Τουρκία & Κατάρ περικυκλώνουν την Ελλάδα: Η Ντόχα χρηματοδοτεί την βάση στην Μισράτα – Ο ύπουλος ρόλος του Βερολίνου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

O Λίβυος αναπληρωτής ΥΠΑΜ Salah Al-Namroush της τουρκόφιλης κυβέρνησης Σάρατζ, υπέγραψε τριμερή συμφωνία με τους ΥΠΑΜ Τουρκίας και Κατάρ, Hulusi Akar και Khaled Al Attiyah αντίστοιχα, για στρατιωτική συνεργασία και αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των πολιτοφυλακών του GNA.

Το Κατάρ μάλιστα συμφώνησε στην άμεση χρηματοδότηση της κατασκευής του τουρκικού ναυστάθμου στην Μισράτα! Έτσι Κατάρ και Τουρκία επιχειρούν την περικύκλωση της Ελλάδας εκ του Νότου κάτι για το οποίο ήδη ενημέρωσε χθες με δημοσίευμά του, το pronews.gr.

O Al-Namroush μετά την συνάντηση με τους ΥΠΑΜ οι οποίοι βρίσκονταν στην λιβυκή πρωτεύουσα για επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι το Κατάρ θα στείλει στην Λιβύη στρατιωτικούς συμβούλους για να εκπαιδεύσουν τις «λιβυκές δυνάμεις» και ότι κάποιοι στρατεύσιμοι θα φιλοξενηθούν σε στρατιωτικές σχολές στο Κατάρ και στην Τουρκία.

«Η λιβυκή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, το Κατάρ και η Τουρκία συμφώνησαν ότι η πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση της χώρας και θα δώσουν την υποστήριξή τους για να ξαναέρθει η σταθερότητα στην Λιβύη» είπε ο Αl-Namroush added.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ Hulusi Akar είπε πως η υποστήριξη της Άγκυρας για τον «νόμιμο GNA στην Λιβύη» θα συνεχιστεί όπως και οι προσπάθειες του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν για μια οριστική κατάπαυση του πυρός και την ενότητα της λιβυκής επικράτειας.

Ο Αkar είπε μετά τις συνομιλίες με τον Καταριανό ομόλογό του ότι και οι δύο χώρες θα προμηθεύσουν όλα τα είδη υποστήριξης στην «νόμιμη κυβέρνηση» στην Λιβύη ώστε «ο λιβυκός λαός να ξανακερδίσει ασφάλεια και σταθερότητα».

Οι τρεις υπουργοί μίλησαν εκτενώς και για την στρατιωτική κατάσταση στην Σύρτη. Η Άγκυρα θέλει οπωσδήποτε την κατάληψή της καθώς τα πετρέλαιά της όσο βρίσκονται υπό την κατοχή του Χαλίφα Χάφταρ τότε αυτός θα μπορεί να προχωρήσει στην ανακήρυξη βιώσιμου ανατολικού λίβυκού κράτους το οποίο θα μπορεί να υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Λιβύη έκανε επίσημη επίσκεψη και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας ο οποίος υποτίθεται πως δεν συναντήθηκε με την τουρκική και την καταριανή αντιπροσωπεία αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως δεν είχαν κάποια κρυφή και μυστική επαφή.

Άλλωστε τι δουλειά είχε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Λιβύη και ειδικά στην συγκεκριμένη ημέρα;

Ο Χάικο Μας υποστήριξε την δημιουργία αποστρατικοποιημένων ζωνών γύρω από την Σύρτη κάτι που επί της ουσίας συμφέρει το καθεστώς της Τρίπολης καθώς έτσι τα έσοδα από τις πετρελαιοπηγές θα «ζουν» την κυβέρνηση Φάρατζ.

«Βλέπουμε μια παραπλανητική ηρεμία στην Λιβύη αυτή την στιγμή. Και οι δύο πλευρές και οι διεθνείς σύμμαχοί τους συνεχίζουν να εξοπλίζουν την χώρα σε μια μαζική κλίμακα και θέτουν προϋποθέσεις για μια κατάπαυση του πυρός» είπε.

Ο Maas, θα πετάξει στα ΗΑΕ όπου περιμένει ένα «θετικό σήμα» από το κράτος του Κόλπου στην Λιβύη δεδομένης της στήριξής του στον Χαλίφα Χάφταρ.

«Μόνο όσοι συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία θα αποτελούν μέρος του μέλλοντος της Λιβύης». Την Ελλάδα όμως το Βερολίνο την έθεσε εκτός από την διάσκεψη προ μηνών για το μέλλον της χώρας.

Φώναξε μέχρι και το Κονγκό!

Σε απάντηση, ο αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, ορκίστηκε να αντιταχθεί στις τουρκικές δυνάμεις και κατηγόρησε την Άγκυρα για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Μέχρι σήμερα, η Λιβύη χωρίζεται μεταξύ δύο κύριων κέντρων εξουσίας, δηλαδή ανάμεσα σ’ ένα εκλεγμένο Κοινοβούλιο στα ανατολικά της χώρας, με την υποστήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, και στην τουρκόφλιλη ισλαμιστική κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ στα δυτικά, με επικεφαλής τον Φ.Σάρατζ ο οποίος φυλετικά είναι Τούρκος.

Δυστυχώς την κυβέρνηση αυτή την έχει αναγνωρίσει και το ελληνικό κράτος κάτι που όπως αποδείχτηκε ήταν μεγάλο σφάλμα.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ypex/906860_toyrkia-katar-perikyklonoyn-tin-ellada-i-ntoha-hrimatodotei-tin-vasi-stin

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα