Τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F16 ενέκρινε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σπύρος Σιδέρης

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ θα μπορούσε να στείλει την κοινοποίηση για την επίσημη πώληση, η οποία περιλαμβάνει ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, ήδη από σήμερα Δευτέρα, ανέφεραν οι πηγές.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πώληση στην Τουρκία κιτ εκσυγχρονισμού για το σύστημα τακτικής ζεύξης δεδομένων (TDL) Link-16, γνωστό και ως «σύστημα διανομής πολλαπλών πληροφοριών», με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των επικοινωνιακών δυνατοτήτων των υφιστάμενων μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Πηγές ενημέρωσαν τον ανταποκριτή του Πρακτορείου Anadolu ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέφερε επίσημα στο Κογκρέσο την απόφασή του για την πώληση κιτ εκσυγχρονισμού για το δίκτυο τακτικής ζεύξης δεδομένων Link-16, το σύστημα επικοινωνίας των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη δήλωση από την Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια, η οποία κοινοποίησε στο Κογκρέσο την επίσημη απόφαση των ΗΠΑ για την πώληση όπλων, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφάλισε ο ανταποκριτής του ΑΑ, το πακέτο πωλήσεων περιλαμβάνει συστήματα αυτόματης αποφυγής σύγκρουσης, καθώς και συναφή εξοπλισμό και μηχανική υποστήριξη για την αναβάθμιση του τακτικού συστήματος ζεύξης δεδομένων Link-16 των υφιστάμενων F-16 στο επίπεδο «Block Upgrade-2».

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης του Υπουργείου εντός 15 εργάσιμων ημερών για εγκρίσεις πωλήσεων σε μέλη του ΝΑΤΟ και 30 εργάσιμων ημερών σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως συνηθίζεται, κοινοποιεί ανεπίσημα τα σχέδια πωλήσεων στο Κογκρέσο και προβαίνει στην επίσημη κοινοποίηση μετά την ανατροφοδότηση που λαμβάνει.

Σύμφωνα με το Reuters η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πρόκειται να προχωρήσει στην πώληση ενός μικρού πακέτου εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, αφού οι επικεφαλής των επιτροπών του αμερικανικού Κογκρέσου έδωσαν άτυπη έγκριση για την πώληση, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να στείλει την κοινοποίηση για την επίσημη πώληση, η οποία περιλαμβάνει ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, ήδη από τη Δευτέρα, ανέφεραν οι πηγές.

Το Link-16, επίσης γνωστό ως tactical data link (TDL), είναι ένα στρατιωτικό ραδιοδίκτυο που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ και τις συμμαχικές χώρες.

Το δίκτυο αυτό παρέχει τακτική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), πλοίων και στρατευμάτων στην ξηρά.

Το Link-16 είναι γνωστό για την υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, την αυτόματη ανανέωση δεδομένων, τη δυναμική δρομολόγηση και την ευρεία κάλυψη. Η δυνατότητα αυτή προσφέρει μια σειρά από τρόπους επικοινωνίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αεράμυνα, την αεροπορική επίθεση, τον ναυτικό πόλεμο και άλλες τακτικές επιχειρήσεις.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα