Τουρκία: Πέρασε και το τελευταίο άρθρο της συνταγματικής αναθεώρησης – Πανίσχυρος ο Ερντογάν

16/1/17 | 0 | 0 | 670 εμφανίσεις

ImageHandler

Μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας

Στις 19 Ιιανουαρίου ξεκινά ο δεύτερος γύρος – Για τις 26 Μαρτίου ή τις 16 Απριλίου πηγαίνει το δημοψήφισμα – Καταργήθηκε το δικαίωμα στην πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης
Με την ψήφιση και του τελευταίου άρθρου ολοκληρώθηκε την Κυριακή η συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, καθιστώντας πανίσχυρο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, πλέον, έχοντας υπό τον έλεγχό του την κυβέρνηση, θα λαμβάνει δίχως ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο τις αποφάσεις του.
Την Κυριακή το βράδυ υπερψηφίστηκε και το άρθρο 18, βάσει του οποίου, πλέον, ο εκάστοτε πρόεδρος δεν θα χρειάζεται να «σπάει» τους δεσμούς του με το κόμμα του. Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα μπορεί να κατέχει τη θέση του προέδρου και παράλληλα να ηγείται του κόμματός του, εξυπηρετώντας προφανώς τις πολιτικές και τις επιδιώξεις του.

Τις προηγούμενες ημέρες, η τουρκική βουλή είχε υπερψηφίσει εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας, με χαρακτηριστικότερη την άρση του δικαιώματος της πρότασης μομφής από βουλευτές. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι βουλευτές θα μπορούν να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους με έγγραφη ερώτηση, στην οποία ο αρμόδιος υπουργός θα απαντά μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

Η συνταγματική αναθεώρηση υπερψηφίστηκε από την τουρκική βουλή και πλέον απομένει ο δεύτερος γύρος της διαδικασίας, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 του ίδιου μήνα, με την εξέταση έξι άρθρων την ημέρα. Η τουρκική κυβέρνηση προγραμματίζει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την «έγκριση από τον λαό» αναθεώρηση του συντάγματος στις 26 Μαρτίου, ή το αργότερο στις 16 Απριλίου. Αν στην τελική ψηφοφορία, οι αλλαγές υπερψηφιστούν από 367 βουλευτές, τότε ο Ερντογάν θα έχει τη δυνατότητα να τις εγκρίνει δίχως εθνικό δημοψήφισμα. Όπως έχει δηλώσει, ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, θα επιδιώξει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος, ώστε να έχει τη λαϊκή συγκατάθεση και προφανώς, να δείξει παγκοσμίως τη δύναμή του.
Πρώτο Θέμα

infognomon

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    28/9/20 | (0 σχόλια)
    ΑΡΙΑΔΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ Το καράβι προσπερνάει αδιάφορα τη γιγαντοαφίσα για την επέτειο της ναυμαχίας της Σαλαμίνας με τους τοξότες που στοχεύουν τον εχθρό. Από το υποκατάστημα της κόλασης ξαναγυρνάμε στη μητρική εταιρεία. Η επιγραφή στον Άγιο Νικόλαο καλεί στο λιμάνι ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας