Τον «κούρεψαν» με την… ψιλή: Για δάνειο 2 εκατ. ο Παπαθανάσης πλήρωσε 50.000 ευρώ και καθάρισε

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σκάνδαλο μεγατόνων για το επίμαχο δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάση, και το «κούρεμα» από την τράπεζα.

Οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος για το μη εξυπηρετούμενο δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, μιας και – όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (26/03) – πέτυχε κούρεμα των οφειλών του προς την τράπεζα της Eurobank κατά 96,5%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του «Documento», ο Νίκος Παπαθανάσης όφειλε 1.458.548,29 ευρώ, από το 2015, λόγω της σύμβασης ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού που είχε υπογράψει ως εγγυητής. Έτσι, με τους τόκους υπερημερίας, το συνολικό οφειλόμενο ποσό είχε φτάσει στα 2,065 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης που τον καταδίκασε για καταδολίευση δανειστών, ο Νίκος Παπαθανάσης πέτυχε διακανονισμό ώστε να καταβάλει μόνο 50.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσοστό του «κουρέματος» αγγίζει το 97,53% εάν προστεθούν οι τόκοι υπερημερίας από το 2015 έως το 2020 που εκδόθηκε η πρωτόδικη απόφαση.

Εκτός όλων αυτών, η Eurobank που είναι η τράπεζα με την οποία ο Νίκος Παπαθανάσης έκανε τον διακανονισμό, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Με άλλα λόγια, η τράπεζα καλείται να απαντήσει «πώς κάνει τέτοια “κουρέματα” στον εξωκοινοβουλευτικό αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, όταν εμφανίζεται ιδιαίτερα άκαμπτη στις διαπραγματεύσεις και προχωρά σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς με τους “κόκκινους δανειολήπτες”, οι οποίοι αγωνιούν να σώσουν την πρώτη κατοικία τους;».

Η αμηχανία του Παπαθανάση

Πάντως, σε σχετική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, το Σάββατο (25/03), ο Νίκος Παπαθανάσης έκανε λόγο για «ψεύδη» και υποστήριξε ότι «δεν χρωστάω τίποτα στο Δημόσιο», ότι «δεν έχω ποτέ καταδικαστεί» και ότι «δεν έχω πάρει κανένα δάνειο, το δάνειο που έχω πάρει για το σπίτι μου, το εξυπηρετώ κανονικά».

Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων πρόσθεσε: «Είμαι εγγυητής σε εταιρεία, στην οποία ήμουν μικρομέτοχος και από την οποία αποχώρησα το 2005. Μετά, η τράπεζα πήρε ακίνητα της εταιρείας και ήθελε να κάνει ανάκληση της γονικής παροχής, η οποία έκλεισε με την έφεση που έκανα. Δεν καταδικάστηκα, δεν τελεσιδίκησε. Παραμένω υπεύθυνος για την εγγύηση, δεν γνωρίζω τίποτα για το δάνειο, γιατί δεν έχω σχέση με την εταιρεία.

Επίσης, σε σχετικό ερώτημα, ο Νίκος Παπαθανάσης απάντησε πως «αν η εταιρεία δεν εξυπηρετήσει το δάνειο, θα το εξυπηρετήσω εγώ». Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε: «Δεν γνωρίζω, όμως, τι κάνει η εταιρεία και τι χειρισμούς κάνει με την τράπεζα. Είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία, ένας από τους μετόχους έχει πεθάνει».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Επρόκειτο για εταιρεία κατασκευαστική, που πήρε το δάνειο για ανάπτυξη, το οποίο δόθηκε με κάλυψη 120%. […] Σε ανύποπτο χρόνο ήρθε η τράπεζα, ύστερα από πέντε χρόνια, να αμφισβητήσει τη γονική παροχή». Ερωτηθείς αν δέχθηκε όχληση από την τράπεζα για το υπόλοιπο του δανείου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων απάντησε: «Ξέρω ότι εκπλειστηριάστηκαν ακίνητα, υπάρχει ένα υπόλοιπο ποσό και αν δεν πληρωθεί το ποσό, θα το πληρώσω εγώ. Παραμένω υπεύθυνος για το συγκεκριμένο δάνειο. Μου είπαν ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο, αυτοί μου είπαν ότι είμαι εγγυητής σε όλο το ποσό, στα 1,8 εκατ. ευρώ».

Φέρεται να μεταβίβασε την περιουσία του για να γλιτώσει από τις δανειακές υποχρεώσεις

Με δόλιο τρόπο επιχείρησε ο Νίκος Παπαθανάσης να γλιτώσει από τις δανειακές του υποχρεώσεις, όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή (24/03), από το «Documento». Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος έχει στο χαρτοφυλάκιό του τις ιδιωτικές επενδύσεις, φαίνεται πως αρνήθηκε να πληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ στην Eurobank, μεταβιβάζοντας την ακίνητη περιουσία του στα παιδιά του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, απαλλαγμένος από την περιουσία του και θέλοντας να παρουσιαστεί ως «μη έχων», στις 25 Ιουλίου του 2019 ήρθε αντιμέτωπος με την ενεργοποίηση της διαδικασίας κατάσχεσης εις χείρας τρίτου για ποσό που αγγίζει τα 322.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Παπαθανάσης χρωστάει 51.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ με την διαδικασία ηλεκτρονικής κατάσχεσης σε βάρος του να είναι ενεργή ήδη από τις 29 Μαΐου 2018.

Όπως δείχνουν οι αποκαλύψεις, ήδη από το 2020 έχει δικαιωθεί εν μέρει η Eurobank, καταδικάζοντας τον Νίκο Παπαθανάση για καταδολίευση δανειστών, αφού ακολούθησε την πρακτική της δόλιας μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας για να γλιτώσει την αποπληρωμή του δανείου του.

Εδώ και τρία χρόνια, λοιπόν, η τύχη της υπόθεσης παραμένει στο άγνωστο, με τα ερωτήματα που δημιουργούνται να είναι ανυποχώρητα.

  • Υπήρξαν ρυθμίσεις για το χρέος ή έχει χαθεί στα «κιτάπια» της Δικαιοσύνης;
  • Παρενέβη η κυβέρνηση για να τον «σώσει» από τις πράξεις του με γενναιόδωρο κούρεμα του δανείου;

Η περιουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, που έχει μεταβιβαστεί στα παιδιά του «στέκει» ακέραια μέχρι τώρα με όλη την υπόθεση να βρίσκεται στα «άγραφα», την στιγμή που τα σπίτια οικογενειών βγαίνουν στο σφυρί για πολύ μικρότερα ποσά.

Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξέδωσε πύρινες ανακοινώσεις για το ζήτημα με το δάνειο του Νίκου Παπαθανάση την Παρασκευή (24/03), απαιτώντας ξεκάθαρες απαντήσεις.

Χαρακτηριστικά, στην πρώτη ανακοίνωσή του την Παρασκευή (24/03), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε: «Ενώ χιλιάδες δανειολήπτες ζουν καθημερινά την αγωνία για την πρώτη κατοικία τους και περιπέτειες με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, οι μπαταχτσήδες υπουργοί του κ. Μητσοτάκη προκαλούν με τα χρέη τους και κανείς δεν τους ζητάει να πληρώσουν. Όπως αποκαλύπτει το “Documento”, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, κ. Παπαθανάσης, όχι μόνο χρωστά 1,45 εκατ. ευρώ σε τράπεζα, αλλά έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για καταδολίευση δανειστών, διότι μεταβίβασε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του στη σύζυγο και στα παιδιά του, προκειμένου και να μην πληρώσει και να μην χάσει την περιουσία του».

Ακόμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρόσθεσε: «Από τις αποκαλύψεις προκύπτουν καίρια ερωτήματα: Πώς γίνεται μετά τη δικαστική απόφαση να μην έχει γίνει καμία διαδικασία ούτε έφεσης, αλλά ούτε και πλειστηριασμού ή κατάσχεσης; Τα χρέη του κ. Παπαθανάση παραμένουν στην τράπεζα ή έχουν πουληθεί σε fund και μάλιστα με εγγύηση του Δημοσίου; Το δάνειο του κ. Παπαθανάση παραμένει ως έχει ή “κουρεύτηκε” για να μην χάσει την περιουσία του;
Και τέλος, μία ερώτηση για τον κ. Μητσοτάκη: Θα κρατήσει στα ψηφοδέλτια του κόμματος των Πάτσηδων τον στρατηγικό κακοπληρωτή κ. Παπαθανάση;».

 

 

Σε νεότερη ανακοίνωσή του, την ίδια ημέρα (24/03), ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διερωτήθηκε «Με τι ποσό ήρθε σε συμβιβασμό ο Νίκος Παπαθανάσης με την τράπεζα για χρέη 1,8 εκατ ευρώ;».

Ειδικότερα, η Κουμουνδούρου σημείωσε: «Ο κ. Παπαθανάσης ομολογεί ότι πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη. Χιλιάδες δανειολήπτες και εγγυητές χάνουν τα σπίτια τους και ο ίδιος ως υπουργός κομπάζει πως ήρθε σε συμβιβασμό με την τράπεζα, αφού πρώτα έχασε το δικαστήριο με την τράπεζα για δόλια μεταβίβαση της περιουσίας του. Μετά την απάντηση του, πάντως, τα ερωτήματα παραμένουν: Σε τι ακριβώς συμβιβασμό ήρθε με την τράπεζα και τι ποσό κατέβαλε; Έγινε “κούρεμα” στις οφειλές του ύψους 1,8 εκατ. ευρώ; Μπορούν άραγε οι χιλιάδες απελπισμένοι δανειολήπτες να έχουν τον ίδιο συμβιβασμό και μεταχείριση από τις τράπεζες η είναι μόνο για υπουργούς του κ. Μητσοτάκη;».

 

 

Η αρχική απάντηση του Παπαθανάση στο δημοσίευμα και στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, απάντησε την Παρασκευή (24/03) τόσο στο δημοσίευμα του «Documento» όσο και στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κάνοντας λόγο για «αφήγημα δολοφονίας χαρακτήρα».

Συγκεκριμένα, στην απάντησή του, ο Νίκος Παπαθανάσης επεσήμανε: «Για μια ακόμη φορά συνεχίζεται η αθλιότητα του “Documento” και υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώντας να χτίσει ένα ακόμα αφήγημα δολοφονίας χαρακτήρα, χρησιμοποιεί στοιχεία που αφορούν στη μεταβίβαση ακινήτου ενός γονέα στα τρία του παιδιά πριν από δεκατρία χρόνια. Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά σε γονική παροχή στα τρία μου παιδιά, το 2010, του 50% του διαμερίσματός μας. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα είχε αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο, φέρει δε υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου μέχρι και σήμερα, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά. Το δάνειο των 1,8 εκατ. ευρώ που επικαλείται το “Documento”, δεν αφορά σε δάνειο προσωπικό μου, αλλά εταιρικό δάνειο του 2005 και στο οποίο μπήκα ως εγγυητής. Το εν λόγω εταιρικό δάνειο χορηγήθηκε σε εταιρεία, από τη διοίκηση της οποίας και από το διοικητικό συμβούλιο έχω αποχωρήσει εδώ και δεκαοκτώ χρόνια».

Εν συνεχεία, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ουδέποτε έχω καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα και ουδέποτε κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βάρος μου για την συγκεκριμένη υπόθεση, όπως ψευδώς αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ψευδές είναι, επίσης, το ότι οφείλω σε ασφαλιστικά Ταμεία. Δεν έχω καμία οφειλή σε ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο. Τέλος, να ενημερώσω τον ΣΥΡΙΖΑ ότι για την εν λόγω οφειλή δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αποποίηση της εγγυητικής μου ευθύνης. Σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη αγωγή, ασκήθηκε έφεση και έχει επέλθει συμβιβασμός λαμβάνοντας και υπόψη το υφιστάμενο στεγαστικό δάνειο, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, εξυπηρετείται κανονικά».

https://www.ieidiseis.gr/politiki/190803/ton-koyrepsan-me-tin-psili-gia-daneio-2-ekat-o-papathanasis-plirose-50-000-evro-kai-katharise

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα