ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΙΝΔΟΕΙΡΗΝΙΚΟ.- Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ- ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΔΡΩΝΤΕΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι πολλές πραγματικότητες του Ινδο-Ειρηνικού. Σύνοψη του συνεδρίου CREIP

Shuangsheng ZHAO

26 Οκτωβρίου 2023

Ο Shuangsheng Zhao είναι διδακτορικός φοιτητής στις Γεωγραφικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Laval (Κεμπέκ, Καναδάς). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Γεωπολιτική από το Πανεπιστήμιο Paris VIII. Το τρέχον ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στην κινεζική επιρροή στα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη γεωπολιτική του Ινδο-Ειρηνικού, τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων και τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού. Μιλάει κινέζικα, γαλλικά, αγγλικά και κορεάτικα.

Μπορείτε να μάθετε τα βασικά μιας εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Κεμπέκ σχετικά με τον Ινδο-Ειρηνικό.

Πράγματι, ακολουθεί η άνευ προηγουμένου σύνοψη ενός υβριδικού συνεδρίου που διοργανώθηκε στον Καναδά από την Έδρα Έρευνας στις Σπουδές Ινδο-Ειρηνικού στο Πανεπιστήμιο Laval (CREIP), στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2023, Pavillon La Laurentienne.

Πολλές δεκάδες ομιλητές για αυτό το σημαντικό θέμα για το οποίο η Γαλλία ενδιαφέρεται εδώ και αρκετά χρόνια. Όλα τα ονόματα των ομιλητών θα τα βρείτε στο κάτω μέρος της περίληψης, κάτι που θα σας βοηθήσει επίσης να γνωρίσετε μέρος της επιστημονικής κοινότητας που ενδιαφέρεται για αυτό το βασικό θέμα. Αυτό θα σας επιτρέψει να πραγματοποιήσετε αποτελεσματική βιβλιογραφική έρευνα.

Πλουραλισμός της έννοιας Ινδο-Ειρηνικού

Ο Frédéric Lasserre ξεκινά αυτό το συνέδριο βάζοντας στο πλαίσιο την εμφάνιση της έννοιας Ινδο-Ειρηνικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η έννοια χαρακτηρίζεται από μεταβλητή γεωμετρία ανάλογα με τους διαφορετικούς παράγοντες. Πράγματι, προσδιορίζει τρεις τύπους οραμάτων: ένα προβολικό και κανονιστικό όραμα, που υιοθετείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, το οποίο δίνει έμφαση στις κοινές ιδέες και αξίες. Αντίθετα, ένα όραμα χωρίς αποκλεισμούς, που προωθείται από χώρες όπως η Ινδονησία και η Ινδία, ενθαρρύνει την περιφερειακή συνεργασία. Τέλος, ένα μικτό όραμα συνδυάζει τόσο την προβολή επιρροής όσο και τον διάλογο, όπως κάνουν η Αυστραλία και η Γαλλία. Τονίζει ότι, παρά τους πολλαπλούς ορισμούς που προτείνουν οι διάφοροι παράγοντες, όλοι επικεντρώνονται στη θαλάσσια Ασία, που περιλαμβάνει τα δυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού και τα ανατολικά του Ινδικού Ωκεανού, που αποτελεί την καρδιά της νέας περιοχής Ινδο-Ειρηνικού.

Ωστόσο, όλοι αυτοί οι παράγοντες μοιράζονται μια κοινή ανησυχία για την πολιτική και στρατιωτική άνοδο της Κίνας, αν και οι απαντήσεις τους διαφέρουν.

Συμπερασματικά, συζητά τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της ποικιλίας προοπτικών, σε οικονομικό, πολιτικό και επίπεδο ασφάλειας, σε έναν Ινδο-Ειρηνικό που επί του παρόντος στερείται συνοχής.

Frédéric Lasserre
Κάτοχος της Έδρας Έρευνας στις Σπουδές Ινδο-Ειρηνικού στο Πανεπιστήμιο Laval (CREIP), Κεμπέκ, Καναδάς

Σινο-αμερικανικός ανταγωνισμός στον Ινδο-Ειρηνικό

Ο Jean-Pierre Cabestan υποστηρίζει ότι η Κίνα ευνοεί τη χρήση του όρου Ασία-Ειρηνικός και όχι την έννοια του Ινδο-Ειρηνικού λόγω του λιγότερο στρατηγικού και περισσότερο γεωγραφικού χαρακτήρα του.

Αυτή η προτίμηση πηγάζει από το γεγονός ότι ο όρος Ινδο-Ειρηνικός συνδέεται συχνά με πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Παραδόξως, ορισμένα στοιχεία της κινεζικής προπαγάνδας έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο Ινδο-Ειρηνικός πιο συχνά από τον Ασία-Ειρηνικός για να αμφισβητήσουν την προηγούμενη έννοια, όπως έχει παρατηρήσει η Olga V. Alexeeva.

Ο Jean-Pierre Cabestan προσθέτει ότι οι συζητήσεις για τον Ινδο-Ειρηνικό, που προέρχονται από την κινεζική κυβέρνηση ή την ακαδημαϊκή κοινότητα, έχουν σταδιακά εξελιχθεί από μια συγκρατημένη προσέγγιση σε μια πιο κριτική προσέγγιση με την πάροδο του χρόνου. Αυτός ο μετασχηματισμός μπορεί να αποδοθεί εν μέρει σε ανησυχίες για την ασφάλεια στη θάλασσα, οι οποίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εισαγωγές ενέργειας και στα έργα New Silk Roads της Κίνας.

Για να ξεφύγει από την αμηχανία στον Ινδο-Ειρηνικό, ο Jean-Pierre Cabestan συζητά τρεις στρατηγικές που υιοθετεί η Κίνα: ενίσχυση των σχέσεών της με τη Ρωσία, δημιουργία προνομιακών εταιρικών σχέσεων με τις χώρες του Νότου, συμπεριλαμβανομένων και των νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού, ενίσχυση των δεσμών με ασιατικούς εταίρους όπως η ASEAN, επιδιώκοντας παράλληλα να διχάσει τους παράγοντες που εμπλέκονται στην περιοχή.

Αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να εξηγηθούν χρησιμοποιώντας τις αναλύσεις του Pascale Massot, ο οποίος θεωρεί ότι η Κίνα είναι μια ετερογενής δύναμη, αφενός, είναι μια ενιαία δύναμη με συνεκτικούς στρατηγικούς στόχους, ενώ από την άλλη, τοποθετείται ως εξαρτώμενη από τομείς ενδιαφέροντος. σε διαφορετικά πλαίσια.

Τονίζει ότι η Κίνα είναι ένας απαραίτητος παράγοντας συνεργασίας με στόχο την επίλυση ορισμένων υπαρξιακών προκλήσεων σε διεθνή κλίμακα, δεδομένου του μεγέθους και της επιρροής της.

Ο Barthélémy Courmont προσθέτει επίσης ότι ένας Ινδο-Ειρηνικός που στρέφεται πολύ αποφασιστικά εναντίον του Πεκίνου είναι καταδικασμένος σε αποτυχία, επειδή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, είναι της άποψης ότι οι ΗΠΑ δεν είναι περιφερειακός παίκτης, ακόμη κι αν επιδιώκουν να επιστρέψουν στο πεδίο της περιοχής του Ινδο-ειρηνικού. Η επιστροφή των ΗΠΑ συνοδεύεται από όξυνση των εντάσεων, ακόμη και κλιμάκωση, με το Πεκίνο. Πράγματι, η κυβέρνηση Τραμπ εισήγαγε την έννοια του Ινδο-Ειρηνικού κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ιαπωνία το 2017, με στόχο να ενώσει ορισμένους από τους περιφερειακούς εταίρους που έχουν ήδη δεσμευτεί σε αυτήν την ιδέα. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στον Ινδο-Ειρηνικό ευνοώντας μια διμερή προσέγγιση και όχι πολυμερή με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους για την αποκατάσταση των δεσμών και των συνδέσεων στην περιοχή.

Σχετικά με τον σινο-αμερικανικό ανταγωνισμό στον Ινδο-Ειρηνικό, ο Roromme Chantal αναλύει το αίνιγμα της κινεζικής ισχύος.

Πρώτον, υπογραμμίζει την απροθυμία ορισμένων χωρών να υιοθετήσουν την αμερικανική πολιτική ανάσχεσης της Κίνας, ακόμη και αν συμμετέχουν σε συμμαχίες όπως η AUKUS. Αυτές οι χώρες, αν και σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, φαίνεται μάλλον να επιλέγουν μια διαφοροποιημένη προσέγγιση, επιδιώκοντας να συνεργαστούν με τις δύο δυνάμεις, κάτω από την αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας, αλλά και εκμεταλλευόμενες παράλληλα τις οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κίνα.

Ταυτόχρονα, η κινεζική απειλή γίνεται αντιληπτή λόγω της αλλαγής των πολιτικών της Κίνας υπό τον Xi Jinping, ο οποίος εγκατέλειψε την πολιτική χαμηλού προφίλ που ακολουθούσε [η Κίνα] από την εποχή του Deng Xiaoping, η οποία οδήγησε στην απουσία του σκληροπυρηνικού κινήματος. εξισορρόπηση .

Στο ίδιο πνεύμα, η απουσία αυτού του παραδοσιακού κινήματος εξισορρόπησης έχει δώσει τη θέση του σε έναν τρίτο δρόμο της Ασίας. Όπως ανέφερε η Olga V. Alexeeva, η Κίνα έχει επίσης προωθήσει τη δική της στρατηγική, που ονομάζεται Κοινότητα με ένα Κοινό Μέλλον για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ως εναλλακτική, με στόχο να μετατρέψει τη γειτονική περιοχή της Κίνας σε ένα χώρο διασυνδεδεμένο, ευνοϊκό για πολυμερή συνεργασία.

Ιαπωνική πολιτική ασφαλείας στο πλαίσιο του Ινδο-Ειρηνικού

Ο Toru Yoshida ξεκινά τονίζοντας ότι η ιδέα ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού είναι η συνέχεια μιας πολιτικής ομιλίας με τίτλο «Η Κιβωτός της Ελευθερίας και της Ευημερίας» που δόθηκε από τον Ιάπωνα Υπουργό Εξωτερικών Aso Taro το 2007. Κατά τη διάρκεια των δύο θητειών της κυβέρνησης Abe , η Ιαπωνία υιοθέτησε μια προληπτική πολιτική στη διπλωματία και την άμυνα. Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει τον δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τριπλό καθεστώς που στήριξε τη σταθερότητα της Ιαπωνίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή η αμερικανική στρατιωτική παρουσία, η οικονομική ανάπτυξη και ο ειρηνισμός, καταρρέει με την παρακμή της αμερικανικής ηγεμονίας και την επέκταση της Κίνας. Η ιαπωνική κοινή γνώμη εκφράζει ανησυχίες για την πιθανότητα εγκατάλειψης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση του ειρηνισμού.

Από τη μια πλευρά, η Ιαπωνία αρχίζει να δίνει έμφαση στην προώθηση μιας ελεύθερης και ανοιχτής διεθνούς τάξης καθώς και στην παγκοσμιοποίηση του ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού.

Σύμφωνα με τον Kei Hakata, η διατήρηση μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες απαιτεί υπέρβαση των γεωγραφικών ορίων.

Από την άλλη πλευρά, ο Bernard Bernier υποστηρίζει ότι η Ιαπωνία υιοθετεί μια επιθετική προσέγγιση, τόσο οικονομικά όσο και στρατηγικά, στην περιοχή, με στόχο να αντιμετωπίσει ορισμένες κινεζικές πολιτικές. Η Ιαπωνία σφυρηλατεί πολλαπλές συμμαχίες, επίσημες ή άτυπες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιρροή της Κίνας στη Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά, συναγωνιζόμενη την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) της Κίνας, και να αποτρέψει οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής στην Ταϊβάν.

Όπως επισημαίνει ο Kei Hakata, αντιμέτωπος με επιχειρήσεις επιρροής και απειλές που προέρχονται από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, ο εσωτερικός χώρος της Ιαπωνίας είναι επίσης ευάλωτος. Συγκεκριμένα, υπάρχουν φιλοκινεζικά ρεύματα σε διάφορους ιαπωνικούς κύκλους, κυρίως μια αφήγηση που ευνοεί τη σινο-ιαπωνική φιλία, η οποία μπορεί να παραπλάνησε τους Ιάπωνες καμουφλάροντας την αληθινή φύση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο ρόλος της Νοτιοανατολικής Ασίας στον Ινδο-Ειρηνικό

Ο Éric Mottet υπογραμμίζει τα χαρακτηριστικά της κεντρικής θέσης της Νοτιοανατολικής Ασίας στον Ινδο-Ειρηνικό, μια σημαντική έννοια στον λόγο της ASEAN, βασισμένη σε έξι βασικά σημεία.

Αυτή η κεντρική θέση ορίζεται αρχικά από τη γεωγραφία της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία την καθιστά γεωστρατηγικό κόμβο και ζωτικό κόμβο που συνδέει τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό.

Επιπλέον, αυτή η περιοχή είναι κρίσιμης σημασίας όσον αφορά την ασφάλεια, ιδίως για το διεθνές εμπόριο, διότι σχεδόν το 20% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από το στενό της Μαλάκας. Ως εκ τούτου, η κεντρική θέση της Νοτιοανατολικής Ασίας ενισχύεται από τον ρόλο της ως γεωστρατηγικού σταυροδρομίου για το διεθνές εμπόριο και σημείο πρόσβασης σε φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων.

Επιπλέον, η Νοτιοανατολική Ασία διαδραματίζει κινητήριο, ενοποιητικό και διευκολυντικό ρόλο σε μεγάλες εμπορικές συμφωνίες στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως το CPTPP, το PERG και το IPEF. Ειδικότερα, η PERG, μια κοινή πρωτοβουλία ASEA, καταδεικνύει την επιθυμία της ASEAN να δημιουργήσει μια συμφωνία που ταιριάζει καλύτερα στην περιοχή. Αυτή η επίδειξη αποκαλύπτει ότι η ASEAN είναι σταθερή και ξέρει πώς να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο παιχνίδι της περιφερειακής συνεργασίας.

Αντιμέτωπες με διάφορες πρωτοβουλίες στον Ινδο-Ειρηνικό, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν αναπτύξει τη δική τους προσέγγιση, γνωστή ως ASEAN Way. Αυτό βασίζεται σε ένα μοντέλο πολυμερούς διαπραγμάτευσης, συναίνεσης και μη παρέμβασης. Η ASEAN φιλοδοξεί να εξάγει αυτό το μοντέλο, με τη φιλοδοξία να γίνει πρότυπο αναφοράς για την καθιέρωση πολυμερών διαλόγων, όχι μόνο στην Ασία, αλλά και πέρα από την περιοχή.

Παρά την πολιτισμική της ποικιλομορφία και τα διαφορετικά πολιτικά συστήματα, η Νοτιοανατολική Ασία μοιράζεται έναν κοινό στόχο που ενθαρρύνει το διάλογο, τις διαπραγματεύσεις, τις ανταλλαγές, την αναζήτηση συναίνεσης και την επιδίωξη κοινών έργων. Επιπλέον, η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να εντείνουν τη συνεργασία τους με τη Νοτιοανατολική Ασία ενισχύει αυτή την κεντρική θέση.

Ταυτόχρονα, ο E. Mottet επισημαίνει ότι η κύρια αδυναμία της Νοτιοανατολικής Ασίας έγκειται στην έλλειψη επαρκούς ικανότητας και ήπιας δύναμης για την προώθηση ενός συνόλου αξιών.

Στη συνέχεια, μελετώνται οι συγκεκριμένες περιπτώσεις της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Σύμφωνα με τον Gabriel Facal, φιλοδοξία της Ινδονησίας είναι να ξεκινήσει την εθνική ατζέντα του ASEAN Outlook στον Ινδο-Ειρηνικό, τοποθετώντας έτσι τη χώρα ως μοχλό για τη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Η πρωτοβουλία του Προέδρου Joko Widodo «Global Maritime Fulcrum», που ξεκίνησε κατά την πρώτη του θητεία του το 2014, στοχεύει στην ανάπτυξη μιας περιφερειακής ναυτικής δύναμης ικανής να προστατεύει την εδαφική κυριαρχία και τους θαλάσσιους πόρους της χώρας.

Σύμφωνα με τον Dominique Caouette, οι Φιλιππίνες αντιπροσωπεύουν έναν άλλο σημαντικό παράγοντα στη Νοτιοανατολική Ασία, με στρατηγική σημασία τόσο για την Κίνα όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντιμέτωπες με την Κίνα, οι Φιλιππίνες ενισχύουν τη συμμαχία τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του Μάρκου στην εξουσία, ακόμα κι αν οι δύο παραδοσιακοί σύμμαχοι πέρασαν από περιόδους τεταμένων σχέσεων υπό την προεδρία του Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Η άνοδος του Μάρκος στην εξουσία σηματοδότησε μια σημαντική προσέγγιση, ιδιαίτερα ως απάντηση στις εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο Barthélémy Courmont εξηγεί ότι δρώντες όπως το Βιετνάμ ή οι Φιλιππίνες, που έχουν αρνητικές αντιλήψεις για την Κίνα, θεωρούνται εταίροι προτεραιότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Dominique Caouette υποστηρίζει ότι, από τότε που ο Πρόεδρος Μάρκος ανέλαβε την εξουσία, ακολούθησαν ραγδαίες αλλαγές και ανακατατάξεις. Η Κίνα έχει εντείνει τις προκλήσεις της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οδηγώντας σε αυξημένες εντάσεις με τις Φιλιππίνες. Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που αντιμετωπίζουν την Κίνα, ο D. Caouette θεωρεί ότι η Κίνα δοκιμάζει τα περιθώρια ελιγμών της όσον αφορά τη δύναμή της να ενεργήσει ενάντια σε μια χώρα που έχει υιοθετήσει μια πολύ πιο σταθερή θέση στο πλευρό του δυτικού μπλοκ. Από τη σκοπιά της, η Κίνα διερευνά μια νέα προσέγγιση και αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αποφασίζουν να τοποθετηθούν, μια δυναμική που θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει άλλες χώρες της περιοχής, η οποία επίσης εγκυμονεί τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της συνοχής του οργανισμού ενόψει μιας μεγάλη πρόκληση.

diploweb.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα