Τουρκία και Παλαιστίνη «μια ανάσα» από συμφωνία για κοινή ΑΟΖ που «εξαφανίζει» Ελλάδα & Κύπρο – Πρόκληση και προς Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Παλαιστίνη γίνεται η νέα Λιβύη

Νέο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, για το θέμα της συμφωνίας για ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης. 

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει πως έγινε το πρώτο βήμα με την επικύρωση της «Συμφωνίας Ασφάλειας και Συνεργασίας» των δύο πλευρών. 

Μια οριοθέτηση που αν γίνει, καταπατά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ελληνική κυριαρχία («εξαφανίζει» από τον χάρτη την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Ρόδου και του Καστελόριζου) και αγνοεί τελείως την κυπριακή ΑΟΖ.

Η συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης το 2018 τέθηκε σε ισχύ, όπως ανακοινώθηκε μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα. Με αυτήν την κίνηση, έγινε το πρώτο βήμα για την εφαρμογή μιας –παρόμοιας με το τουρκολιβυκό μνημόνιο– συμφωνίας με την Παλαιστίνη. Η Yeni Safak είχε φέρει το θέμα στο προσκήνιο και στις 17 Μαΐου.

Να τονίσουμε πως εάν ανακηρυχθεί μία τέτοια ΑΟΖ η Τουρκία θα μπορεί να στείλει και πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη προς στήριξη των Παλαιστινίων, το ίδιο και οι συμμαχικές χώρες της.

Έτσι απέναντι σε μία τέτοια αντιπαράταξη τα πυρηνικά του Ισραήλ θα ισορροπηθούν από τα πυρηνικά του Πακιστάν.

«Δείχνοντας τη σκληρότερη αντίδραση στο Ισραήλ, το οποίο σκότωσε 232 άτομα στη Γάζα τον περασμένο μήνα, η Τουρκία επικύρωσε επίσης τη Συμφωνία Ασφάλειας και Συνεργασίας που υπέγραψε με την Παλαιστίνη το 2018», αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα.

Ο απόστρατος ναύαρχος και εκ των αρχιτεκτόνων του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί είπε ότι με την «ιστορική» συμφωνία, η Τουρκία έδειξε την υποστήριξή της στην Παλαιστίνη και άνοιξε μια νέα σελίδα.

«Η συνεργασία και οι ασκήσεις που σχεδιάστηκαν να πραγματοποιηθούν στην ακτοφυλακή έθεσαν επίσης τα θεμέλια για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης σχετικά με την οριοθέτηση της περιοχής θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Με άλλα λόγια, αυτή η συμφωνία ήταν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του λιβυκού μοντέλου στην Παλαιστίνη και ένας σημαντικός λίθος μπήκε σε αυτόν τον δρόμο», επεσήμανε ο Γιαϊτζί.

 

 

Και συνέχισε λέγοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα «συμφέρει» όλους (σ.σ. σχεδόν) και πως οι Παλαιστίνιοι είναι πολύ θετικοί στο ενδεχόμενο: «Οι πληροφορίες που λάβαμε από περιφερειακές πηγές είναι ότι οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας θέλουν συμφωνία με την Τουρκία. Θα είναι προς το συμφέρον όλων εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Το Ισραήλ θα αποκτήσει 10 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής και η Αίγυπτος 14 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Με τη συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας, αξιωματικοί επιβολής του νόμου της Παλαιστίνης θα εκπαιδευτούν στην ακαδημία της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της ακτοφυλακής στην Τουρκία. Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα θα πραγματοποιηθούν σε οχήματα, εκπαίδευση, τεχνική βοήθεια και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αύξηση της ικανότητας των παλαιστινιακών δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ο συντονισμός όλων αυτών των δραστηριοτήτων, όπως αναφέρει η Yeni Safak, αποφασίστηκε ο διορισμός εκατέρωθεν συμβούλων και αξιωματικών συνδέσμων.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η συμφωνία είναι κάτι περισσότερο από «συνεργασία ασφάλειας». Με τη συμφωνία, γίνεται το πρώτο βήμα με την Παλαιστίνη, για μια παρόμοια διευθέτηση όπως με τη Λιβύη.

Πλέει στο Αιγαίο το «Tubitak Marmara»

Την ίδια ώρα η το τουρκικό ερευνητικό «Tubitak Marmara» βρίσκεται στο Αιγαίο.

Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής σε περιοχή ανάμεσα στη Σάμο και στη Χίο.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/992043_toyrkia-kai-palaistini-mia-anasa-apo-symfonia-gia-koini-aoz-poy
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα