Τουρκία: Καταδικάζει τη συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ και απειλεί με διακοπή διπλωματικών σχέσεων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Η ιστορία δεν θα ξεχάσει και δεν θα συγχωρέσει ποτέ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την υποκριτική τους συμπεριφορά», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό την πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να αντιδράσει έντονα».

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει την πρεσβεία της Τουρκίας στο Αμπού Ντάμπι και να αναστείλει τους διπλωματικούς δεσμούς με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν καθοριστικό διαμεσολαβητικό ρόλο στη συμφωνία με την οποία, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, το Ισραήλ συναίνεσε να αναστείλει την επέκταση της κυριαρχίας του σε περιοχές της Δυτικής Όχθης τις οποίες συζητούσε να προσαρτήσει.

Η ειρηνευτική συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ, η οποία επιταχύνθηκε πρόσφατα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δηλώσει ότι παραμένουν ισχυρός υποστηρικτής του παλαιστινιακού λαού και εκφράζουν την ελπίδα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τη Γάζα και την ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς επίσης και ότι η συμφωνία θα διατηρήσει τη βιωσιμότητα της λύσης δύο κρατών στη διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι τα ΗΑΕ, με μια μονομερή ενέργεια, προσπαθούν να απομακρυνθούν από το Αραβικό Ειρηνευτικό Σχέδιο (2002) που επεξεργάστηκε ο Αραβικός Σύνδεσμoς. Δεν γίνεται ούτε στο ελάχιστο πιστευτό ότι αυτή η τριμερής διακήρυξη πρέπει να παρουσιάζεται ως υποστηρικτική της παλαιστινιακής υπόθεσης», σημείωσε η Αγκυρα.

Η Τουρκία έχει διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες για σειρά ετών. Το 2010 Ισραηλινοί καταδρομείς σκότωσαν δέκα Τούρκους ακτιβιστές που επιχειρούσαν να παραβιάσουν τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου την εξουσία ασκεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα