Τι συμβαίνει τελικά με την Credit Suisse – Ο μεγάλος κίνδυνος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Credit Suisse φέρνει την τραπεζική κρίση στην Ευρώπη και σπέρνει μεγάλη ανησυχία. Πόσο ανθεκτικό είναι το τραπεζικό σύστημα;

Στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής βρίσκεται η Credit Suisse μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο «χτύπημα» στο ευρωπαϊκό σύστημα μετά την οικονομική κρίση του 2008, με τις τεράστιες συνέπειες που έφερε στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και ειδικά στην Ελλάδα.

Τα τελευταία 24ωρα αναλυτές, επενδυτές και άνθρωποι της αγοράς προσπαθούν να εξηγήσουν τι συμβαίνει τελικά με την Credit Suisse, άλλοι να ησυχάσουν την αβεβαιότητα και άλλοι να προειδοποιήσουν για τη μεγάλη ύφεση που μόλις ξεκίνησε.

Προτού όμως φτάσουμε στα συμπεράσματα, αξίζει να δούμε τι έγινε με την ελβετική τράπεζα, πόση σχέση έχει με την πτώχευση της Silicon Valley Bank, αλλά και τι πράγματι αντικατοπτρίζει για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Γιατί, ενώ το πρόβλημα αρχικά ξέσπασε στις ΗΠΑ, μέσα σε λίγες ώρες μετατοπίστηκε στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το CNBC, τονίζει πως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα προβλήματα της Credit Suisse δεν σχετίζονται με τους λόγους πίσω από την κατάρρευση της SVB. Την Τρίτη, η Credit Suisse αναγνώρισε «ουσιαστικές αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων αποτελεσμάτων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021, προσθέτοντας μάλιστα ότι για τα δύο αυτά χρόνια «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου στις χρηματοοικονομικές αναφορές δεν ήταν αποτελεσματικός».

Όμως, τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας ξεκίνησαν πραγματικά το 2020, με το σκάνδαλο βιομηχανικής κατασκοπείας και η κατάρρευση του hedge fund Archegos και της Greensill Capital (το λεγόμενο δίδυμο σκάνδαλο). Επίσης, κατηγορήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας ότι ξέπλυνε πάνω από 146 εκατομμύρια δολάρια μέσω λογαριασμών, το διάστημα 2004 και 2008, που ανήκαν σε μέλη της βουλγαρικής μαφίας.

Οι συνέπειες ήταν η απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων αλλά και αξιοπιστίας.

Για να εξηγήσει με απλά λόγια τι σημαίνουν τα προβλήματα με την Credit Suisse, που φαίνεται ότι αρχίζουν και «σκάνε» τώρα, το CNBC παραθέτει τις δηλώσεις του Peter Boockvar του Bleakley Financial Group. Παρότι οι τραπεζικές κρίσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν φαίνονται να συνδέονται, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Και αυτό, γιατί οι τράπεζες το επόμενο διάστημα θα «επικεντρωθούν περισσότερο στη σταθεροποίηση των ισολογισμών» παρά στον δανεισμό.

Και μια επιβράδυνση του δανεισμού θα μείωνε τη ζήτηση και τις επενδύσεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να κάνουν την ύφεση να φτάσει νωρίτερα από ότι εκτιμούσαν οι αναλυτές. Πράγματι, οι αποδόσεις των ομολόγων, το πετρέλαιο και οι αγορές (που χθες σημείωσαν μεγάλη πτώση στην Ευρώπη), «καθρεφτίζουν» τη μεγάλη αβεβαιότητα

Επιγραμματικά, σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αναλυτή της Morgan Stanley Investment Management, Jim Caron, που επικαλείται το CNBC, «αυτό που πραγματικά βλέπετε, είναι μια σημαντική αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών. Αυτό που λένε οι αγορές είναι, πως αυτό αυξάνει τους κινδύνους ύφεσης».

Καταλήγοντας, το CNBC επισημαίνει πως αυτό το σενάριο δεν είναι και τόσο περίεργο. Αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να επιτύχει η Federal Reserve Bank στις ΗΠΑ με την αύξηση των επιτοκίων της για να συγκραρήσει τον πληθωρισμό: Να «στενέψουν» οι χρηματοοικονομικές συνθήκες και να επιβραδυνθεί η οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως η Fed θα συνεδριάσει στις 22 Μαρτίου και η Τράπεζα της Αγγλίας μία ημέρα αργότερα.

Νουριέλ Ρουμπινί για Credit Suisse: Έρχεται «ώρα Lehman» για την Ευρώπη

Κώδωνα κινδύνου κρούει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός ως Dr Doom. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η κατάρρευση της Credit Suisse είναι «στιγμή αλά Lehman», αναφερόμενος στην κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers τον Αύγουστο του 2007. Τότε που έγινε η αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter:

«Όπως επεσήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια «στιγμή Lehman» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. «Πολύ μεγάλη για να αποτύχει και πολύ μεγάλη για να σωθεί”. Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημίες τους από τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία».

Ο «τυφώνας» Credit Suisse «χτύπησε» τα χρηματιστήρια την Τετάρτη

Παρότι σήμερα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης άνοιξαν με θετικό πρόσημο, τα δύσκολα, όμως, μπορεί να είναι μπροστά, καθώς το «ράλι» των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και τα «ευχάριστα» από μεριάς Λαγκάρντ κάνει τους παράγοντες της αγοράς να φοβούνται πως θα ξημερώσει «Μαύρη Παρασκευή».

«Τυφώνας» Credit Suisse χτύπησε τις αγορές χθες, Τετάρτη 15 Μαρτίου. Η τραπεζική κρίση μεταφέρθηκε στη Γηραιά Ήπειρο, όταν η εμβληματική Credit Suisse, ένας από τους τραπεζικούς κολοσσούς της Ελβετίας είδε τις μετοχές της να κατακρημνίζονται, υποχωρώντας ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, πριν κλείσουν στο -24,4%.

Στον απόηχο της ελεύθερης πτώσης που έκανε χθες η μετοχή της, η Credit Suisse απηύθυνε χθες έκκληση στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση στήριξή της.

Οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν τελικά τα βράδυ της Τετάρτης, πετώντας σωσίβιο ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική κεντρική τράπεζα.

Στην Αθήνα, βαριές ήταν οι απώλειες άνω του 8% – στο 8,44% έφτασε η «βουτιά»- για τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ακολούθησε το νέο κύμα πωλήσεων στην Ευρώπη.

Το ΧΑ αντέδρασε με πτώση κοντά στο 3% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αντιδρώντας τόσο στην αναμενόμενη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, όσο και στις εξελίξεις που ήρθαν από την Credit Suisse: Αυτό συνέβη όταν ο βασικός της μέτοχος ανακοινώθηκε ότι δεν θα συνεισφέρει νέα κεφάλαια στην τράπεζα.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν επιταχυνόμενες οι ρευστοποιήσεις μετά τις 12:30 της 15/3 στην 4άδα των τραπεζών: Εθνικής (-4,52%), Alpha Bank -10,03% (-8,01%), Πειραιώς (-7,27%) και Eurobank (-7,31%).

https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/189354/ti-symvainei-telika-me-tin-credit-suisse-o-megalos-kindynos
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα