκμπάλ είχαμε την μεγαλύτερη «φυγή» των τελευταίων 15 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg τα διεθνή funds πούλησαν τουρκικά κρατικά ομόλογα και μετοχές αξίας 1,9 δισ. δολαρίων την εβδομάδα έως τις 26 Μαρτίου. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εκροές από τον Μάιο του 2006. Η έξοδος αυτή είχε πυροδοτήσει το ίδιο διάστημα πτώση 11% στην τουρκική λίρα, οδηγώντας τη σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία πλήρη αναστροφή της κατάστασης σε σχέση με την περίοδο της θητείας του Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος αυξάνοντας αισθητά το κόστος δανεισμού είχε πετύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να βάλει φρένο στον πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει τη λίρα.

Για τα τουρκικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις η κατάσταση σημαίνει νέο «κούρεμα» της αγοραστικής δύναμης, αύξηση του βάρους των χρεών που είναι σε δολάριο και νέα απομάκρυνση από τη λίρα. Προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin. 

Οι Τούρκοι έχουν καταθέσεις 252 δισ. δολαρίων σε ξένο νόμισμα ως μέσο προστασίας έναντι της διαρκούς αστάθειας.

moneyreview.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα