Τι στάση θα κρατήσει η Μελόνι απέναντι στην Τουρκία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της νικήτριας των ιταλικών εκλογών ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι «πρώτα οι Ιταλοί» εκτιμάται θα έχει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. [EPA-EFE/ETTORE FERRARI]

Το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της νικήτριας των ιταλικών εκλογών ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι «πρώτα οι Ιταλοί» εκτιμάται θα έχει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα είναι το τι θα πράξει η Μελόνι με την Τουρκία, δεδομένης της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης.

Η «προάσπιση των εθνικών συμφερόντων μιας κυρίαρχης Ιταλίας» θα έχει
αντίκτυπο επίσης στην στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, καθώς η Ιταλία συνιστά κύριο προμηθευτή όπλων στην Τουρκία και μέχρι σήμερα έχει τηρήσει «σιωπηρά» φιλοτουρκική στάση σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής και Άμυνας είναι το δεξί χέρι της Μελόνι, Γκουίντο Κροσέτο, και σύμφωνα με πληροφορίες, η ακροδεξιά ηγέτης έχει σχέδια για αυτόν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι προμηθευτές όπλων στην Τουρκία, καθώς την περίοδο 2015-2019, το 43% των εισαγωγών όπλων στην Τουρκία προήλθε από την Ιταλία και την Ισπανία.

Με επιστολή του προς τις δυο χώρες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε εκφράσει την έντονη ενόχλησή του για αυτό υπό το φως της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η EURACTIV Ιταλίας επισημαίνει ότι «το χρήμα και η αμυντική βιομηχανία» έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής και Άμυνας είναι ο Γκουίντο Κροσέτο, δεξί χέρι της Μελόνι και συνιδρυτής των Αδελφών της Ιταλίας.

Ο Κροσέτο, που έχει χριστιανοδημοκρατικό παρελθόν, ενδεχομένως να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή υφυπουργός της Προεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυτό δυσκολεύει προφανώς το έργο της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ή να πάρει κάτι περισσότερο από μια ρητορική αλληλεγγύη από την Ιταλία.

Η Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις έχει ζητήσει όχι μόνο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά και την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου που διεξάγει στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι όμως που η Ιταλία και η Ισπανία είχαν εμποδίσει.

Euractiv Greece

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα