Τουρκία: Πλεονέκτημα η ραγδαία πτώση της λίρας υποστηρίζει ο Αλμπαϊράκ

9/9/20 | 0 | 0 | 293 εμφανίσεις

Ο Αλμπαϊράκ επέλεξε τον όρο «ανταγωνιστική» για να περιγράψει τη λίρα, που έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της μόνο φέτος, κινούμενη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Για τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών το εξαιρετικά φθηνό νόμισμα είναι πλεονέκτημα και όχι βάρος, αφού θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις εξαγωγές στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη το 2021.

Οι ειδικοί διαφωνούν αφού μεγάλο μέρος των τουρκικών επιχειρήσεων βαρύνονται με δάνεια σε αμερικανικό δολάριο, τα οποία γίνονται ολοένα πιο «ακριβά» όσο υποτιμάται η λίρα. Τα νοικοκυριά από την πλευρά τους έρχονται αντιμέτωπα με καλπάζοντα πληθωρισμό.

Σε σχετική ερώτηση του Bloomberg ο Αλμπαϊράκ απάντησε ότι στόχος είναι ένα ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε μεσοπρόθεσμη βάση, αλλά και ο περιορισμός της εξάρτησης τόσο από εισαγωγές όσο και από χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα. «Θα το πετύχουμε αυτό αυξάνοντας τις εξαγωγές και τις τουριστικές εισπράξεις μας, αλλά και παράγοντας στο εσωτερικό της χώρας αγαθά και υπηρεσίες, που έως τώρα έπρεπε να εισάγουμε» διαβεβαίωσε.

Με λίγα λόγια ποντάρει σε μία πλήρη αναμόρφωση του οικονομικού μοντέλου της χώρας, κάτι που βεβαίως δεν είναι εύκολη ούτε γρήγορη υπόθεση.
“Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/9/20 | (3 σχόλια)
    Η επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Καρδίτσα, ανεξαρτήτως της κινητοποίησης ή μη των αγανακτισμένων του Συριζα, δείχνει πως το πολιτικό σκηνικό είναι, ακόμη, ρευστό. Τα πολιτικά αισθήματα του κόσμου αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή. Η σημερινή πολιτική κυριαρχία του Μητσοτάκη ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας