1.-Σκύλος που γαυγίζει δεν δαγκώνει, λέει ο λαός. Η Τουρκία δεν έχει αυτήν την στιγμή τη δυνατότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. Προσπαθεί δια των απειλών και του ψυχολογικού πολέμου να φοβίσει την Αθήνα για υποχωρήσεις. Ελπίζω η τακτική της να έγινε αντιληπτή και να μην υπάρξει υποχώρηση στις πιέσεις της.

2.-Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες πειστικής απειλής κατά της Ελλάδας. Όπως η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες πειστικής αποτροπής.

3.-Δεν ξέρω αν στο ελληνικό επιτελείο σκέφτονται τον τρόπο διεξαγωγής των μαχών τα επόμενα χρόνια. Πάντως, όπως λένε έμπειροι ε.α. στρατηγοί, όπως δείχνει και ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η τακτική που ξεδιπλώνει η Τουρκία, οι επόμενοι πόλεμοι θα είναι πόλεμοι εξ αποστάσεως. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων θα διεξάγεται εξ αποστάσεως, οι στρατιώτες δεν θα έρχονται σε άμεση επαφή αλλά στο τελικό δια ταύτα η άμεση αντιπαράθεση στο πεδίο θα είναι αναγκαστική. Έδαφος δεν καταλαμβάνεται και δεν θεωρείται εθνική κυριαρχία αν δεν το πατήσει στρατιώτης.

4.-έχοντας αυτά υπόψη η Τουρκία προετοιμάζεται για πυραυλικό πόλεμο. Η προχθεσινή δοκιμή αυτό το μήνυμα στέλνει ανεξαρτήτως αν έγινε για ψυχολογικούς λόγους.

5.-Το σχέδιο της Τουρκίας είναι να μπορεί να πλήξει ελληνικούς στόχους με πυραύλους χωρίς να μπορεί να ανταποδώσει η Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο αν αυτήν την στιγμή η Τουρκία έχει την δυνατότητα πυραυλικής επίθεσης κατά της Ελλάδας. Αν την έχει η Ελλάδα μπορεί να ανταποδώσει χτυπήματα με την εμβέλεια των πυραύλων των Ραφάλ και του πυροβολικού που έχει στα νησιά.

6.-Γι αυτό θα ήταν τραγωδία η υποχώρηση στο τουρκικό αίτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Η Τουρκία θέλει να καταστήσει αδύναμη την Ελλάδα να πλήξει στόχους της από τα νησιά με την μικρή, σχετικά, εμβέλεια των ελληνικών όπλων τα οποία καθίστανται ανενεργά, από τον χερσαίο ελληνικό χώρο.

7.-Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται τον πυραυλικό πόλεμο.

8.– Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να τύχει προσοχής είναι η χθεσινή δήλωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ ότι η Ουάσιγκτον διαφωνεί με την πρόταση Πούτιν στον Ερντογάν να καταστεί η Τουρκία κόμβος φυσικού αερίου. Η λογική της πρότασης Πούτιν είναι να αγοράζει η Τουρκία φθηνά αέριο από τη Ρωσία και να το προωθεί στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως τουρκικό ώστε να παρακάμπτονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Όπως έγραψε ο τούρκος πρέσβης Ναμίκ Ταν η ρωσική πρόταση αποβλέπει να μην καταστεί η Τουρκία κόμβος φυσικού αερίου με δυτική συναίνεση. Τι υπονοεί ο κ. πρέσβης; Ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει κόμβος αερίου αλλά της δύσης, όχι της Ρωσίας. Ο Ερντογάν μπορεί να αξιοποιήσει την ρωσική πρόταση για να ζητήσει από τις ΗΠΑ τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου να διέλθουν από την Τουρκία προς την Ευρώπη αν και γι αυτό δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια δεδομένου ότι ο αμερικανικός ενεργειακός χάρτης της περιοχής ο οποίος αποδίδεται στον αξιωματούχο του State Department Άμος Χοχστάιν, τον διαμεσολαβητή της Συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου, προβλέπει αγωγό μέσω Τουρκίας.

9.– Ο Ιταλός πολιτικός, πρέσβης, πρώην διπλωμάτης του ΝΑΤΟ και πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Stefano Pontecorvo, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό «Formichi», που αναδημοσιεύει η λιβυκή ιστοσελίδα alsaaa24, ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία παρά τις διαφορές.

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού ρώτησε αν «η Τουρκία έχει στρατηγικό ρόλο όσον αφορά την επιρροή της στη Λιβύη και τώρα από την άποψη του φυσικού αερίου και αν ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed είνι κατάλληλος για την Ιταλία για να πάρει την απάντηση με τον μεγαλοϊδεατισμό που διακρίνει τους Ιταλούς ότι είναι μεγάλη δύναμη. Ο Stefano Pontecorvo σχολίασε: «Νομίζω ότι ο EastMed είναι το κλειδί για εμάς. Η Τουρκία είναι μια κεντρική χώρα, αλλά οι μεγάλες χώρες δεν έχουν αποκλειστικές σχέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το να έχει η Ιταλία άριστες σχέσεις με την Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει άριστες σχέσεις με την Τουρκία». Το παιχνίδι «παίζεται» πολύ κάτω από το τραπέζι και φαντάζομαι το έχει υπόψη η ελληνική κυβέρνηση.

10.-Το δημοσιογραφικό δίκτυο Γερμανία RND παραθέτει σχόλιο, το οποίο αναπαράγει η Deutsche Welle σύμφωνα με το οποίο «με αφορμή τις απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα η παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, μιας και αυτά θα μετατόπιζαν την ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Άγκυρας».

Η απόκτηση γερμανικών υποβρυχίων από την Τουρκία ανατρέπει την σημερινή ισορροπία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και το ελληνικό ΥΠΕΞ θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις ρωγμές και τους προβληματισμούς που υπάρχουν στην Γερμανία ώστε η παράδοση να μην γίνει, τουλάχιστον, τα επόμενα χρόνια μέχρι η Ελλάδα αποκτήσει τους εξοπλισμούς που έχει παραγγείλει.

ΠΗΓΉ Μακεδονία