Τουρκία – Αίγυπτος: Διερευνητικές στο Κάιρο με στόχο την «ομαλοποίηση των σχέσεων»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Διερευνητικές συνομιλίες» θα πραγματοποιήσουν από αύριο, Τετάρτη, στο Κάιρο αντιπροσωπείες της Αιγύπτου και της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, επιχειρώντας να θέσουν τέλος σε μια «ψυχρή» περίοδο μεταξύ τους, τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Οι επαφές θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη και θα επικεντρωθούν, όπως τονίζεται, «στα απαραίτητα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, εντός και του περιφερειακού πλαισίου».

Την Αγκυρα αναμένεται να εκπροσωπήσει στο Κάιρο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ.

Η Τουρκία εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει εντείνει τις «επιθέσεις φιλίας» προς την Αίγυπτο, μετά από χρόνια «πάγου» μεταξύ των δύο πλευρών, που είχε προκληθεί από την ανατροπή, το 2013, του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ηγετικού στελέχους των Αδελφών Μουσουλμάνων, που διατηρούσε στενές επαφές με την Άγκυρα.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια στο κάδρο της αντιπαράθεσης έχουν προστεθεί και άλλα ζητήματα, όπως οι διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και ο εμφύλιος στη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα.

Πρόσφατα το ενδεχόμενο διμερών συνομιλιών είχε προαναγγείλει, πάντως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρότι, όπως τόνισε, η Τουρκία παραμένει αντίθετη στον χαρακτηρισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων ως «τρομοκρατών» από την Αίγυπτο.

με πληροφορίες από Reuters, alarabiya, Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα