Τουρκία: λιγότερες άδειες παραμονής σε Ρώσους μετανάστες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μέχρι πρόσφατα Ρώσοι με τις οικογένειές τους ήταν ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία. Στο μεταξύ οι αρχές απορρίπτουν όλο και περισσότερες άδειες παραμονής. Παίζουν οι εκλογές έναν ρόλο;

    Πολλοί Ρώσοι προτιμούν την Αττάλεια

«Τα τελευταία χρόνια σκεφτόμασταν συχνά να αγοράσουμε ένα διαμέρισμα στην Τουρκία, το οποίο θα νοικιάζαμε και θα το χρησιμοποιούσαμε για τις δικές μας διακοπές το καλοκαίρι. Στην αρχή ήμασταν αναποφάσιστοι», λέει ο Νικίτα Μ. (σ.σ.: το όνομα έχει αλλάξει) για τον ίδιο και τη γυναίκα του. Το αρχικό τους σχέδιο ήταν να μετακομίσουν στη Μόσχα, όταν διατάχθηκε όμως η επιστράτευση αποφάσισαν υπέρ της Τουρκίας. Ο 36χρονος επιστήμονας πληροφορικής, ο οποίος εργάζεται για μια διεθνή εταιρεία, επένδυσε 80.000 δολάρια στην αγορά και την πλήρη επίπλωση ενός διαμερίσματος στην Αττάλεια.

«Αγόρασα ένα διαμέρισμα και δεν μπορώ να ζήσω σε αυτό» μας λέει. Η αίτηση για άδεια παραμονής ενός έτους με ελεύθερη είσοδο και έξοδο από τη χώρα απορρίφθηκε δίχως αιτιολόγηση. «Είμαι έτοιμος να αποδεχθώ το γεγονός ότι οι Ρώσοι θεωρούνται πλέον τοξικοί σε όλο τον κόσμο. Ξέρω ποια πλευρά έχει δίκιο. Αλλά πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν κάποιοι σαφείς κανόνες», λέει αγανακτισμένος ο Νικίτα. Τώρα πρέπει να φύγει από την Τουρκία με την οικογένειά του εντός δέκα ημερών. Δεν θα προλάβει καν να πουλήσει το διαμέρισμα τόσο γρήγορα. «Η επιστροφή στη Ρωσία δεν αποτελεί επιλογή. Αλλά πρέπει κάτι να κάνουμε. Ίσως να αφήσουμε το διαμέρισμα πίσω μας προς το παρόν και να πάμε σε άλλη χώρα», λέει ο Νικίτα. Ωστόσο, εξακολουθεί να θέλει να ασκήσει έφεση κατά της απόρριψης.

Έως τώρα, οι αγοραστές ακινήτων μπορούσαν να λάβουν άδεια παραμονής στην Τουρκία χωρίς σημαντικά προβλήματα, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επιπλέον, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, οι Ρώσοι πολίτες ήταν οι πρώτοι μεταξύ των αλλοδαπών, στους οποίους χορηγούνταν τουρκική άδεια παραμονής. Από τα τέλη Δεκεμβρίου οι απορρίψεις πληθαίνουν, δίχως όμως να υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία επ’ αυτού, ενώ αντίστοιχο ερώτημα της DW προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές παρέμεινε αναπάντητο. Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγουν οι ίδιοι οι Ρώσοι, έχουν γίνει πάνω από 250 απορρίψεις και μόλις πάνω από 100 εγκρίσεις από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Αυστηρότεροι κανόνες και έλεγχοι

Ρώσοι / ΚωνσταντινούποληΡώσοι στην Κωνσταντινούπολη

Η Μαργαρίτα Πολιάκοβα, δικηγόρος και επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας New Days Agency με έδρα την Κωνσταντινούπολη, κάνει επίσης λόγο για αυξανόμενο αριθμό απορρίψεων. Ωστόσο, αυτό έχει ήδη παρατηρηθεί από το καλοκαίρι, ιδίως στην Αττάλεια, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ρώσους πολίτες. Την άνοιξη του 2022, η Πολιάκοβα είχε δηλώσει σε συνέντευξή της ότι υποστήριζε τις αποφάσεις του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δηλαδή τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Τώρα τονίζει ότι δεν παίρνει θέση και προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από τον πόλεμο. Η δικηγόρος έχει 22 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, οπότε οι πληροφορίες της – ανεξάρτητα από την πολιτική της θέση – μπορεί να είναι σημαντικές για τους Ρώσους που απειλούνται με διώξεις στη χώρα τους.

Σύμφωνα με την ίδια, η Τουρκία έχει προσθέσει άλλες 1.169 τοποθεσίες στον κατάλογο των περιοχών όπου δεν μπορούν πλέον να εκδίδονται άδειες παραμονής βάσει συμφωνιών μίσθωσης. Ο λόγος είναι πως σε αυτές τις περιοχές ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων έχει φθάσει το 20%. «Περισσότερες απορρίψεις υπήρχαν ήδη σε άλλους μετανάστες από την Κεντρική Ασία, αλλά από τον Δεκέμβριο επεκτάθηκαν και στους Ρώσους», λέει η Πολιάκοβα, επισημαίνοντας ότι ο αυξανόμενος αριθμός των απορρίψεων σχετίζεται και με τον αυξανόμενο αριθμό των αιτήσεων. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι κανόνες για την έκδοση άδειας διαμονής έχουν αυστηροποιηθεί.

Περιορισμός της μετανάστευσης

Κωνσταντινούπολη | συνοικία ΛαλέλιΕδώ κάνουν τα ψώνια τους στην Κωνσταντινούπολη οι Ρώσοι

Η άδεια παραμονής για τουριστικούς λόγους αντικαθιστούσε, τρόπον τινά, τη θεώρηση μακράς διάρκειας στην Τουρκία. Τώρα είναι μόνο για σύντομη παραμονή, το πολύ μέχρι έναν χρόνο.

Κατά τη γνώμη της Πολιάκοβα, οι αρχές αποφασίζουν διαφορετικά σε κάθε περιοχή, όμως συνολικά η Τουρκία επιθυμεί λιγότερους μετανάστες. «Τον Μάιο γίνονται εκλογές στην Τουρκία και είναι σαφές ότι ο πρόεδρος λαμβάνει αποφάσεις που είναι δημοφιλείς στους ψηφοφόρους», λέει.

Όποιος παραμένει στην Τουρκία περισσότερο από το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο κατά την έξοδό του από τη χώρα. Όσοι εισέρχονται στη Ρωσία με αυτοκίνητο θα κληθούν να πληρώσουν διπλά. Ανάλογα με τη διάρκεια της παραμονής, μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα έως και 7.000 δολάρια.

Ιρίνα Τσεβτάγεβα

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα