Τουρκία: Απέρριψε πρόσκληση του ΝΑΤΟ για συνομιλίες με Φινλανδία και Σουηδία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Τουρκία απαίτησε συγκεκριμένες προτάσεις από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη προκειμένου να διευθετηθούν οι ανησυχίες της σχετικά με την τρομοκρατία

Η Τουρκία απέρριψε προσκλήσεις του ΝΑΤΟ για να συμμετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες θα είχαν ως στόχο την εξεύρεση λύσης στην αντίθεση που έχει εκφράσει η Άγκυρα στην ένταξη των δύο βορειοευρωπαϊκών χωρών στη Συμμαχία.

Η Τουρκία απαίτησε συγκεκριμένες προτάσεις από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη προκειμένου να διευθετηθούν οι ανησυχίες της σχετικά με την τρομοκρατία προτού συμφωνήσει στη διεξαγωγή συνομιλιών διαμεσολαβητικού χαρακτήρα, όπως αναφέρουν τρεις πηγές με γνώση του θέματος. Κατά συνέπεια, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είναι αναγκασμένοι να κάνουν προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας μέσω διμερών συνομιλιών με την κάθε χώρα.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, με τους ηγέτες της Συμμαχίας να αναφέρουν ότι ανέμεναν τα αιτήματα αυτά να περάσουν το πρώτο στάδιο έγκρισης εντός δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, οι ενστάσεις της Τουρκίας οδήγησαν σε πάγωμα της διαδικασίας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να αποκαλεί τις δύο αυτές χώρες «εκκολαπτήρια» τρομοκρατών.

Η Τουρκία αναμένει «γραπτή απάντηση»

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει μια «γραπτή απάντηση» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία προτού άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

«Διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (…) Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σήμερα Τετάρτη.

Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για αυτά τα αιτήματα, ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν αφορούν μόνο «μια αλλαγή νόμων» των δύο σκανδιναβικών χωρών, σε μια αναφορά στη Σουηδία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη νομοθεσία της όσον αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι με τη μορφή ενός νόμου ή άλλη» πρόσθεσε ο κ.Τσαβούσογλου.

Με πληροφορίες από Financial Times

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα