Τουρκία: Επίσκεψη Σολτς την επόμενη εβδομάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη Daily Sabah.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του κ. Σολτς θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Σημειώνεται ότι επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του Ισραήλ Γιτζάκ Χέρτσογκ. Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα κέρδη για το Ισραήλ και την Τουρκία

Η ανάγκη εξεύρεσης ενδιαμέσων που να μπορούν να μιλήσουν με σχετική αξιοπιστία τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, αλλά και να ανήκουν στην ευρύτερη δυτική αρχιτεκτονική ασφαλείας, έχει αναδείξει τις τελευταίες ημέρες την Τουρκία και το Ισραήλ. Οι ραγδαίες εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η σφοδρότατη αντίδραση της Δύσης εκ των πραγμάτων οδηγούν σε σύγκλιση των περιφερειακών συμφερόντων Τουρκίας και Ισραήλ, δύο χωρών που αφενός διατηρούν σχέσεις με την Ουάσιγκτον (έστω και –στην περίπτωση της Αγκυρας– τραυματισμένες), αφετέρου τα άμεσα εθνικά τους συμφέροντα, εν προκειμένω η κατάσταση στη Συρία, έχουν μετατρέψει τη συνεννόηση με τη Μόσχα σε εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση.

Η Αθήνα παρακολουθεί αυτήν την εκ των συνθηκών προσέγγιση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία και προσαρμόζεται αναλόγως, καθώς ούτε οι διαφορές με την Αγκυρα έχουν εκλείψει λόγω της ουκρανικής κρίσης ούτε όμως και η πολύ στενή συνεργασία με την Ιερουσαλήμ μετέπεσε σε μικρότερης αξίας προτεραιότητα. Δεδομένης της θέσης της Ελλάδας εντός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, οι δυνατότητες ελιγμών είναι πολύ πιο περιορισμένες, κάτι που εκ των πραγμάτων περιπλέκει έτι περαιτέρω τις περιφερειακές δυναμικές.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα