Τα τελευταία χρόνια, η Άγκυρα έχει μετατοπίσει τη στρατηγική της εστίαση προς την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της ως κύριο συστατικό της εξωτερικής της πολιτικής.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε αμυντικά έργα όχι μόνο ενίσχυσε την εθνική της ασφάλεια, αλλά την κατέστησε σημαντικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά όπλων.

Αυτή η σκόπιμη αλλαγή προτεραιοτήτων αντανακλά τη φιλοδοξία της Άγκυρας να επιβληθεί στη διεθνή σκηνή, μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή της από ξένους αμυντικούς προμηθευτές.

Υπάρχει επίσης ένα άλλο γεγονός που μπορεί να είναι τουλάχιστον εξίσου πολύτιμο με τη στρατιωτική διάσταση της επιχείρησης, και ίσως και να την υπερβαίνει σε ορισμένους τομείς.

Τα στρατιωτικά συστήματα και οι πλατφόρμες που παράγονται με τοπικούς και εθνικούς πόρους έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δύναμη επιρροής της Άγκυρας. Πιο συγκεκριμένα, η εμφάνιση προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας στο προσκήνιο την καθιστά εργαλείο χάραξης εξωτερικής πολιτικής.

Επιπλέον, η εστίαση της Άγκυρας σε έργα αμυντικής βιομηχανίας δεν υποκινείται μόνο από λόγους εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, αλλά στοχεύει στην τόνωση της οικονομίας της και την αύξηση των εξαγωγών.

 Η Τουρκία έχει βάλει στόχο να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς άμυνας στον κόσμο

Αναπτύσσοντας αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση από διάφορες χώρες που αναζητούν αξιόπιστο και προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, όταν η χώρα άρχισε να αναπτύσσει εγχώριες αμυντικές ικανότητες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έχει επιταχύνει πολύ τις προσπάθειές της ξεκινώντας φιλόδοξα έργα που στοχεύουν στην ενίσχυση της στρατιωτικής της αυτάρκειας.

Τους τελευταίους μήνες, γίναμε μάρτυρες της Τουρκίας να λανσάρει πολλά προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας, ξεκινώντας από τις δοκιμές διαδρόμου του εθνικού μαχητικού πέμπτης γενιάς «Kaan», περνώντας από τις δοκιμές των μη επανδρωμένων «Kizil Elma» και «Phoenix-3». μαχητικά, και άλλων δοκιμών πυραυλικών συστημάτων και άλλων χερσαίων και θαλάσσιων συστημάτων.

Σε προηγούμενες αναφορές – γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- εξετάσαμε πολλά από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις στρατιωτικές τεχνολογίες των προαναφερθέντων πλατφορμών.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε στην αρχή της έκθεσης, αυτή τη φορά θα δούμε ένα διαφορετικό σημείο της διαδικασίας και θα αναζητήσουμε απάντηση στο ερώτημα πώς αυτές οι εξελίξεις μπορούν να συμβάλουν στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας.

Για να βρει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, το «TRT Haber» μίλησε με τον ειδικό σε θέματα αμυντικής πολιτικής Άρντα Μεβλούτογλου.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ αμυντικών προϊόντων και εξωτερικής πολιτικής;

Ο Μεβλούτογλου ξεκινά ορίζοντας ότι τα οπλικά συστήματα έχουν πολιτικές και στρατηγικές αξίες που αυξάνονται ανάλογα με τις αποστολές, την πολυπλοκότητα και το κόστος τους. Οι πλατφόρμες που περιέχουν προηγμένη και πολύπλοκη τεχνολογία και απαιτούν εκτεταμένη εκπαίδευση και επενδύσεις για εγκατάσταση, συντήρηση και χρήση μπορούν να επιτελούν πολύ διαφορετικές λειτουργίες στις διεθνείς σχέσεις.

Αν και ακούμε συχνά για εναέριες πλατφόρμες τον τελευταίο καιρό, ο Μεβλούτογλου πιστεύει ότι το αεροπλανοφόρο TCG Anadolu είναι ένα καλό παράδειγμα.

«Το TCG Anadolu είναι ένα είδος πλωτής στρατιωτικής βάσης και εκτός από τον πόλεμο και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα μπορεί επίσης να εκτελεί καθήκοντα όπως η παροχή βοήθειας σε καταστάσεις όπως φυσικές καταστροφές, η εκκένωση τραυματιών ή επιζώντων και η υπηρεσία πλωτού νοσοκομείου», λέει.

Και προσθέτει, «Η χρήση του ως σκάφους διοίκησης/ελέγχου με τη συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις που διεξάγονται υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών ή του ΝΑΤΟ σε στρατιωτική κλίμακα θα είναι χρήσιμη για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της προβολής της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή στην αντιμετώπιση καταστροφών και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα είναι χρήσιμο ως εργαλείο για τη δημόσια διπλωματία.

Με το παράδειγμα της TCG Anadolu, ο Άρντα Μεβλούτογλου αντιμετωπίζει το ζήτημα της χρήσης της αμυντικής βιομηχανίας ως στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής.

Σημειώνει ότι η «επιχειρησιακή ανεξαρτησία» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει αυξηθεί με τη χρήση προηγμένων συστημάτων που αναπτύχθηκε από την εθνική αμυντική βιομηχανία και την επιτυχία της στον τομέα των επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε, «Η αύξηση της επιχειρησιακής ανεξαρτησίας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής αυτονομίας της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης. Έχουμε δει τη σημασία αυτού του ζητήματος πολλές φορές μέσω σιωπηρών και ρητών απαγορεύσεων και όρων χρήσης ή διάδοσης στις πωλήσεις όπλων. Η επιχειρησιακή ανεξαρτησία είναι απαραίτητη για την επιβίωση και την εφαρμογή μιας πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής».

«Σε μια γεωγραφική περιοχή που περιβάλλεται από κρίσεις. Από αυτή την άποψη, η εθνική αμυντική βιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής».

Μπορούν οι παραγωγικές πλατφόρμες να κερδίσουν νέους συμμάχους;

Η επιθυμία της Τουρκίας να παράγει πολεμικά αεροσκάφη με εγχώριους και εθνικούς πόρους είναι πολύ πολύτιμη, σύμφωνα με τον Μεβλούτογλου, ο οποίος είπε:

«Το μαχητικό Kaan βρίσκεται στην αρχή του δρόμου και υπάρχει πολύς δρόμος. Έχουμε δει παρόμοια διαδικασία στη διαδικασία Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα, που έδωσαν ένα πολύ καλό τεστ σε τιμή και απόδοση, όχι μόνο ενίσχυσε τη θέση της Άγκυρας στο διπλωματικό τραπέζι, αλλά άνοιξε και νέες πόρτες σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.

Ο Μεβλούτογλου συνεχίζει: «Το κόστος και οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της νέας γενιάς πολεμικών εναέριων πλατφορμών είναι πολύ υψηλοί. Για το λόγο αυτό, σχεδόν όλες οι χώρες που υλοποιούν έργα στον τομέα αυτό στρέφονται τώρα σε μοντέλα διεθνούς συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα».

Πρόσθεσε: «Μια ισχυρή, προβλέψιμη και σταθερή σχέση μεταξύ των χωρών είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της συνεργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, ο επιμερισμός του μεριδίου κόστους και εργασίας σε ένα έργο δεν είναι απλώς ένα βιομηχανικό ζήτημα, τα μακροπρόθεσμα σύνθετα έργα μπορούν μόνο να υλοποιείται μέσω στενής επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Το επίπεδο της στρατιωτικής και πολιτικής γραφειοκρατίας, της βιομηχανίας, του ακαδημαϊκού και ακόμη και των κοινωνικών κύκλων… Από εδώ φτάνουμε σε μια άλλη στρατηγική αξία στην εξωτερική πολιτική των μεγάλων έργων που εκτελεί, επίσης, η τουρκική αμυντική βιομηχανία».

Ο Μεβλούτογλου κατέληξε: «Με την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής-βιομηχανικής συνεργασίας, η σφαίρα επιρροής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής μπορεί να επεκταθεί και να εμβαθύνει. επίσης συνολικά με διπλωματικές, οικονομικές, βιομηχανικές και πολιτιστικές διαστάσεις».

The Hellenic Information Team

Τουρκία:«Η διαμόρφωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από τα αμυντικά προϊόντα»